PDA

Wersja pełna: : posmak drozdzowy


panstasio
05-07-2003, 17:28
mam pytanko. Piwko mojego brata (pierwsze) po lezakowaniu mialo bardzo wyrazisty posmak drozdzy (az za bardzo)jak na to poradzic??ktos mi mowil ze warto zamieszacz warke po burzliwej fermentacji.I jeszcze jedno mala pianka,czy to napewno tylko od cukru zalezy??

pawcio1
06-07-2003, 18:09
panstasio napisał(a)
mam pytanko. Piwko mojego brata (pierwsze) po lezakowaniu mialo bardzo wyrazisty posmak drozdzy (az za bardzo)jak na to poradzic??ktos mi mowil ze warto zamieszacz warke po burzliwej fermentacji.I jeszcze jedno mala pianka,czy to napewno tylko od cukru zalezy??


Posmak drozdzy to albo efekt dodania dużej ilości sacharozy , albo wysoka temperatura w czasie fermentacji.

kloss
20-07-2003, 21:59
Też mi wyszedł silny posmak drożdżowy chociaż trzymałem się wskazówek.Cukru dałem ile trzeba a temperatura była poniżej 24 stopni.

YAN
20-07-2003, 22:58
Zdarza się, że podczas przelewania piwa, osad drożdży z dna balonu dostał się w zbyt dużej ilości do butelek.

pozdrawiam
yan

oryks
21-07-2003, 12:23
pawcio1 napisał(a)
Posmak drozdzy to albo efekt dodania dużej ilości sacharozy , albo wysoka temperatura w czasie fermentacji.

Cukier daje smak drożdży ???
Zgaduję że we wspomnianych przypadkach użyte były najpopularniejsze drożdże suche; te jak wiadomo do najwspanialszych nie należą a na smak piwa mają (jak też wiadomo) wielki, niemal decydujący wpływ.
Może to więc drożdże są odpowiedzialne za posmak drożdży :D

pawcio1
21-07-2003, 21:10
oryks napisał(a)
Cukier daje smak drożdży ???
Zgaduję że we wspomnianych przypadkach użyte były najpopularniejsze drożdże suche; te jak wiadomo do najwspanialszych nie należą a na smak piwa mają (jak też wiadomo) wielki, niemal decydujący wpływ.
Może to więc drożdże są odpowiedzialne za posmak drożdży :D


Może postaram się dokładniej napisać co mialem na myśli:D
Wszystkie swoje dotychczasowe piwa ,poza pszenicą robiłem na suchych drożdzach BrauPartnera.Żadne z moich piw nie ma posmaku drożdzowego, a to dlatego, że nie dodaję sacharozy:kwiatek:
Sacharoza daje specyficzny posmak (identyfikowany przez niektórych) jako drożdzowy:kac:
Oczywiście to tylko taka teroia.:eek:

Krzysiu
26-07-2003, 07:53
A moja "teroia" jest tak, że za wcześnie rozlewasz do butelek, w związku z czym pozostaje w piwie zbyt duża ilość drożdży, które to mają, jak sądzę, posmak drożdżowy.

Nigdy nie słyszałem, żeby z cukru powstawał posmak drożdżowy, no ale może jestem jeszcze zbyt młody.

pjenknik
26-07-2003, 11:29
Jak czytam to widzę koledzy, że cukier powoduje wszystko, zapach owocowy, posmak drożdży i co jeszcze?
Posmak drożdży powodują drożdże - albo jak napisał krzysiu jest ich zbyt wiele, albo fermentowane są w zbyt wysokiej temperaturze, albo użyty jest kiepski gatunek.
Dla porównania zrobiłem warke piwa, gdzie do butelkowania do 1/2 butelek dodałem cukru a do 1/2 suchego ekstraktu słodowego.
Jaki efekt?
Tyle się zmieniło, że w piwie z cukrem było więcej gazu i pianka była okazalsza.

mapajak
28-07-2003, 07:39
pjenknik napisał(a)
Jak czytam to widzę koledzy, że cukier powoduje wszystko, zapach owocowy, posmak drożdży i co jeszcze?
(...)
Dla porównania zrobiłem warke piwa, gdzie do butelkowania do 1/2 butelek dodałem cukru a do 1/2 suchego ekstraktu słodowego.
Jaki efekt?
Tyle się zmieniło, że w piwie z cukrem było więcej gazu i pianka była okazalsza.

Nie chodzi o cukier do zabutelkowania, ten nie zrobi piwu nic złego.
Natomiast cukier używany jako uzupełnienie ekstraktu fermentującego wnosi do piwa obce, nieprzyjemne posmaki. Ja to nazywan, że piwo "śmierdzi bimbrem". Kiedyś zrobiłem dwa takie piwa i w obu było to samo. Ciekawe, że gdy użyłem zamiast cukru do herbaty kandyzowanego cukru lodowego, ten nieprzyjemny posmak nie wystąpił - piwo oprócz zwiększonej zawartości alkoholu, miało noramalny smak i zapach, bez posmaku "bimbru"

oryks
28-07-2003, 10:34
Nie umniejszając Twojej szybko rosnącej praktyce, test na trzech piwach to zbyt mało. Jak wiesz warzenie domowe obarczone jest ( według mnie na szczęście), mino starań piwowara, sporą przypadkowością i pewnie by trzeba z trzydzieści warek aby określić wpływ jednego elementu na wynik końcowy.

mapajak
28-07-2003, 11:37
oryks napisał(a)
Nie umniejszając Twojej szybko rosnącej praktyce, test na trzech piwach to zbyt mało.

Nie pociągnę delej eksperementu z cukrem, nie bawi mnie to.
Obecnie warzę tylko z różnych gatunków słodu i dopiero takie piwowarstwo dało mi pełną satysfakcję, zarówno z pracy jak i z uzyskanego efektu końcowego

Petrax
28-07-2003, 20:34
U mnie także wystąpił smak drożdżowo-szampanowy i chyba tylko cukier mogę obarczyć winą za ten efekt. Jeżeli się uda przeprowadzić jeszcze jedną warkę, na pewno posłużę się naturalnym ekstraktem. Na razie jednak nie mam warunków, żeby warzyć piwo w domu, może za jakiś czas.