PDA

Wersja pełna: : Dania z szybkowaru.


Makaron
19-09-2008, 20:20
Ostatnio bawie sie nowym zakupem. Szybkowar poki co bardzo pozytywnie mnie zakoczyl. Nie chodzi tylko o szybkosc gotowania poszczegolnych rzeczy, ale rowniez smak potraw. Poki co ucze sie go obslugiwac i badam co mozna a czego niemozna w nim ugotowac.

Jako pierwszy przepis podam rosol z szybkowaru. Czas przygotowania okolo 20 minut.
Skladniki:
1/2 duzego kurczaka
wloszczyzna do rosolu
sol, pieprz.

Wypelniamy szybkowar prawie do polowy woda (ja mam 6litrowy szybkowar). Wlaczamy duzy plomien pod szybkowarem. Miedzyczasie przygotowujemy kurczaka myjemy go, wrzucamy do podgrzewajacej sie wody, Wloszczyzne obieramy i wrzucamy do wody, dodajemy przyprawy. Zamykamy szybkowar. Miedzyczasie gotujemy makaron. W momencie wypuszczenia pary odstawiamy na maly plomien. Od tego moementu liczymy czas. 15 minut. Po tym czasie schladzamy szybkowar pod bierzaca woda (albo zostawiamy do samoistnego ostudzenia i zmniejszenia cisnienia wewnatrz), zbieramy niedoskonalosci z powierzchni. Gotowe w 20-25 minut. Rosol wychodzi bardzo klarowny i duzo bardziej aromatyczny niz w tradycyjnym gotowaniu.


Ryz z szybkowaru.
Niby banalna sprawa, ale jesli ktos ma problemy z poprawnym ugotowaniem ryzu szybkowar przyjdzie z pomoca. Trzeba dodac okolo 5% mniej wody niz przy gotowaniu tradycyjnym. Gotowac 6 minut od momentu wypuszczania pary z szybkowaru. Taki ryz prezentuje sie duzo lepiej niz w tradycyjnym gotowaniu. Nie jest zniszczony podczas mieszania, male szanse na przypalenie itd :).


Golonka z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.
Skladniki:
Duza golonka
cebula
papryka slodka, sol i pieprz, lisc laurowy.

Wrzucic wszystko zalac woda, zamknac szybkowar i wstawic na duzy plomien. Od momentu wypuszczania pary zmniejszyc plomien i gotowac 20-25 minut. Golonka gotowa.
Nawet najtwardsza golonka bedzie mieciutka po 25 minutach.

Jesli znacie jakies przepisy na szybkowar to prosze umieszczajcie je tutaj.

kiszot
20-09-2008, 00:10
Kartofle z szybkowaru :D
Ładuję kartofli obranych do garnka tak żeby zakryc dno ale czesto więcej.Leję wody tak z 5 cm i sypię płaską łyżkę soli.Nigdy nie mierzyłem ale gotuję coś ok 10-15 minut.

jacer
20-09-2008, 20:03
Kartofle z szybkowaru :D

To coś jak pyry z parnika dla trzody? :D

Mnie szybkowar kojarzy się z latami 80tymi i komuną. Wtedy ludzie namiętnie to kupowali.

A rosół aby był dobry musi się gotować na małym ogniu z godzinkę. No i trzeba szumować, co w przypadku szybkowaru jest awykonalne.

Makaron
20-09-2008, 20:17
To coś jak pyry z parnika dla trzody? :D

Mnie szybkowar kojarzy się z latami 80tymi i komuną. Wtedy ludzie namiętnie to kupowali.

A rosół aby był dobry musi się gotować na małym ogniu z godzinkę. No i trzeba szumować, co w przypadku szybkowaru jest awykonalne.

Ugotuj rosol w szybkowarze, zdziwisz sie. Szumowac mozesz po ugotowaniu. Szumowiny u mnie zbily sie w jedna grudke i po prostu po otwarciu szybkowaru calosc wyjalem. Rosol gotuje sie na malym ogniu by byl klarowny, z szybkowaru wyjdzie zawsze klarowny.

Makaron
20-09-2008, 20:23
Risotto z szybkowaru.

Skladniki:
Mieso wedlug uznania okolo 500 gram.
Warzywa wedlug unania (cebula marchewka inna wloszczyzna itd)
1,5 szklanki ryzu.
3 szklanki bulionu (moze byc z kostki)
Przyprawy (sol, pieprz, papryka slodka ostra lisc laurowy, co kto lubi)

Gotowac w zaleznosci od uzytego miesa 10-15 minut od momentu syczenia szybkowaru.

jacer
20-09-2008, 20:26
Ugotuj rosol w szybkowarze, zdziwisz sie.

Używam go tylko do rolad wołowych i gołąbków.

Reszte dań robie tradycyjnie. Muszę widzieć co się robi, próbować, doprawiać, dodawać składniki itp. czyli wyczarowywać danie.

Cez
20-09-2008, 20:32
Muszę widzieć co się robi, próbować, doprawiać, dodawać składniki itp. czyli wyczarowywać danie.

Nie przesadzaj z tym czarowaniem :D pazur jaszczurki i żabie oko też dodajesz? i mieszasz tylko i wyłącznie drewnianą łychą? ;)

jacer
20-09-2008, 21:02
Nie przesadzaj z tym czarowaniem :D pazur jaszczurki i żabie oko też dodajesz? i mieszasz tylko i wyłącznie drewnianą łychą? ;)

A po co żabie oko? Wiesz, czosnek dodaje się w innym momencie, cebule w innym, paprykę w proszku w innym itd.


Tak, mieszam drewniana łychą. Co w tym dziwnego. A czym innym mieszać?

Cez
20-09-2008, 21:23
Też mieszam drewnianą, ale nie przesadzaj z tym czarowaniem dań ;)
Szybkowar ułatwia gotowanie, nie jest złem.

jacer
20-09-2008, 21:33
Też mieszam drewnianą, ale nie przesadzaj z tym czarowaniem dań ;)
Szybkowar ułatwia gotowanie, nie jest złem.

No dobra, wyczarowywanie :D


Nie jest, dlatego używam do pewnych potraw. Choć moi znajomi jak to słyszą to się skrzywiają. :)

kiszot
20-09-2008, 22:51
To coś jak pyry z parnika dla trzody? :D


Nie,coś jak kartofle z wody na obiad.Po co gotować cos pół godziny jak można 10 minut.

Makaron
22-09-2008, 20:06
Bigos z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.

Skladniki:
600gram zeberek
300 gram gulaszowego miesa wieprzowego
1kg kapusty kiszonej
przecier pomidorowy
srednia kapusta slodka
grzyby suszone
przyprawy

Mieso obsmarzany w szybkowarze na lyzce oleju. Miedzyczasie pluczemy kwaszona kapuste i siekamy slodka. Calosc wrzucamy do szybkowaru zalewamy 2 szklankami wody ,dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, jak papryka slodka, ostra, pieprz. Szybkowar zamykamy i po 20 minutach od rozpoczecia syczenia potrawa gotowa.

kiszot
23-09-2008, 03:52
Bigos z szybkowaru. Czas przygotowania 30 minut.

Skladniki:
600gram zeberek
300 gram gulaszowego miesa wieprzowego
1kg kapusty kiszonej
przecier pomidorowy
srednia kapusta slodka
grzyby suszone
przyprawy

Mieso obsmarzany w szybkowarze na lyzce oleju. Miedzyczasie pluczemy kwaszona kapuste i siekamy slodka. Calosc wrzucamy do szybkowaru zalewamy 2 szklankami wody ,dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, jak papryka slodka, ostra, pieprz. Szybkowar zamykamy i po 20 minutach od rozpoczecia syczenia potrawa gotowa.

Ok.Tylko,że to jest półprodukt.Bigos żeby nabrał smaku musi być kilka razy odgrzewany na patelni.

mark33
23-09-2008, 07:46
Ok.Tylko,że to jest półprodukt.Bigos żeby nabrał smaku musi być kilka razy odgrzewany na patelni.

Ja nie odgrzewam kilkukrotnie pierwszej porcji bigosu :D

jacer
23-09-2008, 09:39
Ok.Tylko,że to jest półprodukt.Bigos żeby nabrał smaku musi być kilka razy odgrzewany na patelni.

Odgrzewany, mrożony, odgrzewany, mrożony. I tak najlepiej przez trzy dni.

Brakuje wina w przepisie.

mwa
23-09-2008, 14:53
Moi rodzice używali szybkowaru.
Mi się kojaży używanie szybkowaru coś jak koncerny warzą piwo-po co warzyć 30min, jak można 10min.

Makaron
23-09-2008, 20:42
Moi rodzice używali szybkowaru.
Mi się kojaży używanie szybkowaru coś jak koncerny warzą piwo-po co warzyć 30min, jak można 10min.

Szybkosc gotowania jest jedna ,ale nie jedyna zaleta.

Makaron
23-09-2008, 20:45
Odgrzewany, mrożony, odgrzewany, mrożony. I tak najlepiej przez trzy dni.

Brakuje wina w przepisie.

Zgodze sie ,ze kilkunastokrotnie odgrzewany bigos jest duzo lepszy. Ale na taki bigos sobie moge pozwolic na swieta, bo na codzien niestety nie mam dosyc czasu na gotowanie bigosu. Metoda tradycyjna trzeba spedzic przynajmniej kilka godzin przy garach. Dlatego bigos jest bardzo zadko u mnie na stole. A wersja szybkowarowa pozowli mi jesc tradycyjne polska potrawe czesciej.

U mnie w rodzinie nikt nie dodawal wina do bigosu.

jacer
23-09-2008, 21:04
U mnie w rodzinie nikt nie dodawal wina do bigosu.

Spróbuj, czerwone. Dodaje tego czegoś, pół szklanki starczy.

Makaron
06-10-2008, 19:23
Zupa soczewicowa.

Sklad:
Polowka kurczaka
wloszczyzna
szklanka soczewicy czerwonej
4 ziemniaki
przyprawy.
Mala puszeczka koncentratu pomidorowego.

Marchewke i pietruszke kroimy w gruba kostke. Reszta w calosci. Myjemy pocwiarowanego kurczaka. Calosc wrzucamy do szybkowaru z lisciem laurowym, zielem angielskim i woda. Gotujemy okolo 10 minut po uzyskaniu odpowiedniego cisnenia. Gotujemy jak rosol. Wybieramy wloszczyzne oprocz pietruszki i marchewki, mieso. Wrzucamy soczewice i pokrojone ziemniaki, doprawiamy sola pieprzem, koncentratem pomidorowym. Zamykamy szybkowar i gotujemy kolejne 10 minut. Gotowe.