PDA

Wersja pełna: : zbiornik fermentacyjny z kega 50l


josefik
15-01-2009, 14:54
Zamierzam wykorzystać taki keg, ale pojawiło się kilka pytań, jak zwykle :)
zasadnicze jak to po fermentacji wyczyścić? /myjki ciśnieniowej nie posiadam/.

mam też koncepcję bardziej zaawansowaną
kombinuje tak żeby w dnie górę wyciąć i zrobić coś na wzór pokrywki z uszczelką, w dno kega założyć-wspawać dodatkowy zawór.
przydałby się też jakiś termometr np. bimetaliczny do wspawania, czy może ktoś z was opracował jakąś przyjazną koncepcję?

gerdzio
16-01-2009, 19:57
Wytnij górę szlifierką kątową na samym dole wywierć otwór pod zawór kulowy. Kup pokrywę szklaną z uszczelką i to wszystko. Kwasówka ciężko się obrabia!:stout:

josefik
16-01-2009, 20:28
pokrywka jest jakoś w specjalny sposób dociskana?
używasz takiego fermentatora, masz jakieś zdjęcie?

brainwreck
16-01-2009, 22:05
Ja co prawda do fermentacji używam wiaderek 33L, ale widziałem takie rozwiązanie tutaj: http://www.piwo.org/forum/t483-Browar-Dziadka.html .

josefik
16-01-2009, 23:01
dzięki za link, to jest mniej więcej to co chciałem zobaczyć :eek:

szoszon
12-02-2011, 16:19
Przerabiam kegi 50 litrowe pytanie jakiej wielkości maksymalnie da się zrobić warkę.

Robert13
12-02-2011, 21:22
Używam kanistrów HDPE o pojemności 70 litrów i wygląda to w ten sposób, że nastawu dla drożdzy Irish Ale może byc maksymalnie 60 litrów z przetrzymywaniem fazy wysokiej piany w dolnej temperaturze dla tych drożdzy, czyli w 16 st.C, lub tez 50 litrów w temperaturze 20-22st.C. Dla drozdzy Belgian Strong Ale ( i nastawach 18-20Blg) maksymalnie 50 litrów i to z dbaniem by temperatura podczas wysokiej piany była w dolnym zakresie, obecnie fermentują mi Munich Lager i chociaz jest tego 50 litrów, to po wysokości piany widzę, że mozna by napełnic go do 60litrów, a przy temperaturze z dolnego zakresu nawet do 65 litrów.
Czyli już wiesz ile litrow objętości należy pozostawić na pianę.

Dobrym sposobem na wypełnienie fermentatora do pełna, jest używanie do refermentacji spasteryzowanej rezerwy. Jest to dobre rozwiązanie na uzyskanie pełnych 50 litrów piwa z 50 litrowego fermentatora, bo wówczas łatwiej wagowo dobiera się słody i chmiele.

Chociaż pierwotne pytanie jest stare, ale nie musisz wycinać dużej pokrywki by wymyć KEGa. Ja mam nakrętke o średnicy 4 cm i uzywając roztworu sody kaustycznej zawsze mam idealanie czysty fermentator.

szoszon
12-02-2011, 21:35
Warka 40 litrów jedno opakowanie drożdży Wyeast wystarczy jak duży starter zrobić.

przemo70
12-02-2011, 21:52
Warka 40 litrów jedno opakowanie drożdży Wyeast wystarczy jak duży starter zrobić.
Ze trzy razy daj im żarcie i powinno być ok. Są na to kalkulatory ale ja nie używam

Robert13
12-02-2011, 22:01
Warka 40 litrów jedno opakowanie drożdży Wyeast wystarczy jak duży starter zrobić.

1,5 litrowy wstrząsany starter powinien być w sam raz.
Albo po prostu zrób 20 litrowa warkę, a następną zalejesz drożdze pozostałe na dnie po pierwszej.

anteks
13-02-2011, 13:53
Zależy na jakich drożdżach 3068 lub THG to myślę że max 35-40 , na dolniakach to 45-48 .

szoszon
13-02-2011, 21:57
Czytałem że lepsze są płynne więc takie mam zamiar stosować.

anteks
13-02-2011, 22:01
Czytałem że lepsze są płynne więc takie mam zamiar stosować.
Podobno . Ale jak pisałem są takie które przy 20l wychodzą z 30l fermentora i takie które pianę maja na 3 palce :D

Robert13
14-02-2011, 09:39
No własnie, moim zdaniem w opisach właściwości drożdzy brakuje opisu jej wysokości w fazie wysokiej piany.
Jest flokuacja, atenuacja. a tego nie ma, choćby w taki sposób określonego:
-bardzo niska,
-niska,
-średnia,
-wysoka,
-bardzo wysoka.

przemo70
14-02-2011, 20:32
I tego wszystkiego Robercie drogi dowiesz się, kiedy przetestujesz dostępne drożdże.W tym cała zabawa, lepiej być praktykiem niż teoretykiem, wtedy warzenie będzie bardziej ekscytujące :)

Robert13
15-02-2011, 11:21
A London ESB i London III jaką dają pianę?

leona
15-02-2011, 11:26
A London ESB ..... jaką dają pianę?
U mnie przy 20 litrach brzeczki, 10-15 cm w najwyższej fazie.

Robert13
15-02-2011, 16:19
Solidna piana. Przyjmuje roboczo, że przy 40-50 litrach będzie tyle samo centymetrów.
Przymierzam się do tego, by pod koniec kwietnia je zakupić albo London Ale III.