Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

chmielenie na aromat, filtrować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    Member
    • 11-2015
    • 83

    chmielenie na aromat, filtrować?

    Witam, mam pewnie banalne pytanie, ale podejrzewam, że przez ten prosty błąd moje ostatnie piwo nie wyszło najlepsze. Pytanie jest następujące, czy po dodaniu chmielu na 0 minut po wyłączeniu palnika normalnie powinienem odfiltrować cały osad? Przez to, że dodałem ten chmiel i było mi go "szkoda" wywalać z resztkami słodu itp. więc zrobiłem to tylko delikatnie, przelewając mętną brzeczkę do fermentora. Zostało w niej bardzo dużo osadu co wydaje mi się, utrudniło mocno pracę drożdżom i otrzymałem dziwny efekt, piwo mam strasznie drożdżowy smak i aromat, męczący, chmiel jest mało wyczuwalny. Czy to możliwe, przez ten odpowiedni brak filtracji po zacieraniu? Czy pomimo tego że dodałem chmiel po gotowaniu powinienem normalnie odfiltrować cały osad i się nie patyczkować?
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10737

    #2
    Ja robię łirpula i wężykiem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jancewicz
      Member
      • 09-2015
      • 34

      #3
      tak, trzeba było odfiltrować. dodatkowo od chmielin piwo mogło dostać trawiasto-łodygowatych aromatów...

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎