Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o weryfikację receptury.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Deuce502
    Member
    • 06-2014
    • 47

    Prośba o weryfikację receptury.

    Z uwagi iż jest to pierwsza receptura jaką układałem proszę o weryfikację i zasugerowanie poprawek jeśli są potrzebne. Piwo ma być czymś w stylu APA single hop z niezbyt intensywną goryczkę, raczej słodkawe.

    Słody:
    Pale Ale - 3kg
    Pilzneński - 1kg
    Caramunich typ II 110-130 EBC - 250g

    Chmiel Cascade:
    40 gram na 60 minut
    40 gram na 5 minut
    20 gram na zimno

    Zacieranie:
    podgrzanie zacieru do 70 stopni, czas do uzyskania negatywnej próby jodowej,
    mash out

    Drożdże US-05 lub Danstar Windsor Ale.

    Co o tym sądzicie?
  • Marcin_wc
    Senior
    • 09-2005
    • 2115

    #2
    Ja bym dał 30g na 90min, 35g na 0min i 35g na zimno. Drożdże nottingham zamiast windsor.

    Comment

    • Zywiec79
      • 02-2014
      • 123

      #3
      Jak chcesz słodkawe to raczej zacieraj inaczej niż "na lenia"
      Zacieraj:
      w 62 stopniach 40 minut
      w 72 stopniach do uzyskania próby jodowej .
      Jak wyjdzie za mało słodkie to następnym razem możesz zmniejszyć czas zacierania w 62' a jak za bardzo to wydłużyć .

      Comment

      • Deuce502
        Member
        • 06-2014
        • 47

        #4
        Miałem warzyć jutro, ale niestety słód nie dotarł. Z porad skorzystam, dzięki za sugestie. Mam tylko wątpliwości, czy trzymanie zacieru przez 40 minut w 62 stopniach nie da zbyt wytrawnego piwa? Mogę się mylić oczywiście, to będzie dopiero moja 7 warka.

        Comment

        • Zywiec79
          • 02-2014
          • 123

          #5
          Trzymanie w 62 stopniach przez 30 minut daje mocno słodowe piwo a 60 minut mocno wytrawne . Chcesz robić amerykańskie Pale Ale a takie powinny być raczej wytrawne Dlatego 40-45 minut powinny wnieść trochę słodowości żeby zrobić kontrę dla goryczki

          Comment

          • Deuce502
            Member
            • 06-2014
            • 47

            #6
            Dzięki za wytłumaczenie. Zrobię tak jak mówisz.

            Comment

            • Deuce502
              Member
              • 06-2014
              • 47

              #7
              Czy po zakończeniu fermentacji burzliwej da się jeszcze podkręcić jakoś goryczkę? Postanowiłem jednak zrobić American Amber Ale.
              Zacierałem 3kg Pale Ale, 2kg Pilzneńskiego i 250 gram carared weyermann 50 EBC przez 35 min w 63 stopniach i przez 45 min w 45 stopniach. Chmieliłem przez 60 min 45 gram Cascade i 55 gram na 0 min. Wyszło mi 28 litrów piwa o ekstrakcie 13 BLG. Z moich obliczeń wychodzi mi 22 IBU co nie mieści się w stylu. Mam zamiar jeszcze dochmielić 35 gram cascade na zimno, ale to oczywiście IBU mi nie podniesie.

              Comment

              • Marcin_wc
                Senior
                • 09-2005
                • 2115

                #8
                Da się, ale raczej nie ma sensu.

                Comment

                • Deuce502
                  Member
                  • 06-2014
                  • 47

                  #9
                  Sensu nie ma dlatego, że da to słaby efekt, czy dlatego, że goryczka bez dochmielania będzie OK?

                  We wcześniejszym moim poście jest błąd. Chodziło mi o 45 minut w 72 stopniach ofc.
                  Last edited by Deuce502; 28-09-2014, 19:48.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Senior
                    • 09-2005
                    • 2115

                    #10
                    Możesz dodać zizomeryzowanego ekstraktu, ale ryzykujesz zakażenie. Możesz też dodać bardzo mocno nachmielonej brzeczki przed butelkowaniem.

                    Comment

                    • Deuce502
                      Member
                      • 06-2014
                      • 47

                      #11
                      Daruję sobie kombinacje alpejskie, gra niewarta świeczki chyba. Będzie to co wyjdzie
                      Dzięki za odpowiedź.

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        #12
                        Czyjej formuły używałeś do szacowania goryczki? Mnie z Tinsetha wychodzi 33,5 IBU, czyli jak najbardziej w stylu.

                        Comment

                        • Deuce502
                          Member
                          • 06-2014
                          • 47

                          #13
                          Używałem BrewTargeta, ale teraz wklepałem wszystko w ProMash i wynik pokrywa się z Twoim.

                          Comment

                          • Deuce502
                            Member
                            • 06-2014
                            • 47

                            #14
                            Zasyp:
                            - Pale Ale 4kg
                            - Monachijski typ II 1kg
                            - Caramunich 80-100 EBC 200g
                            - Cara Blond 20 EBC Castle 200g

                            Zacieranie:
                            1 przerwa - 60 min w 62*
                            2 przerwa - 30 min w 72*
                            mash out

                            Warzenie:
                            - 35g Chinook na 90'
                            - 15g Chinook na 30'
                            - 20g Cascade na 0'
                            - 20g Amarillo na 0'

                            Podejrzewam, że wyjdzie mi około 25-26 litrów piwa o ekstrakcie 13*BLG. Dodatkowo 30g Amarillo na zimno. Drożdże Safale US-05. Chmielone dosyć mocno, aby zrobić kontrę dla słodów dających aromaty karmelowe.
                            Co o tym sądzicie? Ma wyjść coś pomiędzy American Amber Ale, a APA.
                            Last edited by Deuce502; 24-10-2014, 18:22.

                            Comment

                            • Deuce502
                              Member
                              • 06-2014
                              • 47

                              #15
                              Wg. Tinsetha wychodzi 48 IBU - trochę dużo. Lepiej dam 30g Chinooka na 90', wtedy jest 42 IBU.
                              Last edited by Deuce502; 24-10-2014, 18:28.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎