Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magic Rock, Cannonball IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yaro74
    PremiumUżytkownik
    • 09-2012
    • 2089

    Magic Rock, Cannonball IPA

    Alkohol 7,4%, kolor bursztynowy.
    Piana średniowysoka, średniotrwała, zostawia ślad na szkle.
    Zapach przyjemny, intensywny, wyczuwalny do samego końca picia. Początkowo owoce tropikalne i cytrusy, potem bardziej wyczuwalna żywiczność.
    Smak: podobnie jak w zapachu żywiczność i owoce, lekka słodowość. Goryczka średniomocna, przyjemna w piciu, niezalegająca. Alkohol niewyczuwalny.
    Wysycenie średnie.
    Smaczne piwo i bardzo pijalne.
  • fajabongo666
    Junior
    • 03-2013
    • 4

    #2
    Piwo pite u siebie w barze z Keykega.

    Kolor: Pomarańcz , bursztyn, trochę mętne
    Piana: cienka, szybko znika.
    Zapach: piękny, owocowy, intensywny, cytrusowy, bombowy
    Smak: pełna chmielowo-owocowo-cytrusowa bomba smakowa.

    Jedno z lepszych IPA jakie miałem w ustach! Polecam!
    Attached Files
    Last edited by fajabongo666; 01-05-2014, 14:52.

    Comment

    • Dreamer
      Senior
      • 05-2003
      • 1576

      #3
      styl: IPA
      alk. 7,4%

      Magic Rock to jeden z najbardziej zasłużonych dla piwnej rewolucji browarów w UK, a Stuart Ross - główny piwowar - jest jednym z najbardziej utalentowanych kolesi na Wyspach. Browar założyli w marcu 2011 r. w miasteczku Huddersfield bracia Burhouse, Richard jest głównym szefem i współautorem receptur, a Jonathan cichym wspólnikiem. Większość piw Magic Rock z marszu staje się ikonami stylu (na czele z testowanym IPA uznawanym za brytyjski odpowiednik słynnego "Pliny the Elder"), a sam browar uznany został w 2012 r. przez RateBeer za drugi najlepszy browar świata (zaledwie po pół roku działalności !!!). Główna tu zasługa Stuarta, dokooptowanego przez braci zaraz na początku działalności, wcześniej pracującego dla Kelham Island, Acorn i Crown. Stuart ani nie porywa się na karkołomne eksperymenty, ani nie mnoży odmian z wszystkimi chmielami świata - oferta Magic Rock to perfekcyjnie dopracowane piwa nawiązujące do tego, co najbardziej znane i lubiane w piwnej rewolucji. Więcej ciekawostek powstaje w ramach kooperacji, w które browar angażuje się na całego (np. z Lervig, Toccalmatto, Burning Sky). Co ciekawe, na efekt "wyjątkowości" tutejszych piw ma wpływ ich bardzo mała dostępność w wersji butelkowej - trudno się na nie natknąć w sklepach, trzeba raczej na nie polować.
      Do lutego 2012 r. Magic Rock wciąż był browarem raczej garażowym. Wtedy to zmieniono lokalizację i zainwestowano w zakup dwóch unitanków o poj. 16 bbl (26 hl) każdy, co umożliwiło wzrost produkcji do poziomu 72 hl/tydz. W końcowce 2012 r. zainstalowano wreszcie linię do butelkowania, choć była to mało wydajna linia ręczna (na automat brakowało miejsca), stąd tak trudno o butelkowe piwo na rynku. Dokupiono też dwa fermentory 25 hl każdy zwiększając moce produkcyjne do 200 hl/tydz. Jednak przełomowy dla Magic Rock okazał się 2015 r. Przeprowadzka do nowej hali produkcyjnej, wstawienie nowej 50 hl warzelni i dodatkowych 200 hl unitanków, instalacja linii do puszkowania (zamiast butelkowania), organizacja taproomu - dzięki temu od kilku miesięcy browar dysponuje nie tylko paletą kultowych piw, ale i całkiem konkretnym potencjałem produkcyjnym.
      Świeżo puszkowane piwa Magic Rock właśnie trafiły do sklepów. Między innymi "Cannonball", uznawany za jedno z trzech najlepszych brytyjskich IPA, obok Jaipura i Axe Edge. "Cannonball" był pierwszym piwem uwarzonym przez browar, dokładnie 10.05.2011 r. Warzony jest na zasypie z udziałem słodów pale crystal i wiedeńskiego, nachmielony odmianami Centennial i Columbus do kotła, Citra na hopback i znów Centennial na cichą fermentację. 

      BARWA: jasnobursztynowa
      ZAPACH: uderzenie chmielowego orzeźwienia w postaci świeżych, zielonych nut leśnych, żywicznych, wzmocnionych cytrusami ze smaczną chlebową kontrą słodową w tle
      SMAK: intensywność chmielowych aromatów dorównuje mocnej goryczce - cierpkawe, grejpfrutowe aromaty i żywiczna goryczka tworzą jeden, zwarty, orzeźwiający bukiet chmielowy, o nieczęsto spotykanej intensywności, wręcz esencjonalności, urozmaicony odrobiną "zielonych" nut ziołowych, chmielowość przełamywana jest w pewnym momencie kontrą słodową o słabym, biszkoptowym aromacie, za to wyraźnie słodkim smaku, idealnie równoważącą ostre nachmielenie; w końcówce pojawia się jeszcze jeden smaczny akcent - świeża, piwniczna nuta (zapewne również chmielowa)
      Attached Files
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎