PDA

Wersja pełna: : ile procent...


grzesiek81
17-05-2005, 10:44
Chcalbym sie dowiedziec jak obliczyc zawartosc procentowa alkoholu w piwie. Wiem ze odejmuje sie od blg poczatkowego blg koncowe i mnozy przez jakas liczbe,tylko jaka?? :D
A druga rzecz, jakie powinno byc blg poczatkowe(chyba okolo 11) a jakie koncowe przy gotowcu.
Dzieki...

zbysia
17-05-2005, 10:57
Co do gotowców to chyba zależy to od ilości użytej wody, a dzieli się przez 1,93 jeśli mnie pamięć nie myli.

Wujcio_Shaggy
17-05-2005, 11:02
Różnicę mnoży się przez 0,516 - albo dzieli przez 1,938...

Jaki powinien być Blg początkowy - na to oczywiście nie ma reguły, to zależy tylko od Ciebie, jak gęste piwo chcesz zrobić. Puszka gotowca 1,8 kg rozcieńczona wodą do 10 l daje około 12,5°. Końcowy Balling powinien wynieść około 1/3 - 1/4 początkowego, ale też różnie to bywa.

Wielki_B
17-05-2005, 11:24
Chcalbym sie dowiedziec jak obliczyc zawartosc procentowa alkoholu w piwie. Wiem ze odejmuje sie od blg poczatkowego blg koncowe i mnozy przez jakas liczbe,tylko jaka?? :D
A druga rzecz, jakie powinno byc blg poczatkowe(chyba okolo 11) a jakie koncowe przy gotowcu.
Dzieki...
Podziel przez 1,938.

Na puszce powinno pisać jakie to piwo i o jakim ekstrakcie. Prawdopodobnie jest to jakaś dwunastka lub coś koło tego.
Natomiast na końcowe blg w przypadku gotowca nie masz większego wpływu. Jeżeli drożdże swoja pracę wykonają prawidłowo, to powinno Ci pozostać ok. 3-4 blg.

Krzysiu
17-05-2005, 15:55
... jak obliczyc zawartosc procentowa alkoholu w piwie...
A na co to komu? To już lepiej zrób bimber.

zbysia
17-05-2005, 16:12
Krzysiu swoje, jak zwykle ;)
Ilość procentów w piwie potrzebna jest dla matek, aby wiedziały czy piwo (konkretne) dawać dzieciom czy jeszcze nie :D

Krzysiu
17-05-2005, 16:31
Dla matek odpowiedź jest prosta, jak zwyke - 0%. Pewnie na Pierwszej Komunii też to przysięgałeś, tylko dzisiaj mówisz, że nie to dokładnie miałeś na myśli.

zbysia
18-05-2005, 07:42
Przysięgałem, ale nie pamiętam czy do końca życia, czy do 18 lat :D
Po prawdzie to info o procentach interesuje mnie, żeby wiedzieć kiedy powiedzieć basta, a w piwku domowym z kronikarskiego obowiązku i dla zdobycia doświadczenia.
Piwo przeca jest napojem alkoholowym i % jest jednym z jego parametrów.
Wydaje mi się, że da to się określić alkoholmierzem, choć nie widziałem w sklepach takiego z niską skalą i chyba dawał by on trochę przekłamane wskazania ze względu na gęstość piwa.
Piszę to jako "humanista i esteta", a nie fizyk.

mark33
18-05-2005, 08:49
BLG pocz. minus BLG końcowe mnoży się razy 1,97 ( o ile pamiętam ) a co do BLG początkowego to zależy jakie piwko chce sie uzyskać 11BLG to tak dla pszenicznego słabego dla mnie minimum to 12,5 dla jasnego pełnego. Jak kto chce mocniejsze piwko BLG nastawne - początkowe może mieć nawe 25 BLG a niektórymi i to jest mało.

zbysia
18-05-2005, 09:01
Jak było wyżej - dzieli się i przez 1,937 :D

mark33
18-05-2005, 09:03
BLG pocz. minus BLG końcowe mnoży się razy 1,97 ( o ile pamiętam ) a co do BLG początkowego to zależy jakie piwko chce sie uzyskać 11BLG to tak dla pszenicznego słabego dla mnie minimum to 12,5 dla jasnego pełnego. Jak kto chce mocniejsze piwko BLG nastawne - początkowe może mieć nawe 25 BLG a niektórymi i to jest mało.


Duuuży błąd BLG pocz - końcowe podzielone przez 1.97. Ide na kawę bo sam nie wiem co pisze.

qbson
18-05-2005, 10:54
Alkoholomierze sa dlo alkoholi czystych. Tak wiec ani piwa ani wina nimi sie nie bada! Wlasnie ze wzgledu na rozne gestosci, a ta roznica ktora oblicza sie w BLG to roznica w ilosci cukrow ktore zjadly drozdze i wyprodukowaly alkohol.

grzesiek81
18-05-2005, 12:16
Co do alkoholomierzy to tak jak qbson mowi sluza tylko do alkoholi bez zawartosci cukru, bo cukier zabuza odczyt. Co do cukromierzy do nie dokonca jest tak ze roznica BLG to ilosc cukrow ktore zjadly drozdze. Trzeba jeszcze wziasc poprawke na niecukry.Ale w sumie to ma znaczenie tylko przy winie, wiec luzik.

arzy
18-05-2005, 17:31
zaw. alk. w % wag. = (BN - EP) x 0,405
zaw. alk. w % obj. = (BN - EP) x 0,516

oryks
19-05-2005, 10:12
Co do alkoholomierzy to tak jak qbson mowi sluza tylko do alkoholi bez zawartosci cukru, bo cukier zabuza odczyt. Co do cukromierzy do nie dokonca jest tak ze roznica BLG to ilosc cukrow ktore zjadly drozdze. Trzeba jeszcze wziasc poprawke na niecukry.Ale w sumie to ma znaczenie tylko przy winie, wiec luzik.


Te same niecukry i/lub cukry niefermentowalne są w brzeczce nastawnej jak i w piwie po fermentacji więc różnica określa faktycznie to co drożdże przerobiły na %, dotyczy także wina. Że niby ma to znaczenie tylko przy winie to już zupełnie nie rozumiem. Wino, wytrawne kończy fermentację na ok. 0 do -2 Blg a piwa gdzieś w okolicach 3 Blg, więc gdzie tych niecukrów jest więcej ?

grzesiek81
19-05-2005, 10:33
co do wina to nie jest tak latwo z obliczeniem przerobionego cukru.Od wskazania cukromierza odejmujemy zawartosc niecukrow i dodajemy wskaznik spodziewanej zawartosci alkoholu(np.dla spodziewanej wartosci 14-18% wynosi on 4,5). Po pomnozeniu przez 10 tego wyniku otrzymujemy ile zostalo cukru w g/l. Mnozymy wynik przez objetosc wina i mamy calkowita zawartosc cukru w gotowym winie. Odejmujemy od ilosci cukru dodanego.Potem liczymy ilosc alkoholu( z jednego kilograma cukru 600ml alkoholu), a potem obliczamy zawartosc procentowa. Wiec to nie jest tak latwo odjac jedno blg od drugiego i juz mamy przerobiona ilosc cukru. Chyba ze sie myle, bo wina robie dopiero od jakiegos roku.

Makaron
20-05-2005, 19:13
Mi wystarczy orientacyjna ilość alkoholu w piwie. Jeśli nawet różnica w odczycie jest 1%-2% to mi to różnicy nie robi. Zatem ten wzór podany przez kilka osób w zupełności wystarczy.

grzesiek81
20-05-2005, 22:38
ok/. Tylko ze ja to pisalem do wina a nie do piwa. Przy piwie sie zgodze bo roznice sa niewielkie. Ale przy winie taki odczyt jest bardzo niedokladny, a wrecz nieprawdziwy.

qbson
21-05-2005, 00:40
Nie znam sie, ale wydaje mi sie ze latwiej jest najpierw odczytac BLG moszczu na starcie i w trakcie dosladzania (przed i po). Kolejne zmiany (poczatek-przed slodzeniem1, po slodzeniu1-przed slodzeniem2...) przeliczyc ile daly alkoholu (jak w piwie, bo niecukry zostaja) i ilosc to przeliczyc na pelna objetosc i pododawac? Przeliczenie jest proste bo dostajemy ilosc alkoholu na objetosc.

Czekam na krytyke.

grzesiek81
21-05-2005, 08:05
Wszystkich zainteresowanych dokladnym obliczeniem mocy wina odsylam na strone http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
jest tam dokladny i wrecz lopatologiczny sposob, ktory nawet ja zrozumialem :)

Trzeba wejsc na podrecznik wyrobu wina, potem na poradu i triki. Opis ten jest przeodtatni Kompletny poradnik użycia cukromierza.
Milej lektury :D

misiek71
30-05-2005, 15:26
Kolega Krzysiu pewnie w młodości muchom wyrywał skrzydełka itp.
A teraz szaleje na forum.