Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

De Dolle, Special Extra Export Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    PremiumUżytkownik
    • 01-2005
    • 10384

    De Dolle, Special Extra Export Stout

    Butelka 0,33 litra, alkohol 9 %, eks. brak, kapsel czarny
    Kolor - czarny, chyba klarowny
    Piana - beżowa, wysoka, dość trwała
    Zapach - kawa z nutą kwaśną
    Gaz - ok
    Smak - mocna wyraźna kawa i paloność, spora kwaśność, lekko winne, średnia słodycz, mocna goryczka
    Zupełnie mi nie smakowało. Za kwaśne.

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 5227 - moje 2564 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    PremiumUżytkownik
    • 01-2005
    • 10384

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • darekd
      PremiumUżytkownik
      • 02-2003
      • 12118

      #3
      Aromat - wyraźny, kawa, cierpkie owoce, palone, trochę pralin z alkoholem
      Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała, beżowa, gęsta z bąblami
      Barwa - prawie czarna, smolisto-ciemnobrązowa, nieprzejrzyste
      Wysycenie - umiarkowanie wysokie, musujące i trochę szczypiące
      Smak - mocno palona kawa w stylu tych afrykańskich - kwaskowych, kwasek mocny, przypomina niedojrzałe czarne jeżyny, zakończony taką trochę "łodygowo"-ziołową goryczką, lekko rozgrzewa, alkohol niewyczuwalny
      Treściwość - wysoka, ale wysycenie i kwasek niwelują trochę to poczucie

      Rzeczywiście kwaskowa nuta wyraźna. Ale teraz moda na to wzrasta, więc piwo ociera się o "sour RISa" To efekt tego, że nie żałowali palonych słodów i trochę moim zdaniem przedobrzyli. Do tego kwasku da się przyzwyczaić, a przecież Belgowie potrafią zagraniczne style uwarzyć na swój sposób i wyszło oryginalne, ciekawe piwo do degustacji.

      Comment

      • darekd
        PremiumUżytkownik
        • 02-2003
        • 12118

        #4
        Pozwalam sobie dodać jeszcze jedną fotografię, bo podoba mi się etykieta
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎