PDA

Wersja pełna: : Wybór garnka na płytę indukcyjną


lukrobax
05-12-2007, 00:48
U mnie w najbliższym czasie kroi się płyta indukcyjna... Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia w tym temacie? Na dzień dzisiejszy słyszałem tylko że płyty indukcyjne wymagają specjalnych garnków... Chyba w moim wypadku warzenie na płycie nie sprawdzi się...

escobar
05-12-2007, 22:20
Ja warzę na płycie w normalnym garze z emalii z cienkiej blachy i jest wszystko ok 3 warki z zacieraniem bezproblemowo wszystkie jak najbardziej poprawne pozdrawiam jak masz jakies pytanie odpowiem jeżeli będę wiedział zdrówko

lukrobax
06-12-2007, 16:03
Ale jesteś pewien, że Twoja płyta jest indukcyjna? Nie obraź się, ale muszę mieć pewność:)
Bo w innym wątku zauważyłem, że ludzie mylą płyty ceramiczne elektryczne z płytami ceramicznymi indukcyjnymi...

escobar
06-12-2007, 20:50
Wiesz z tego co się orientuję to chodzi Ci chyba o temperaturę a w przypadku indukcyjnej i ceramicznej to różnica taka że się nie poparzysz jak coś z tego co się orientuje także masz płytę nowszej generacji ale wątpię żeby wymagała innego gara myślę że trochę tu czasem niektórzy wyolbrzymiają niektóre problemy ale o tym przekonasz sie jak uwarzysz parę warek pozdro 800 :stout:

kiszot
06-12-2007, 21:30
U mnie w najbliższym czasie kroi się płyta indukcyjna...

Czy to jest takie zdrowe? W końcu to jest pole magnetyczne.

piotry
06-12-2007, 21:49
róznica w płycie zwyklej i indukcyjnej jest kolosalna:
- zwykła płyta grzeje standardowo - jest grzałka która oddaje ciepło do gara
- płyta indukcyjna powoduje powstanie pola elektormagnetycznego co w momencie umieszczenia w tym miejscu garnka powoduje podgrzeanie się dna garnka - garnek jest ciepły i ogrzewa zawartość

do płyt indukcyjnych potrzeba specjalnych garnków z grubym dnem - najlepiej jak jest napisane że nadaje się do indukcji. na pewno nie nadają się garnki z cienkim dnem.

co do bezpieczeństwa to wydaje mi się że bardziej powinniśmy się martwić polem które codziennie przykładamy do naszych skronii - komórkami ....

nie siądze aby generowane pole miało wpływ na jedzenie w ganku albo na kogoś obok w końcu gdyby tak miało być to nie dostało by to pozwolenia ....

kiszot
06-12-2007, 22:58
nie siądze aby generowane pole miało wpływ na jedzenie w ganku albo na kogoś obok w końcu gdyby tak miało być to nie dostało by to pozwolenia ....
Papierosy sa szkodliwe a jednak wolno je sprzedawać.

lukrobax
06-12-2007, 23:42
do płyt indukcyjnych potrzeba specjalnych garnków z grubym dnem - najlepiej jak jest napisane że nadaje się do indukcji.


I taki właśnie garnek o pojemności ~30L w Makro kosztuje około 450zł bez pokrywki, a pokrywka około 100zł... co jak co, ale 550zł to stanowczo zbyt dużo jak za garnek...

Kuchnia indukcyjna na szczęście jeszcze nie jest pewna u mnie w domu, będę pewnie oponował... w najgorszym wypadku szykuje się butla gazowa + taboret...

piotry
06-12-2007, 23:50
Papierosy sa szkodliwe a jednak wolno je sprzedawać.
to chyba niezbyt szcześliwe porównianie
na papierosach jest napisane że szkodzą :P

piotry
06-12-2007, 23:53
I taki właśnie garnek o pojemności ~30L w Makro kosztuje około 450zł bez pokrywki, a pokrywka około 100zł... co jak co, ale 550zł to stanowczo zbyt dużo jak za garnek...

Kuchnia indukcyjna na szczęście jeszcze nie jest pewna u mnie w domu, będę pewnie oponował... w najgorszym wypadku szykuje się butla gazowa + taboret...
osobiście uwazam że jeśli jest gaz w budynku to najlepsza jest płyta gazowa - i nie mówię tu tylko o wzgledach ekonomicznych ale i o komforcie gotowania - gaz jest bardziej dynamiczny a to daje duzo większe pole manewru i pozwala na więcej pomyłek anizeli podczas gotowania na płycie (nie wiem jak z płytą indukcyjną)

Titus_Fox
07-12-2007, 00:57
ja sobie kupiłem 30-litrowego Bachmayra z grubym dnem, nadającego się do indukcji. Sprawuje się genialnie tak na gazie, jak i elektrycznej. Z indukcyjną jeszcze nie miałem do czynienia.

A co sądzilibyście o czymś takim?

http://www.allegro.pl/item273930200_gar_garnek_elektryczny_severin_ea365 2_29litrow.html

kiszot
07-12-2007, 02:31
to chyba niezbyt szcześliwe porównianie
na papierosach jest napisane że szkodzą :P
No widzisz.Szkodza a jednak sa ogólnie dostępne.Z płytami może być tak,że szkodza ale nikt tego n ie podaje do ogólnej wiadomości bo i pewnie szkodza mniej.

Lesław
07-12-2007, 09:09
Kuchnia indukcyjna na szczęście jeszcze nie jest pewna u mnie w domu, będę pewnie oponował...

Nie mebluj sobie domu pod kątem piwowarzenia, w końcu i tak pewnie kupisz taboret.

Marek-C
07-12-2007, 09:15
ja sobie kupiłem 30-litrowego Bachmayra z grubym dnem, nadającego się do indukcji. Sprawuje się genialnie tak na gazie, jak i elektrycznej. Z indukcyjną jeszcze nie miałem do czynienia.

A co sądzilibyście o czymś takim?

http://www.allegro.pl/item273930200_gar_garnek_elektryczny_severin_ea365 2_29litrow.html

Sądzę że wystarczy wyszukiwarka na forum!

Marek-C
07-12-2007, 09:18
osobiście uwazam że jeśli jest gaz w budynku to najlepsza jest płyta gazowa - i nie mówię tu tylko o wzgledach ekonomicznych ale i o komforcie gotowania - gaz jest bardziej dynamiczny a to daje duzo większe pole manewru i pozwala na więcej pomyłek anizeli podczas gotowania na płycie (nie wiem jak z płytą indukcyjną)


tzn? Ja mam gaz a kuchnię elektryczną...

escobar
07-12-2007, 11:55
No ja mam ceramiczną ale tak czy siak jedna i druga grzeje garnek a do ceramicznych też polecają garnki z grubym dnem (droższe-marketing) więc moim zdaniem na mój chłopski rozum nie ma sensu wydawać 500 zł na taki gar, jak już lepiej zainwestować w taboret. Może jak masz możliwość pożycz na 2 godz. gar i przekonasz sie sam jak jest z tą indukcją :) pozdrawiam :stout:

piotry
07-12-2007, 12:54
tzn? Ja mam gaz a kuchnię elektryczną...
to znaczy że ja wolę gazową płytę - kuchenka to inny temat

Sniacy
14-07-2011, 23:41
A miał ktoś kiedyś wypadek, że płyta ceramiczna (indukcyjna) pękła pod wpływem tych 30-40 kg? Jednak to nie metalowa konstrukcja jak w przypadku kuchenek gazowych.

cjhouse
15-07-2011, 10:24
Moja dziew... pracuje jako kucharz i urzywaja takiej kuchenki tylko firma BERGHOF http://allegro.pl/kuchenka-indukcyjna-jedno-pole-2000w-kampingowa-i1698434767.html i stawiaja na niej pełny 50l gar z zupą gotuja na niej bez przerwy i juz ponad 2lata bez zadnej naprawy chodzi.Mozesz bezproblemu urzywac emaliowanych,garnek ma przyciagac magnes i tyle.Wlasnie dziew...mi zakupila taka sama kuchenke BERGHOFA za 100zl nowke z 12miesieczna gwar......

Sniacy
15-07-2011, 11:13
Hoho, to grubo. Tyle, że ten garnek 50l pewnie miał płaskie dno, a mój emaliowany, pewnie jak i inne ma lekko wypukłe i ciężar rozkłada się nierównomiernie. W instrukcji od płyty nic na ten temat nie znalazłem, infolinie i serwisy tez nic nie wiedzą.

cjhouse
15-07-2011, 11:29
To pozostaje ci kupic taboret gazowy i bedziesz miał git.