Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o gęstwę drożdżową

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    #61
    Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Marcin_wc
      Senior
      • 09-2005
      • 2115

      #62
      Dzięki. Ja znajdę fragmenty o wpływie drożdży na chmielenie wkleję, mam nadzieję, że skończymy tę dyskusję nowym opracowaniem.

      Comment

      • Inco
        Member
        • 05-2013
        • 33

        #63
        Mam jeszcze jedno pytanie.

        Wystartowałem warkę z gęstwy 13.06 , bulkała w zasadzie do 15.12 , teraz od dwóch dni stoi. Z ciekawości zajrzalem do środka, delikatna piana na górze, drożdze też sobie pływają na powierzchni, więc wszystko wyglada OK, blg począkowe 11 , zbadane dzisiaj 3 , rozumiem ze wszystko przebiega prawidłowo, gęstwa pracuje po prostu szybciej?


        Pozdrawiam

        Comment

        • fidoangel
          Senior
          • 07-2005
          • 3489

          #64
          Rozumujesz prawidłowo, tak właśnie jest.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • karol1000
            Senior
            • 09-2007
            • 1823

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Przejrzę w weekend Journal of Institute of Brewing, jestem prawie pewien że tam widziałem ten temat opracowany. Raczej te publikacje mnie przekonują, a nie opowieści "mistrzów piwowarstwa domowego z USA".
            Jako obserwator dyskusji chciałbym delikatnie zapytać jak poszło przeglądanie
            LP

            Comment

            • zgoda
              Senior
              • 05-2005
              • 3516

              #66
              Pewnie tak samo jak i Twoje.

              Chwilowo nie mam kiedy się tym zająć na poważnie.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • Inco
                Member
                • 05-2013
                • 33

                #67
                Kolejne pytanie z serii gęstwy drożdzowej.

                1. Postanowiłem zrobić dry stouta 12,5 blg na drożdzach safale s04 ,
                2. chciałbym zebrać gęstwe i zrobić z zebranej gęstwy dwie warki IPA
                3. zebrać gęstwe po burzliwej do dwóch słoików
                4. drożdze z jednego słoika zadaje na drugi dzień , z drugiego słoika odpowiednio tydzien później.

                Co o tym sądzicie? W ogole drożdze po stoutcie nadadzą sie do IPA , czy powinno się zbierać i robić wyłączenie takie same gatunki piwa?

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  #68
                  Będzie gites.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • kistapiwa
                    Junior
                    • 11-2015
                    • 14

                    #69
                    Czy gęstwa drożdzowa Saflager w34/70 po porterze 18.5 blg będzie się jeszcze nadawać do jakiegoś lagera? Wiem że nie powinno się używać gęstwy z mocnych piw ale czy ktoś z Was próba użyć takiej po przemyciu?

                    Comment

                    • kocen
                      • 11-2015
                      • 3

                      #70
                      Witam

                      Zebrałem gęstwę (Safale US 05 jedna saszetka 11g) po AIPA 17blg (20 litrów)

                      Pytanie czy będzie się nadawała do kolejnej warki taka gęstwa i ewentualnie do jakiego piwa?

                      jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość.

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        • 11-2005
                        • 911

                        #71
                        Jeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • kocen
                          • 11-2015
                          • 3

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeżeli nie śmierdzi w podejrzany sposób to jak najbardziej. A do jakiego piwa to zależy jakie chcesz zrobić.
                          Nie, nie śmierdzi , tylko gdzieś czytałem że jedna saszetka do aipa 17 blg to trochę za mało i drożdże mogą być 'wymeczone'. A druga sprawa że ktoś pisał żeby nie stosować drożdży z mocniejszego piwa do słabszego. (Mam zamiar zrobić APA następne i myślę czy sobie odpuścić ta gestwe czy ja wykorzystać, dlatego pytam doświadczonych w temacie

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎