Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

„Sztosy muszą być drogie!!!” – a co są te „sztosy”?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    Senior
    • 03-2015
    • 781

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
    Pewnie i taki staroć do czegoś mógłby się przydać, kwestia tylko, co się chce osiągnąć, i czy w ogóle jest jakiś plan, czy raczej idzie się na żywioł
    W Polsce podobno niewiele osób zna się na beczkach i dojrzewaniu, jak się czasami spróbuje jakichś beczkowanych destylatów, to coś w tym niestety jest.
    Ja bym chętnie spróbował jakichś polskich piw, dojrzewających np. w beczkach po słodkich winach. Ale obawiam się, że potrzeba jeszcze trochę czasu, zanim ktoś przeprowadzi taki proces w pełni go kontrolując, i efekt będzie mniej więcej taki, jak założenia. No i pewnie jak już się uda, to cena piwa będzie mało przyjazna
    A żeby ktoś doszedł do wprawy, to najpierw musi próbować, więc będzie potrzebował królików doświadczalnych co najpierw kupią przewielebne "sztosy".

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
      Uważam, że trzeba wyjść od analizy lingwistycznej [...]
      "Sztos" ma swoje korzenie w języku niemieckim...
      Słowo "Stoss" rozpowszechniło się w czasie I wojny światowej i było powszechnie używane w szkoleniu patriotycznym w szkoleniu żołnierzy Niemiec i Austro - Węgier.
      Attached Files

      Comment

      • dlugas
        Senior
        • 04-2006
        • 4014

        #33
        Sztos
        słowo wyjęte z czeluści mowy "slangowo-grypsiarskiej" przez młodzież
        po "zacnym" czy innym podobnym taki kraft też podłapał SZTOS

        Słowo stare, a znaczenie dorobiono nowe (no chyba, że kilka lat temu w innych regionach kraju znaczyło to samo co niby oznacza teraz w "nowosłowomodzie")

        Na samiuteńkim początku czyli raptem z 2-3 miesiące temu "sztosami" opisujący/recenzujący/degustujący piwa określali bardzo dobre czyli smaczne, dopracowane piwa.
        Po nowym roku słowo zaczęło ewoluować w kierunku: piwo wybitne, trudno dostępne, dobrze się wymieniające z innymi krajami, nabierające przez małą ich ilość kosmicznej wartości na "wymienno-sprzedającym szarym runku".
        Obecnie sztos w młodzieżowym znaczeniu to troszkę coś innego niż kraftosztos.
        Krafto-sztosy powstają poprzez kreowanie tzw. "hajpu". Mała ilość piwa, ciekawy styl, starzenie w beczce "po czymś", lak, folia termokurczliwa, ciekawa butelka czy etykieta, bardzo pochlebne pierwsze recenzje wręcz opiewające dany trunek jak WYBITNY plus pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.

        Bo krafto-sztosem nie może być tylko bardzo dobre piwo, bo to za mało.
        No i sztosowa musi być cena finalna tegoż produktu.

        Pozdrawiam
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

        Comment

        • Pancernik
          Senior
          • 09-2005
          • 9729

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Słowo "Stoss" rozpowszechniło się w czasie I wojny światowej i było powszechnie używane w szkoleniu patriotycznym w szkoleniu żołnierzy Niemiec i Austro - Węgier.
          ...niektórzy oglądali "C.K. Dezerterów"... .

          Comment

          • grzeber
            Senior
            • 05-2002
            • 2866

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
            A żeby ktoś doszedł do wprawy, to najpierw musi próbować, więc będzie potrzebował królików doświadczalnych co najpierw kupią przewielebne "sztosy".
            Czyli można powiedzieć, że w starzeniu w beczkach dopiero się uczą, ale w biznesie mają już mistrzostwo. Bo efekty swojej nauki, które nie zawsze są wybitne udaje się sprzedać za bardzo dobre pieniądze.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

            Comment

            • Petitpierre
              Senior
              • 01-2014
              • 2560

              #36
              Czyli najbliżej teraz do prawdziwego Stossu czyli szarży będzie Scottish Charger z Lidl'a-dostępny jak na razie jednorazowo, parametry wysokie, unikat
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Dukat_WSI
                Senior
                • 03-2015
                • 781

                #37
                http://piwolucja.pl/szybki-lyk/piwo-...ie-degustacja/ - słuszna dygresja, że każdy chciał uwarzyć RIS-a i skończyło się wypuszczaniem piw, które na miano RIS-ów z krwi i kości zwyczajnie nie zasługiwały. Autor apeluje, by jak już ktoś będzie podchodził do jopejskiego, to żeby zrobił to z należytym szacunkiem.

                Comment

                • leona
                  PremiumUżytkownik
                  • 07-2009
                  • 5853

                  #38
                  Dyskusja nie umrze szybko. Nadchodzi Chateau z Artezana

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Senior
                    • 01-2014
                    • 2560

                    #39
                    A w jakiej cenie i co tym razem? 30zł jak pamiętam, ale bez szału, choć poprawne jak Rodenbach, ale nie grand cru.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • leona
                      PremiumUżytkownik
                      • 07-2009
                      • 5853

                      #40
                      Dostałem niusa smsem bo nie obsługuję facebooka a tam pewnie już burza...

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Senior
                        • 01-2014
                        • 2560

                        #41
                        Na razie jest to, a ceny nie podano na razie. Na stronie Artezana mało i burzy i wieści. Ale mimo wszystko, to jest 330ml, a nie 500ml jak wówczas.
                        Attached Files
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • fans
                          Senior
                          • 04-2010
                          • 195

                          #42
                          Coraz częściej słyszę że browary muszą się bardziej postarać aby sprzedać swoje wyroby,co oznacza że rynek powoli się zapełnia.Zatem to ostatnie chwile żeby zarobić szybko i dużo.Tak sobie wymyśliłem.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19159

                            #43
                            Rynek nie jest jeszcze do końca nasycony. Jak widać browary szukają dla siebie niszy lub bazują na dużym potencjale w dużych centrach. Jest jeszcze miejsce do zagospodarowania dla niszowych produktów i powoli niektóre tak właśnie robią.

                            Comment

                            • Horse1963
                              Senior
                              • 06-2009
                              • 547

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dyskusja nie umrze szybko. Nadchodzi Chateau z Artezana
                              Dla mnie to piwo może kosztować i 200 zł. Nie gustuję w takich piwach. Ale wiem że dla paru "znawców" bedzie to super piwo, warte tej kasy, chociaż będzie im wykrzywiać twarz ...i po spróbowaniu stwierdzą że wywalili kasę, a piwo poszło w kanał. Ale oczywiście będą piwo chwalić, bo inni piszą że świetne.
                              Ale to oczywiście moje zdanie i mogę się mylić

                              Comment

                              • Dukat_WSI
                                Senior
                                • 03-2015
                                • 781

                                #45
                                A co do piwnych wymian, to warto pamiętać, że część polskich kraftowców nie utrwala piw i taki sztosik za parę miechów może być bez większej wartości...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎