Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vyškov, Cross the World Altbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12171

    Vyškov, Cross the World Altbier

    Kolejne piwo z wyszkowskiego browaru z serii "dookoła świata".
    Tym razem wybrali alt. Na ecie napis - tradycyjne piwo staroniemieckie górnej fermentacji.
    Na ecie dodatkowo opis stylu. Napisali, że w odróżnieniu id innych piw górnej fermentacji dojrzewało trzy mies. przy niskiej temp. - 2 stopni.

    Niemieckie drożdże i chmiel (Hallertauer Tradition), uzupełniony o czeski (Premiant)

    Ekstr. 12,5, alk. 5,5%

    Aromat - wyczuwalny słód, chmiel i specyficzna siarkowość
    Piana - gęsta, wysoka, lekko kremowa, dość trwała, osiada na szkle
    Barwa - miedziano-złota z lekkim brązem
    Wysycenie - umiarkowane, musuje, ale może mogłoby być ciu wyższe
    Smak - zdecydowanie wyraźna goryczka, dość wysoka słodowa baza z tonami chlebowymi, finisz goryczkowy, umiarkowanie długi. Na początku picia przez chwilę pojawiła się lekka metaliczność, ale szybko zniknęła
    Treściwość - spora.

    Przyzwoite, rześkie, pełne w smaku piwo
  • Javox
    PremiumUżytkownik
    • 11-2009
    • 6116

    #2
    Gazowane niewiele, piana na początku dość duża ale potem warstewka do 0,5 cm...
    Kolor jak u piw półciemnych, zapach niezły ale nie mocny... karmel z czymś owocowym...
    Na początku sprawia wrażenie dość cienkiego ale to tylko pozór...
    Piwo "gęstnieje" wraz ze wzrostem goryczki i pojawia się żal że już tak mało go zostało...

    To piwko jest niezłe...
    Attached Files

    Comment

    • karol1000
      Senior
      • 09-2007
      • 1823

      #3
      barwa: ciemne złoto z rubinem
      piana: wysoka, średnio i grubobąbelkowa
      zapach: karmelowo-słodowy, lekko kwiatowy i razowy
      smak: całkiem mocne słodowe uderzenie z palonym karmelem, smacznym gorzkim i wytrawnym, potem smaczna karmelowa silna goryczka i lekki razowiec, pełne bardzo smaczne piwo które bije lwią część niemieckich Altów
      LP

      Comment

      • darekd
        PremiumUżytkownik
        • 02-2003
        • 12171

        #4
        Nowa, nieco zmieniona warka ich wariacji na temat alta.

        Parametry bez zmian. Zmieniła się etykieta i nieco skład. Chmiel Hallertau Tradition zmieniono na nowy szczep Hallertau Blanc, który dzięki nutom agrestu, grejpfruta i ananasa znajduje zastosowanie w amerykańskich odmianach ejla, a porównywany jest z nowozelandzkim Nelson Sauvin. Drożdże nadal z Niemiec.

        Aromat - początkowo chmielowo-owocowe, potem wyraźniejsza słodowość, trochę karmelu
        Piana - bardzo wysoka, szybko zaczyna się dziurawić, po niedługim czasie zostaje gęsty, drobny i trwały kożuszek
        Barwa - herbaciano/ciemnozłota wpadająca w miedź
        Wysycenie - średnie, optymalne
        Smak - złożony, jest wyraźna goryczka połączona z posmakami mineralnymi, ale też owocowo-cytrusowymi, wyraźna podstawa słodowa. Długi, pełny finisz pozostawia w ustach goryczkę orzechów włoskich.
        Treściwość - zdecydowanie pełne.

        Bogate, pełne a zarazem rześkie piwo. Górnofermentacyjnych altów u nas mało, dlatego tym bardziej warto sięgnąć po to dobre piwo.

        Na krawatce napis "kiedy pragnienie zmusza Cię do kroczenia światem smaków" i cyfra 11, która szczerze pisząc nie wiem co oznacza /nie jest to ekstrakt/
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎