Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Sanguszków Tarnów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alstro
    Senior
    • 04-2003
    • 166

    Browar Sanguszków Tarnów

    Browar Sanguszków.

    Zabytki architektury przemysłowej w naszym krajobrazie architektonicznym to dziś rzadkość, a już szczególnie na obszarze Małopolski. Wśród nich odrębną a jakże ciekawą grupę tworzą zabudowania browarniane. Niestety jest ich już nie wiele i nie wszystkie są tak zadbane jak budynki zakładu w Okocimiu czy opisywane w numerze 10/1998 „Spotkań z zabytkami” w Chojnowie na Śląsku. W zasadzie wszystkie tego typu budowle pozbawione opieki czynnego browaru narażone są na zagładę. Tak stanie się zapewne z kompleksem piwowarskim w Tarnowie.
    Na zabudowania tamtejszego browaru zwrócił uwagę już ks. Wincenty Balicki – pleban z Lisiej Góry, który w wydanej w 1831 r. pierwszej historii Tarnowa – „Miasto Tarnów pod względem historycznym, statystycznym, topograficznym i naukowym” – opisując przedmieście krakowskie napisał: Idąc dalej w prostym kierunku za gościńcem, trafiamy na browar książęcy, gmach obszerny i piękny, dopiero w 1826 zupełnie ukończony, aparat do pędzenia gorzałki jest Pistoriusza; godna jest rzecz widzieć wewnętrzne jego urządzenie, tam my ciekawych odsyłamy. Rzecz jasna ważenie piwa w Tarnowie, jak w każdym średniowiecznym mieście miało swoją długą tradycję. Więc już zapewne od lokacji miasta w 1330 r. Tarnowianie bez piwa obyć się nie mogli. Księgi miejskie z końca XVIII w. przechowały nazwiska kilkunastu rzemieślników nazywanych z łacińska braxeatores, czyli szynkarzy i piwowarów – produkujących i sprzedających piwo. W 1776 r. instygator miejski pozwał na ratusz cały cech piwowarski zarzucając mu warzenie złego piwa. działo się tak przede wszystkim dlatego, iż piwo warzone wówczas szybko się psuło, a i sprzedaż nie była duża.
    Nowoczesny browar tarnowski, a zarazem pierwszy tak nowoczesny zakład przemysłowy w mieście wybudował w latach 1813-1826 książę Eustachy Erazm Sanguszko (1768-1844). Jego syn Władysław Hieronim w 1845 r. w związku z szerzącymi się w Galicji akcjami na rzecz trzeźwości odsprzedał swe książęce prawo propinacyjne gminie miejskiej, zachowując jednak część zysków. Browar funkcjonujący w Tarnowie przez cały XIX w. nie wyszedł jednak poza ramy ściśle prywatnej wytwórni produkującej na potrzeby okolicznych włości Sanguszków. Lecz trzeba zaznaczyć, iż browarnictwo razem z gorzelnictwem zajmowało wysoką pozycję w dziedzinie przetwórstwa rolniczego i przemysłu spożywczego. Jak pisze znawca tematu Jerzy Zdrada browary tarnowskiego obszaru skarbowego w 1896 r. wytwarzały ponad 17% galicyjskiej produkcji piwa. Nie był to jak wieść gminna niesie trunek najwyższych lotów. Pono tylko od produktów grybowskiego browaru był lepszy.
    Browar Książęcy powstały, jak już wspomniano, w latach 20. XIX w. wielką modernizację przeszedł w r. 1910. Wiązało to się ze ostatecznym zniesieniem propinacji, do tej pory zmuszającej zakład do warzenia piwa tylko na rynek ściśle lokalny. Należał wówczas do utworzonego w 1905 r. po śmierci Eustachego Stanisława Sanguszki Centralnego Zarządu Dóbr Książąt Sanguszków, który opiekował się majętnościami rodu w czasie małoletniości księcia Romana Władysława. W końcu XIX w. browar produkował 30 tys. hl, po modernizacji w 1910 r. 50 tys. a w najlepszym okresie swej historii tuż przed I wojną światową browar Sanguszków warzył rocznie aż 70 tys. hl. Zakład dysponował dwoma maszynami parowymi, dwoma dynamomaszynami oraz motorami elektrycznymi. Zatrudniał 90 robotników – łącznie z urzędnikami i werkmistrzami. Zarządem browaru kierował samodzielny inspektor odpowiedzialny przed Centralnym Zarządem książęcym.
    Budynki browaru usytuowane zostały przy zbiegu ulic Krakowskiej i Bandrowskiego – pomiędzy dworcem kolejowym a wybudowanym na początku XX w. kościołem księży Misjonarzy. Wyrabiane tutaj w drugiej połowie XIX stulecia piwo z pewnością było dużo lepsze do tego z końca XVIII. Warzono głównie jasne piwo leżakowe (lager), piwo marcowe czyli ważone w marcu i szynkowane na jesieni mocniejsze piwo o rudej barwie oraz ciemne piwa typu bawarskiego z palonego, karmelowego słodu.
    Browar posiadał trzy miedziane kotły warzelnicze o pojemności 150 hl każdy. Ciśnienie w kotłach mierzyły półautomatyczne manometry. Lokal warzelni wyłożony pięknym żółtemi, a ściany białemi kafelkami, lśni się cały i świeci w jasnym oświetleniu, które wpada przez 6 ogromnej wielkości okien i daje wrażenie skończonego smaku i czystości – można było przeczytać w broszurze reklamowej browaru. W piwnicach brzeczka była schładzona a po dodaniu drożdży poddawana fermentacji trwającej zwykle od 10 do 12 dni. Dalej piwo trafiało do systemu najniżej położonych piwnic gdzie leżakowało przez okres około dwu miesięcy w 60-90 hl kufach. Aby piwo można było dłużej utrzymać przy świeżości piwnice oziębiano za pomocą amoniaku, wcześniej wykorzystywano do tego celu specjalnie zwożone zimą bryły lodowe wykuwane z tafli Dunajca. Browar miał znakomicie funkcjonująca hale do napełniania beczek oraz mycia butelek i flaszkowania piwa.
    Wspomniana wyżej broszura tak opisywał staranność z jaką ekspediowano piwo: Przed załadowaniem kontroluje jeszcze raz bednarz szczelność wysyłanych beczek. Beczki wtaczane są z całą ostrożnością na wozy i do wagonów, ażeby nie zostały zanadto wstrząśnięte. Latem ładuje się do wagonu lód, a zimą specyalny piecyk do ogrzewania, by piwo podczas transportu nie ucierpiało. Przy transporcie końmi nakrywa się beczki z piwem grubemi płachtami i przy postojach nie wystawi się je na słońce.
    W 1947 r. na miejscu browaru powstał Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, w latach 90. znany jako „Owintar”. Obecnie po likwidacji firmy kompleks jest zamknięty i prowadzone są tam bliżej nieokreślone prace zabezpieczające. W planach jest postawienie na tym miejscu jeszcze jednego centrum handlowego – co nie dziwi, zważywszy na znakomitą lokalizację obiektu. Konserwator zabytków w Tarnowie bije na alarm, ale czy uda mu się pokonać współczesnego potwora konsumpcjonizmu i komercji?
    Podobnych zabytków architektury browarnianej zachowało się jeszcze tylko kilka w naszym kraju - w XVIII-wiecznym Browarze Królewskim w Krakowie urządzony zostanie hotel. Być może stworzenie pełnego katalogu historyczno-architektonicznego starych browarów będzie pierwszym krokiem do ich uratowania oraz ożywienia przez udostępnienie nowym użytkownikom i dla nowych celów.

    Aleksander Strojny, Browar Sanguszków – „Spotkania z zabytkami. Kultura – Tradycje – Pamiątki”, nr 1, 2003, s. 33.
  • alstro
    Senior
    • 04-2003
    • 166

    #2
    O innym browarze należącym do tej rodziny mozna poczytać tu:
    http://www.browar.biz/forum/showthre...714#post798714

    Comment

    • alstro
      Senior
      • 04-2003
      • 166

      #3
      To długi tekst, ale może ktoś coś dorzuci...

      Na forum jest już zamieszczony link do reklamówki browaru oraz dyskusja na temat innego browaru Sanguszków w Sławucie...

      Comment

      • alstro
        Senior
        • 04-2003
        • 166

        #4
        Temi broni komina

        Ratujcie komin!
        Dokładnie dziesięć lat temu w tym samym miejscu jako pierwszy przedstawiłem pokrótce historię powstania i funkcjonowania założonego przez księcia Eustachego Sanguszkę tarnowskiego browaru. A był to czas tuż po likwidacji niesławnej pamięci Owintaru, którym po 1945 r. zastąpiono książęcy browar, a w miejsce zabytkowych jego zabudowań zaczęły powstawać stawiane na chybcika różne kioski i pawilony handlowe, l już wtedy zwróciłem uwagę na historyczną i architektoniczną wartość najważniejszych obiektów starego browaru, podkreślając, iż najcenniejszym z nich jest stojący jeszcze budynek zbudowanej przed 1850 r. kotłowni wraz z jej dziesięciometrowej wysokości ośmiobocznym (!) kominem.
        Dzisiaj, gdy po większości zabytkowych zabudowań starego browaru pozostały tylko puste lub zabudowane tandetnymi obiektami handlowymi place, przypominam, iż zgłaszany przeze mnie już kilka razy postulat zachowania z przywróceniem do pierwotnego stanu owej leciwej kotłowni i jej unikalnego w skali regionu, a może i kraju komina jest nadal jak najbardziej aktualny. Tymczasem od kilku lat toczy się mieście batalia nie o nią, lecz o znacznie młodszy od niej komin, który wystawiono po 1900 r. przy zburzonej niedawno
        dziewiętnastowiecznej słodowni. A przecież po zburzeniu owej słodowni i wzniesionego około 1920 r. przez Michała Mikosia według projektu Edwarda Okonia, modernistycznego budynku administracji browaru zarówno wartość historyczna, jak i krajobrazowa tego akurat wydaje się co najmniej dyskusyjna.Należy też pamiętać, że podobne do niego, a pochodzące z tego samego czasu, są jeszcze w zespołach posanguszkowskiego młyna i cegielni „Konstancja" na Terlikówce.
        Niechże zatem wszyscy odpowiedzialni za stan tarnowskich zabytków, również, a nawet przede wszystkim, władze miasta, uczynią wszystko dla uratowania tych najstarszych zabytków budownictwa przemysłowego w Tarnowie. Bo wbrew temu, co sądzi wiceprezydent Henryk Słomka Narożański w tym i w każdym innym przypadku, gdy dochodzi do sporów o zachowanie któregokolwiek elementu zabytkowej substancji miasta, władze jego winny być główną w nim stroną stającą w jego obronie. Wszak są one, na równi z państwową służbą ochrony zabytków, odpowiedzialne za stan całej owej substancji, która dokumentuje historię Tarnowa, a ponadto stanowi o jego indywidualnym obliczu i atrakcyjności.
        Andrzej B. Krupiński

        Comment

        • alstro
          Senior
          • 04-2003
          • 166

          #5
          Powyższy tekst pochodzi z "Temi" (tarnowski tygodnik) - z 15 kwietnia 2009. Autor, znany loklany miłośnik zabytków, broni w nim pozostałości browaru. Oby się udało uchronić ten zabytek!

          Być może tekst ten zostanie przeniesiony do prasówki... wtedy trzeba go będzie poszukać gdzie indziej.

          Comment

          • danhaj
            Senior
            • 04-2010
            • 619

            #6
            Szkoda i browaru i Owintaru, który w kontrowersyjnych okolicznościach spektakularnie zbankrutował. Po wyburzeniu części zabudowań od jakiegoś czasu zdaje się, że nic na tym terenie się nie dzieje. Może ktoś wie co miasto planuje w tym miejscu ostatecznie zrobić (ponoć miał tu być budowany Kaufland i centrum handlowe)? Co z kominem?
            Last edited by danhaj; 10-05-2010, 17:09.
            Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

            www.czechforum.pl

            Comment

            • Cooper
              Senior
              • 11-2002
              • 6055

              #7
              Skoro jesteś z Tarnowa zrób przynajmniej kilka aktualnych zdjęć z miejsca o którym jest mowa w przytoczonym artykule. Nie wszyscy z nas mieszkają w Tarnowie i nie mogą tego zobaczyć. Ponieważ wynika iż z samego browaru już tam praktycznie nic nie zostało to być może nie ma (niestety) co wrzucać zdjęć do Galerii bo tam pokazujemy jednak jakby nie było - bardziej lub mniej zachowane browary. Ten post myslę że jest dobrym miejscem do pokazania obecnego stanu miejsca w ktorym stał browar ks. Sanguszki.
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

              Comment

              • danhaj
                Senior
                • 04-2010
                • 619

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                Skoro jesteś z Tarnowa zrób przynajmniej kilka aktualnych zdjęć z miejsca o którym jest mowa w przytoczonym artykule. Nie wszyscy z nas mieszkają w Tarnowie i nie mogą tego zobaczyć. Ponieważ wynika iż z samego browaru już tam praktycznie nic nie zostało to być może nie ma (niestety) co wrzucać zdjęć do Galerii bo tam pokazujemy jednak jakby nie było - bardziej lub mniej zachowane browary. Ten post myslę że jest dobrym miejscem do pokazania obecnego stanu miejsca w ktorym stał browar ks. Sanguszki.
                Tak, jestem z Tarnowa, ale nie mieszkam już w tym pięknym mieście. Dlatego myślę, że ktoś na miejscu łatwiej zrobi rzeczone zdjęcie. Przed chwilą dowiedziałem się, że pozostałości przyległe do ulicy Krakowskiej zostaly przesłonięte przez wielkie tablice z foto-projekcją Tarnowa przyszłości. Być może tam też jest wizualizacji zagospodarowania tych terenów. Oczywiście będąc w Tarnowie w nieokreślonej przyszłości nie zapomnę zrobić zdjęć.
                Last edited by danhaj; 10-05-2010, 18:31.
                Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                www.czechforum.pl

                Comment

                • Piwowar
                  Senior
                  • 05-2001
                  • 2542

                  #9
                  Akurat wyczytałem przypadkowo, że browar w tarnowskich dobrach Sanguszków powstał w 1719 roku. Jego przebudowa nastąpiła nie jak podaje alstro w 1910 roku, lecz już w roku 1908. Warzelnię, którą określono wtedy jako jedną z najnowocześniejszych w Europie, zakupiono w firmie Weigel z Nysy. Składała się z kadzi zaciernej, kotła zaciernego, kadzi warzelnej oraz filtra zacierowego.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • pizmak666
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1898

                    #10
                    Reklama 1906r.:
                    Attached Files
                    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                    "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                    Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                    Comment

                    • Buhu
                      Senior
                      • 10-2012
                      • 165

                      #11
                      Browar Sanguszki

                      Ciekawy artykuł Pana Edwarda Poskiera, interesujące zdjęcia. Polecam

                      Last edited by Buhu; 15-03-2015, 17:25.

                      Comment

                      • Niedzwiadek14
                        Senior
                        • 04-2006
                        • 121

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Buhu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ciekawy artykuł Pana Edwarda Poskiera, interesujące zdjęcia. Polecam

                        http://www.lancialifestyle.pl/aktualnosc/986/0/
                        Zdjecia super a te najfajniejsze to te butelkowe z mojej strony na fb

                        Comment

                        • pizmak666
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1898

                          #13
                          Inserat 1925 r.
                          Attached Files
                          „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

                          "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

                          Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

                          Comment

                          • Buhu
                            Senior
                            • 10-2012
                            • 165

                            #14
                            Jest nadzieja ...

                            W tym tygodniu przeczytałem na oficjalnym portalu mojego pięknego miasta, że rozstrzygnięto konkurs na zagospodarowanie terenu po byłym owintarze - wcześniej zlokalizowany był tam browar sanguszki. Szkopuł w tym że konkurs jest tylko konkursem, propozycją w żadnym przypadku nie wiążącą - teren należy do prywatnych właścicieli, od lat nie mogą się dogadać jak ma to wyglądać. Miasto doszło do wniosku, że może tak ich zmotywuje I tu dochodzimy do sedna sprawy - jedna z propozycji zawiera idee odbudowy browaru - coś a'la Lubicz w Krakowie, oczywiście z dostosowaniem do tarnowskich warunków. Znając specyfikę Tarnowa, nic z tego nie wyjdzie, ale pomarzyć można. Zainteresowanych odsyłam do artykułu, zdjęcie nr 13 przedstawia to w największym przybliżeniu. Pozdrawiam

                            Comment

                            • Cooper
                              Senior
                              • 11-2002
                              • 6055

                              #15
                              Nic mi nie mówi nazwa Owintar ale już doczytałem że to zakład do niedawna funkcjonujący na terenie b. browaru. Celowo piszę "na terenie" a nie "w byłym browarze" gdyż cytat z podlinkowanego artykułu a dokładnie jego ostatnie zdanie myślę że mówi już (niestety) wszystko.

                              "Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Owintar” powstał w 1951 roku na terenach dawnego browaru księcia Romana Sanguszki. Do 1998 roku produkował m.in dżemy, powidła, koncentraty oraz soki owocowe i warzywne, wina owocowe, musztardy, a także ocet. Po upadku zakładu, w 2008 roku, większość budynków wyburzono"


                              Podejrzewam że po samym browarze nie ma już większego śladu ale nie jestem z Tarnowa i nie znam tematu. Chętnie bym zobaczył aktualne fotki pozostałości browaru jeśli w ogóle takowe jeszcze istnieją.
                              Sam konkurs wygląda mi raczej na jakąś ogólną koncepcję zagospodarowania centrum miasta a nie konkretnie działki/pozostałości dawnego browaru. Z zamieszczonych tam fotek nie da się absolutnie nic dowiedzieć na interesujący nas temat. No chyba że jedynie ktoś znający miasto to wypatrzy.
                              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                              Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎