Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Wyszukiwarka Forum Browaru Pomoc Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Bottlebag - torba na butelki Sklep BrowarBizu zaprasza na zakupy!
-
-
:: 28.19zl / 24.33zl

Przydatne akcesoria:
Praktyczna i wygodna torba na butelki. Pomiesci do 9 sztuk nawet poltoralitrowych butelek. Idealna na zakupy, na impreze, do samochodu. Z wygodnym uchwytem. wykonana z solidnego materialu. Opatrzona BrowarBizowym logo.

Odpowiedz

Narzędzia Sposób wyświetlania
Stare 03-02-2002, 01:51
Fotka Użytkownika: yendras
yendras yendras is offline
Senior

Miejscowość: Poznań
Standardowy Svijany, Svijanská Kněžna

Svijanska Kneżna
Pivo tmave specialni
Pivovar Svijany s.r.o.
ekstrakt 13% / alk. 5,2% / but. 0,5 l.

kolor: bardzo mocna herbata, pod światło ciemnorubinowy
piana: beżowa, słaba, szybko siada
zapach: na początku czuć słód, później dominuje jakiś taki kwaśny akcent
smak: początkowo całkiem nieźle - intensywnie, a przy tym równowaga między nutką słodową i goryczką, potem gorzej, im bliżej końca tym kwaśniej
ocena: po paru pierwszych łykach myślałem, że będzie mocna 4, ale wynik końcowy = 3+
Odpowiedz cytując
Stare 03-02-2002, 01:56
Fotka Użytkownika: yendras
yendras yendras is offline
Senior

Miejscowość: Poznań
Idea

Zapomniałem o ważnej iformacji - piwo jest niepasteryzowane. Nawet mają specjalne logo na etykiecie z napisem: "Żive pivo" - bez pasterizace.
Odpowiedz cytując
Stare 04-02-2002, 13:48
Fotka Użytkownika: zythum
zythum zythum is offline
Kot Makawity

Standardowy

Ja piłem z beczki i przyznaję w firmowej piwiarni Browaru Svijany i było bardzo dobre , ja wystawiłbym 4+ (piękna ciemno-karmelowa barwa, piękna piana i smak rzeczywiście trochę zbyt owocowy ale bez przesady.
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Odpowiedz cytując
Stare 10-05-2003, 17:03
Piwofil Piwofil is offline
Senior

Miejscowość: 71 ( Wrocław), piwny gród
Standardowy

Piłem wersję butelkową, bardzo dobry, lekko gorzkawo-palony smak. Barwa ciemna, pod światło ładny odcień czerwieni, piana pozostawia na piwie kożuszek utrzymujący się do końca picia. Nasycenie nie za mocne.
Wrażenia ogólne bardzo pozytywne, na pewno nie jest tak słodkie jak inne piwa ciemne, do tego dośc intensywne i treściwe dzięki 13% ekstraktu. Bardzo dobry czeski browar regionalny.
Stare 01-09-2004, 19:06
Cinek_z_fajką Cinek_z_fajką is offline
Junior

Miejscowość: Łódź
Standardowy

Witam
I mnie sie udało podczas tegorocznej wędrówki po Izerach skosztować tego piwa. Wyśmienite! Svijanska Księżna 13% ciemne specialne 5,2% obj. za całe 13 koron w sklepiku przy szlaku w Prichovicach (w drodze na Hvezde). I nie chodzi o fakt wyschniętego gardła trekkera, ale o wspaniałe walory smakowe i zapachowe. Smakowało mi lepiej niż Czerny Staropramen.

Ten browar ma juz strone w necie: http://www.pivovarsvijany.cz/ (jest równiez wersja polskojęzyczna).
Piwo stanowczo warte polecenia; może smakować zarówno z palonym w fajce aromatem (typu nowy "czarny" Larsen) jak i typowym wytrawnym balkanem (np. Odyssey GLP, czy Balkan Sobrainie).
Przyznaję się, że jestem pod wrażeniem tego piwa. W mojej skromnej ocenie: 4+ lub nawet 5- .
Odpowiedz cytując
Stare 07-09-2004, 11:36
Fotka Użytkownika: sloniatko
sloniatko sloniatko is offline
Senior

Miejscowość: Warszawa
Standardowy

W czasie wędrówek po Czeskim Raju, udało mi się spróbować (z butelki i z beczki) tego wyśmienitego niepasteryzowanego piwka.
Głęboka czarna barwa, gęsta długo utrzymująca sie piana (na beczkowym, w przypadku butelkowego trochę gorsza) oraz naprwde rewelacyjny lekko kawowy posmak. I bardzo pzrystępna cena: wersja butelkowa około 10 koron a beczkowa 17.
Polecam też inne piwka z tego regionalnego browaru.
Odpowiedz cytując
Stare 19-03-2005, 06:24
Fotka Użytkownika: Gambrinus
Gambrinus Gambrinus is online now
Corresponding Member

Miejscowość: Brooklyn
Standardowy

Jak dla mnie lepsze od Ksiecia, czyli jasnej 13-stki. Piekny kolor (braz, pod swiatlo rudawo-czerwony), piana niesamowicie trwala, gesta i obfita (pozostala na sciankach szklanki do samego konca). Karmelowo-chmielowo-chlebowy zapach. Pelny smak, przyjemna goryczka, slodyczy dokladnie w sam raz. Ocena: 4.5 (2-5)
Odpowiedz cytując
Stare 23-10-2006, 23:15
kishar kishar is offline
Senior

Miejscowość: Lublin
Standardowy

Kolejne z piw zakupionych w Praskiej Piwnej Galerii.
Dziwny mało przyjemny zapach po otwarciu.
Super piana, naprawde sporo zostaje do końca, ma ona lekko ciemną barwę.
Barwa dość ciemna pod światło rubinowa.
W smaku dominuje wytrawność z lekką goryczką, w tle czuć palone słody, przy końcu picia jakby czuć więcej goryczy.
Ogólnie naprawde super piwko a z beczki to już poezja.
Ocena to 4.6
Odpowiedz cytując
Stare 22-03-2007, 18:14
Fotka Użytkownika: JAckson
JAckson JAckson is offline
Fteofil

Miejscowość: Wrocław
Standardowy

Kolor ciemno-wiśniowy z domieszką brązu.
Piana jasnobeżowa, drobnopęcherzykowa, trwała, opada tworząc delikatny grzybek i mocno oblepiając szkło. Jednym słowem - świetna

Zapach dość słaby. delikatnie chmielowy z lekkim karmelem.
Smak także niezbyt wyrazisty, ale piwo jest naprawdę dobre. Delikatna, ale przyjemna goryczka chmielowa, bardzo słaby karmel. Pozostawia przyjemny posmak. Pije się przyjemnie. W odbiorze jest bardzo 'świeże' i orzeźwiające.
Wysycenie odpowiednie, spokojne.
Opakowanie średnie.

Piwo zakupione na Inowrocławskiej we Wrocławiu.
Data przydatności - 16.05.2007. A więc ponad 8 tygodni. Jak to sie ma do deklarowanego braku pasteryzacji?
Stare 31-03-2007, 20:40
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik®

Miejscowość: WrocLove (DW)
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
Data przydatności - 16.05.2007. A więc ponad 8 tygodni. Jak to sie ma do deklarowanego braku pasteryzacji?
W Czechach popularne jest mikrofiltrowanie - stąd ich niepasteryzowane piwa mają dłuższe terminy przydatności.

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

jerzy edytował/a post 31-03-2007 o godz. 20:41.
Odpowiedz cytując
Stare 19-02-2008, 18:03
Fotka Użytkownika: dyzman
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Z czeskich ciemnych piw polecam Knezna bez chwili zastanowienia. Rewelacja w tym gatunku. Beżowa piana utrzymuje się do końca, co w wersjach palonych rzadko się zdaża. Kolorystycznie fajna czarna czereśnia przechodzaca w czerń rewelacja!
Stare 27-04-2008, 16:35
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Mógłbym zachwalać to piwo godzinami, ale skrócę swój wywód do prostego stwierdzenia : to najlepsze ciemne piwo jakie przyszło mi pić. Beżowa pianka utrzymująca się w dużej objętości, wraz z wyjątkowo przekonującym zapachem, zwiastuje świetny, palony smak doskonałego gatunku czeskiego piwa w postaci wyjątkowej czerni . Bogactwo smaku przyprawia mnie o dreszcze POLECAM, proponuję spróbować, by się przekonać...
Stare 27-04-2008, 16:42
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Miejscowość: Oborniki Śl.
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman Wyświetlenie odpowiedzi
Mógłbym zachwalać to piwo godzinami, ale skrócę swój wywód do prostego stwierdzenia : to najlepsze ciemne piwo jakie przyszło mi pić. Beżowa pianka utrzymująca się w dużej objętości, wraz z wyjątkowo przekonującym zapachem, zwiastuje świetny, palony smak doskonałego gatunku czeskiego piwa w postaci wyjątkowej czerni . Bogactwo smaku przyprawia mnie o dreszcze POLECAM, proponuję spróbować, by się przekonać...
O, a tuś mnie zaskoczył dyzman. Bo z tego co pamiętam, to piwo jest dość mocno słodkie. Czy coś sie zmieniło, czy po prostu masz inne kryteria w przypadku piw ciemnych (co byłoby rzeczą całkiem naturalną). Aż muszę spróbować.

Najnowszy wpis:
Kyritzer Mord und Totschlag z Neuzelle - 01.09.10
Odpowiedz cytując
Stare 29-04-2008, 21:49
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is online now
Senior

Miejscowość: Kraków
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
O, a tuś mnie zaskoczył dyzman. Bo z tego co pamiętam, to piwo jest dość mocno słodkie.
Piwo z partii z przydatnością do 08.06.2008 nie jest w zasadzie wcale słodkie. No jest taki moment „mignięcia” słodowej słodyczy, ale oceniając całość jest to najbardziej wytrawne czeskie tmave jakie kiedykolwiek piłem. Świetnie rozbudowane nuty ciemno-słodowe. Pycha. No i ta piana...mmm... rewelacja

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Odpowiedz cytując
Stare 01-05-2008, 11:16
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Oczywiście, że jest to jedno z bardziej wytrawnych smaków z tej grupy piw Kryteria się wiele nie zmieniły, Knezna odznacza się niesamowitą, paloną głębią smaku bez zbędnej słodkawości, co fakt faktem często się w tej grupie zdaża. Ale browar ze Svijan wie jak robić dobre piwo i dlatego w moim przekonaniu wychodzi na pierwszy plan, także wśród ciemnych specjałów. Kopyr :czekam na Twoją relację po degustacji Kneznej. Pozdrawiam.
Stare 01-05-2008, 11:59
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Miejscowość: Oborniki Śl.
Standardowy

Właśnie czytając posta dyzmana wychyliłem ostatni łyk Svijanskiej Księżnej. Piszę te słowa z komórki, na parapecie okna z widokiem na zachwurzone góry. Tylko na parapecie mam zasięg. Tak wiem, że to choroba. Paradoks jest taki, że będąc jakieś 3km od czeskiej granicy to piwo musiałem to piwo przywieźć ze swojego sklepu. Robi się to samo co u nas .
Co do samego piwa, to rzeczywiście sporo się zmieniło. Zapamiętałem je jako bardzo słodkie.
Piana: obfita, beżowa, mocno oblepia szkło.
Kolor: ciemnobrązowy, pod światło miedziane refleksy.
Wysycenie: niskie.
Zapach: ciemnosłodowy, spotykany w porterach, tyle że bez nuty alkoholowej.
Smak: rzeczywiście wytrawny, słodycz właściwie niewyczuwalna. Za to mamy trochę paloności, leciutką orzeźwiającą kwaskowość. Po ogrzaniu pojawia się nuta karmelowa.
Opakowanie: świetne, takie jak w reszcie serii. Fioletowy kolor pasuje mi tu jak nigdy.

Uff mam nadzieję że mi to wyśle bo się naklikałem jak głupi.

Najnowszy wpis:
Kyritzer Mord und Totschlag z Neuzelle - 01.09.10
Odpowiedz cytując
Stare 01-05-2008, 13:33
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Spodziewałem się bardziej szczegółowej relacji... Nie napisałeś nic na temat ciśnienia atmosferycznego, temperatury powietrza, nie mówiąc już o stopniu jego nasycenia wiosennymi pyłkami drzew, co mogło istotnie wpłynąć na smak piwa! Aha, pora zmienić operatora sieci komórkowej... ;] Pozdrawiam.
Stare 20-05-2008, 11:09
Fotka Użytkownika: rotmistrz
rotmistrz rotmistrz is offline
Senior

Miejscowość: Świnoujście
Standardowy

Kolejne piwo browaru Svijany: Svijanska Knizna
Kolor: ciemna wiśnia wpadająca w czerń, klarowny 4,00
Piana: beżowa, wysoka trwała, pozostawia slad na szkle, drobnoziarnista po opadnieciu gruby kożuszek na całym licu 4,50
Zapach: palonego słodu z aromatami owocowymi, intensywny i trwały 4,00
Smak: słodkawe choć goryczka pojawia sie w końcowej fazie przełykania 4,00
Wysycenie: bąbelki gazu odrywały sie dość niemrawo od dna szklanicy, jednak utrzymywały piane cały czas 3,50
Opakowanie: informacje o piwie pełne kolorystyka śliwkowo złota trochę nie czytelna, kapsel z logo browaru 3,50
Ogólna ocena tego piwa 4,00
Godne polecenia. Zaletą piwa brak pasteryzacji.

rotmistrz edytował/a post 20-05-2008 o godz. 11:10.
Odpowiedz cytując
Stare 02-11-2008, 21:20
Fotka Użytkownika: granat862
granat862 granat862 is offline
Senior

Miejscowość: Bełchatów
Standardowy

Piana drobna, beżowa, odmierza kazdy łyk pozostawiając ślady na szkle.
Zapach słodowy
co do smaku w 100% zgadzam się z rotmistrzem, słodkawe, ale goryczka pojawia się pod koniec.
Wysycenia nie widać, ale jest wyczuwalne takie delikatne na języku.
Na krawatce wzmianka :"Pivo Ceske Republiky 2008"
Jak dla mnie 4-
Kupione w Bełchatowie za 2,80
Stare 15-11-2008, 22:36
Fotka Użytkownika: skitof
skitof skitof is offline
PremiumUżytkownik

Standardowy

W pierwszym smaku przypomina stouta, potem czuć lekką słodowość, a końcówka umiarkowanie wytrawna z wyraźnym wytrawnym smakiem pozostającym na podniebieniu. Warto.
Odpowiedz cytując
Stare 17-02-2009, 18:56
Fotka Użytkownika: Kamień
Kamień Kamień is offline
Senior

Miejscowość: Łódź
Standardowy

Kupione U Dziada za 3zł. Kolejne znakomite piwo z browaru Svijany.

Kolor: Ciemny, brązowawy z nieodzownymi, rubinowymi refleksami. 5
Piana: Umiarkowana, gęsta, całkiem sztywna, redukuje się powoli, piwo przez bardzo długi czas jest w całości przykryte. 4,5
Zapach: Raczej ulotny, ale bardzo ładny i bogaty: słodowy, z nutą karmelu i śliwek. 4,5
Smak: Dominuje raczej wytrawny charakter - nie jest ani słodkie, ani gorzkie, ani palone, ani owocowe - i równowaga, żadna składowa nie ma szansy wybić się na czoło. W smaku wyczuwam nutę ciemnosłodowości, suszonych śliwek, dość wyraźnie zarysowaną chmielowość, przypiekany, lekko chlebowy posmak i lekką nutę karmelu. 5
Wysycenie CO2: Nie za duże, odpowiednie, właściwe dla stylu i dobrze komponujące się z resztą. 5
Opakowanie: Ładne, czytelne i schludne, jak wszystkie piwa z browaru Svijany. W purpurowo - złotej tonacji. Podany jest ekstakt. 4,5

Jak dla mnie jest to rasowy przykład czeskiego tmavego - o zbalansowanym smaku i raczej wytrawnym charakterze. Ja osobiście nie jestem jednak fanem tego typu ciemnych piw. Bardziej podchodzą mi nasze polskie ciemniaki gdzie palona goryczka ściera się ze słodyczą. Mimo to doceniam ten styl, a już na pewno Svijanską Kněžna.
Odpowiedz cytując
Stare 28-04-2009, 21:06
Fotka Użytkownika: lzkamil
lzkamil lzkamil is offline
kierowca bombowca

Miejscowość: Łódź/raz tu raz tam
Standardowy

Ekstr. 13%, alk. 5.2%.but. 0.5 l.
Ciemnobrązowe, słabo nagazowane, piana po nalaniu wysoka i sztywna, umiarkowanie trwała.
Zapach ciemnosłodowy z bardzo wyraźnymi owocami, umiarkowanie intensywny.
Smak ciemnosłodowy, karmelowy, owocowy, ze słodkawym posmakiem, chyba trochę za słodkim jak dla mnie.
Gdyby nie przesłodzikowanie, byłoby bardzo dobre, tak jest tylko niezłe.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg Svijany Svijanska Knezna.jpg (87,9 KB, liczba wyświetleń: 236 )

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Odpowiedz cytując
Stare 10-05-2009, 18:43
rad998 rad998 is offline
Member

Standardowy

na poczatku dodam jak zwykle komentujac piwa svijany, ze bez wzgledu na to jakie to piwo... goraco polecam do zakupu !

a do tematu :
Kolor : piekny... taki lubie najbardziej. Bursztyn tutaj nie pasuje... Bardzo ciemna herbata - 2 torebki liptona w szklance 250 ml. Pod swiatlo lekko krwiste.
Piana : Obfita. Aktualnie mam ostatnie 2-3 lyki w pokalu i nadal utrzumuje sie w wysokosci 1-1,5cm. Oblepia szklo.
Wysycenie : niby srednie ale przez cale 15 minut utrzymuje sie na tym samym poziomie. Ogolnie - mogloby byc lekko mocniejsze, ale bardzo dobrze ze utrzumuje sie na stalym poziomie.
Zapach : na poczatku jakby nijaki... cos z portera, ale nie do konca. Po chwili pojawiaja sie karmolowe i owocowe nutki. Chmielu raczej nie czuc.
Smak : Pycha. Wytrawne, lekko slodkie przy samym nabraniu do ust, a pozniej kwasne, a nastepnie goryczka wszystko bardzo ladnie sie komponuje.

Reasumujac : Bardzo dobre piwo ! piwo na 4,5 !

rad998 edytował/a post 10-05-2009 o godz. 18:47.
Odpowiedz cytując
Stare 01-07-2009, 22:17
Fotka Użytkownika: Twilight_Alehouse
Twilight_Alehouse Twilight_Alehouse is online now
Twilight Member

Miejscowość: Warszawa koło Łodzi :)
Standardowy

Dzięki niezrównanemu Zofmarowi z Łodzi mam okazję wypróbować kolejne piwo z bardzo lubianych przeze mnie Svijan.

Kolor: Bardzo ciemny brąz.
Piana: Beżowa, wysoka i trwała.
Zapach: Silny, orzechowo-palono-ziarnisty.
Smak: Dość dziwny. Z początku wrażenie treściwości i owocowość, potem orzechowo-karmelowe smaczki i wreszcie niezbyt przyjemna, mocna goryczka w posmaku. Wspominanej przez przedpijców słodyczy nie wyczułem.
Opakowanie: Jak na fotce lzkamila. Kolejna wariacja kolorystyczna svijanskiej etykiety.
Uwagi: Byłaby bardzo fajna i smaczna ciemna trzynastka, gdyby nie ta paskudna goryczka, która stanowczo psuje cały efekt.
Stare 11-06-2010, 00:48
Fotka Użytkownika: Tapir
Tapir Tapir is offline
Senior

Miejscowość: Warszawa
Standardowy

Kolor - ciemny brąz, pod światło rubinowy refleks.
Piana - wysoka, dość gęsta, beżowa. Trzyma się długo, opadając oblepia kufel.
Zapach - intensywny, palono-karmelowy, z lekką owocową nutą.
Smak - na początku odrobinę słodkawy, jest karmel, są dość wyraźne owoce. Po chwili dochodzi do tego intensywna paloność, czy wręcz momentami popielistość, która dominuje całość i zostawia trwały posmak w ustach. Piwo dość treściwe.
Wysycenie - niskie do średniego.
Opakowanie - jak na zdjęciu.

Kupione w Browarku za okolice 3zł.
Gdyby nie trochę zbyt mocno zaakcentowane nuty palone mielibyśmy świetnego ciemniaka, ale i tak jest co najmniej dobrze.

Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie