Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu, ten radosny wynik twórczości legislacyjnej zniknie z Twoich oczu.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Wyszukiwarka Forum Browaru Pomoc Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Co tu dużo mówić, dzięki wam zacząłem warzyć prawdziwe piwo. Byłem kilka razy na pokazie warzenia, raz na Festiwalu Dobrego Piwa. Rzadko bywam na forum, ale jakoś chcę was wspomóc w propagowaniu dobrego piwa w Polsce!
roman501
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 04-10-2002, 14:49
szostak szostak is offline
Gość
 
Rejestracja: 02-2002
Miejscowość: Lublin
Posty: 1 176
Standardowy Piwo z kukurydzy

Ponoc browary calkiem na serio przymierzają się, by wzorem jankesów i Kielc częśc słodu zastąpować grysem kukurydzianym. Bo to obniża koszty produkcji. Przjrzałem kilkanaście postów na temat oceny piwa z dodatkierm kukurydzy i w większości przypadków ocena jest równoznaczna z wieszaniem psów na wyrobie.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 04-10-2002, 16:08
Fotka Użytkownika: marcopolok
marcopolok marcopolok is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: Żywiec, Chwalisław
Posty: 2 336
Standardowy Re: Piwo z kukurydzy

Cytat:
szostak napisał(a)
Ponoc browary calkiem na serio przymierzają się, by wzorem jankesów .

Czego ci amerykanie jeszcze nie wymyślą


potem się dziwią że noramalnego,przeciętnego, wierzącego Araba szlag trafia na samą myśl o Hameryce
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 05-10-2002, 02:22
Fotka Użytkownika: Krotoszyniak
Krotoszyniak Krotoszyniak is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2002
Miejscowość: Toronto
Posty: 502
Standardowy

Tylko masowka w Ameryce pozwala sobie na takie eksperymenty (no bo o kilka centow taniej na HL) , zad3en szanujacy sie browar tego nie czyni ...
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 05-10-2002, 02:38
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: mniasto Warszawa
Posty: 12 747
Standardowy

A ja lubię piwa kukurydziane. Ale tylko jako odmianę, a nie podstawę diety piwnej.
__________________
na to wylata z bufetu dama
pierwś jej z biusthaltra wytryska
mówi że ze mnie jest kawał chama
i grabe w oko mnie wciska
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 07-10-2002, 10:09
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Idea

Grys kukurydziany jest juz w krajowych browarach w szerszym użyciu niz myslicie - stosuje go także np Warka, EB, Brok.
Dodatek kukurydzy jako surowca niesłodowanego wcale nie musi oznaczać piwa gorszego.Kukurydza wnosi też do piwa cos smakowo - byle by jej nie za wiele !
Mniej ciekawe byłoby dodawanie ryżu.
A zupełnie nieciekawe jest dodawanie zbożowych syropów glukozowych, maltozowych, itp. co zresztą ma już w kraju miejsce.
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-10-2002, 02:14
Ethanol Ethanol is offline
Gość
 
Rejestracja: 10-2002
Posty: 2
Standardowy

NIE LUBIE - tych mexykanskich kukurydzianych siusiek.
a niektore male, kameralne jankeskie browarki sa calkiem calkiem
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 18-10-2002, 08:51
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 16 144
Standardowy

Podobno Zielona Góra już na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych stosowała spory dodatek kukurydzy, takie krążyły wówczas plotki. Strasznie to piwo przeklinano, bo rzeczywiście taka Sobótka w porównaniu z zielonogórskim fullem to była ambrozja.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 19-10-2002, 13:25
jacek jacek is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Płońsk
Posty: 210
Standardowy da się wypić

Wypić się toto da, ale po co?
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Piwo marki piwo ART Piwo - ogólne 25 08-10-2008 23:42
Piwo w "Encyklopedii staropolskiej" Zygmunta Glogera pieczarek Historia 8 17-06-2006 22:26
Piwo z dodatkiem kukurydzy wiciu_w Twoje warzenie 24 01-01-2006 11:44
Literatura: piwo z kukurydzy. wiciu_w Piwo - ogólne 2 09-02-2003 20:30
Czy PIWO jest jeszcze napojem magicznym zythum Piwo - ogólne 49 17-10-2001 17:35



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +2. Stronę wygenerowano o 11:20.


Browar.biz: ©2000 - 2014, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.