|
|
||||
|
||||
|
import własny z Czech
niepasteryzowane, "pivo svetle specialni" butelka 0,5 ekstrakt 13%, alkohol 5,5% piękna bursztynowa barwa, dobrze gazowane, ładna bielutka piana. Piwa tego browaru były mi gorąco rekomendowane przez panią prowadzącą Galerię Piwną w Pradze. Zarówno Svijansky Knize jak i ciemne Svijanska Knezna są znakomite. Zdecydowanie polecam.
|
||||
|
||||
|
Piwo przywiezione mi przez Borysko prosto z Harrachova - dzięki! Dodam, że w towarzystwie kilku innych ciekawych buteleczek
![]() Sympatyczna etykieta, z pasującymi do nazwy akcentami rycerskimi. Kapselek też bardzo ładny w swojej prostocie. Kolor klasycznie pilsowy. Piana wysoka, drobnoziarnista. Osadza sie w dużej ilości na ściankach. bardzo gęsta i wręcz gorzkawa od chmielu. Pokaźny bukiet chmielowy. Tego mi brakuje w polskich piwach. W smaku dobrze czuć, że to piwo niepasteryzowane - spore bogactwo róznych fajnych nutel smakowych. Czuje się i słodowość, i bardzo minimalną słodycz, i jakby chlebowość, a wszystko przeplecione jest wyrazista chmielową goryczką. Doskonałe piwo, z czystym sumieniem mogę postawić 5. Szkoda że trzeba kawałek pojechać żeby je nabyć...
|
||||
|
||||
|
Piana wzorcowa, obfita i trwala. Piekny, zlocisty kolor porzadnego pilznera. Nagazowanie w sam raz. W zapachu czuc wyraznie zarowno chmiel jak i slod. W smaku dominuje bardzo silna goryczka, z przyjemnymi slodowymi nutkami w tle. Ogolnie przyzwoite piwo, ale spodziewalem sie czegos wiecej; troche brak mu finezji. Ogolnie 4 (2-5)
|
||||
|
||||
|
Widzę małą zmianę,zawartośc alk.5.6%.
Całkiem niezła pianka drodno i średnio ziarnista-gorzka w smaku niesamowicie ![]() Barwa ciemno złota,prawie bursztynowa.Gaz -drobniutkie pęcherzyki pracują przez cały czas.W smaku czuje się zdecydowaną gorycz,ach jest wspaniale nachmielone Oceniam na 5 .Tak bym się napił z beczki ... Zakupiłem w Harrachovie (jak Borysko ) jadąc od Jakuszyc,skręcając na lewo w kierunku skoczni i w którymś z pensjonatów jest sklepik (około 100-150 metrów po prawej stronie) i można dostać między innymi to piwo.
KP = Kiepskie "Piwa" CP=Chemiczne Piwa Żywiec Prawie jak Piwo POGOŃ SZCZECIN Pogoniarz edytował/a post 15-08-2005 o godz. 12:03. |
|
|
||||
|
||||
|
W pitym przeze mnie egzemlarzu piana była zepsuta - mała, gruboziarnista, szybko znikająca. A nie było odgazowane, bąbelki buzowały aż miło. Jednak w smaku super: silna goryczka na wyraźnie zaznaczonym tle słodowym. Ogólnie piło się bardzo przyjemnie, ale nie powaliło mnie z nóg.
Otrzymane od Chrisa - dzięki!
|
||||
|
||||
|
Aktualna fotka:
1567 - nowe piwa opisałem na forum Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych liczy 3190 szt z 89 krajów Moja "kolekcja" kapsli z wypitych piw zagranicznych liczy 1786 szt z 74 krajów Fotki moich 3657 piw z 89+1 krajów http://picasaweb.google.pl/Sibarh |
|
|
||||
|
||||
|
Kolor bardzo ładny, bursztynowy, odpowiedni do ekstraktu.
Piana dość mizerna, luźna. Szybko opada oblepiając szkło. Zapach chmielowy i słabo słodowy. W smaku zdecydowana goryczka chmielowa pozostająca w przełyku po przełknięciu. Bardzo świeże w odbiorze. Nagazowanie dość słabe. Opakowanie średnie. Butelka NRW mocno zjechana. W sumie piwo smaczne. Zakupione na Inowrocławskiej we Wrocławiu. Termin przydatności - 22.05.2007
MM961 4:-) JAckson edytował/a post 23-03-2007 o godz. 14:15. |
|
|
||||
|
||||
|
Zakupione we Wrocławiu na Legnickiej.
Piana potężna, nie dało się nalać na raz. Zapach chmielowy, piana gorzka, musiałem troche upić żeby dolać resztę. Opadła do grubej warstwy. kolor ciemnego złota. W smaku silnie chmielowe, gorzkawe od chmielu, smaczne. wysycenie dobre. Ogólnie smaczne piwo. PS. Piłem je także w czwartek z kolegą. Jemu smakowało tak sobie, poźniej wybraliśmy się do knajpy. Tam wzieliśmy po Pilsnerze, po jednym łyku popatrzeliśmy na siebie i prawie równoczesnie stwierdziliśmy - co to k... jest? Kolega dodał - tamto czeskie było jednak dobre ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Piję właśnie ostatnią butelkę z wakacyjnych zapasów. Przedmówcy właściwie napisali już wszystko - piwo ma świetną, puszystą pianę, która pięknie osadza się na szkle. Smak bardzo przyjemny, połączenie słodu i chmielowo-ziołowych aromatów. Lekka goryczka i wytrawność. Pije się je znakomicie, w sam raz na dłuższe piwne posiedzenia.
Będąc u Czechów skrzynkę tego piwa kupowałem w ciemno - teraz żałuję, że nie wziąłem więcej! Piwo z datą przydatności do 24.09 - dłuższy pobyt w piwniczce nie zaszkodził mu wcale. Jedno z najlepszych czeskich piw jakie piłem - gorąco polecam wszystkim!!
|
||||
|
||||
|
Piwko otrzymane pod choinkę
.Kolor piekny złoty,piana bardzo trwała i gęsta,gaz w sam raz,w smaku bardzo dobre(dobra goryczka z lekką nutą słodową).Szkoda że dostałem tylko jedne,bo naprawdę jest smaczne.PZDR
|
||||
|
||||
|
Znakomite piwko , wysoka klasa warzenia. We Wrocławiu dość łatwo dostępne, dlatego często umila mi żywot
Smak typu : "bomba z opóźnionym zapłonem" , goryczka trafia do konsumującego kilka sekund po przełknięciu i pozostaje w gardle na dłużej. Zapach wzorowy, idealne proporcje chmielu to istna amrbozja dla moich zmysłów, dlatego piję i wącham na zmianę, delektując się jedną szklanką przez dłuższy okres czasu.. Piana po nalaniu to piękna drobnoziarnista czapa, daje o sobie znać do ostatniego łyka (choć redukuje się do śnieżnego dywanika). Znakomita proporcja ekstraktu i alkoholu. Kolor piwa to intensywne złoto, nasycenie średnie. Podoba mi się logo i czcionka na etykiecie, szkoda że brak kontry. Piwo na 5- ![]()
|
||||
|
||||
|
No ok , przepraszam za ten minus powyżej..
|
||||
|
||||
Kolejne piwo browaru Svijany;Kolor: bursztynowy, klarowny 4,50 Piana: wysoka, biała, drobnoziarnista, trwała po opadnięciu gruby kożuszek na całym licu 4,50 Zapach: mocny, cmielowo słodowy z lekką nuta owocową 4,00 Smak: niebo wgębie goryczka dopiero po spłynięciu z języka daje o sobie znać lekko kwaskowe, 4,00 Wysycenie pracowało cały czas slabsze jak u Ritera ale zadowalajace 3,50 Opakowanie: informacje o piwie pełne piwo nie pasteryzowane etykieta podobna wzorem do Ritera tyle, że zlota napisy czarno-czerwone, kapsel sygnowany logo browaru 4,00 Ogólna ocena piwa 4,00. Godne polecenia i powtórzenia za następnym wypadem do Czech. ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Kupione w łódzkim Zofmarze, parametry i szata graficzna jak u przedpijców.
Złociste, dosyć jasne, słabo nagazowane, piana wysoka i trwała. Zapach chmielowo-słodowy, lekko zbożowy, dosyć intensywny. W smaku silna goryczka i wyraźny słód, wszystko na swoim miejscu chociaż bez większych fajerwerków, po prostu solidnie treściwe piwko, na koniec wchodzi mocny goryczkowy posmak. Pod koniec picia, po lekkim ogrzaniu, nabiera jeszcze gęstości. Bardzo dobre.
|
||||
|
||||
|
Co za bogactwo smaku i posmaku. Takim piwem warto się delektować. Zdecydowanie polecam.
|
||||
|
||||
|
świetne, treściwe piwo o pełnym smaku. butelkowa wersja nie zawiodła i miłe wspomnienie z wakacji, podczas któych piłem to piwo w ołomuńcu, zyskało wyraźne potwierdzenie. polecam.
|
|
|
|||
|
|||
|
Miałem przyjemność przebywać na początku lipca w Libercu i raczyć się tym znakomitym piwem zarówno w wersji beczkowej jak i butelkowej. Oczywiście gorąco polecam tę pierwszą... Piwko po prostu pyszne!
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Już pierwszy łagodny i półwytrawny smak to idealne zrównoważenie aromatów słodowych i chmielu, które wnet przechodzą w wyraźnie wytrawny smak, rozchodzący się w finale przyjemną goryczką po całych ustach. Ta szlachetna gorycz pozostaje jeszcze długo w ustach, zostawiając niezapomniane wrażenie.
Trzynastoprocentowy ekstrakt przy 5,6% zawartości alkoholu daje poczucie obfitego, soczystego piwa. Lecz mimo pełnej treściwości i stosunkowo niewielkiej zawartości dwutlenku węgla svijany kniże jest piwem łagodnym, odświeżającym i orzeźwiającym, a alkohol jest doskonale zharmonizowany ze słodem i chmielem. W moim poczuciu to piwo pyszne, a mówiąc bardziej obiektywnie: piwo najwyższej klasy. ![]()
|
||||
|
||||
|
Dziwne, ale spośród 4 wypitych butelkowych Svijan, akurat Kniże mi najgorzej podszedł. Smakuje mi niemal identycznie jak Wojak jasny... No nie wiem, moim faworytem jest Rytiż.
Pendragon edytował/a post 21-09-2008 o godz. 00:30. |
|
|
||||
|
||||
|
Piwo to, jak głosi napis na etykiecie, nie jest pasteryzowane. Ja jednak żadnych posmaczków charakterystycznych dla tego typu piw nie wyczułem. Jest jeszcze gorzej, piwo jest pozbawione głębi i jedynym wyrazistym akcentem jest lekka słodowość. Co by nie mówić - smakuje jak koncernówka. Może pod koniec jakaś lekka goryczka dochodzi do głosu ale ogółem to degustacyjna nuda...Piłem partię z datą do 10.XI.
|
|
|
||||
|
||||
|
Kolor: Złoty, głęboki, piękny. Należy się 5
Piana: Coś niesamowitego. Bardzo wysoka, śnieżnobiała, bardzo drobna, bardzo sztywna, trwała. Lepsza niż w niejednym weizenie. Sprawiała pewne kłopoty podczas nalewania. Po wypiciu na dnie osiadł jej czubek a pierścienie na szkle znaczyły każdy łyk od samej góry aż do dna. Bezapelacyjne, niekwestionowane 5 Zapach: Intensywny, wyraźny. Chmielowy z akcentem słodowym. Na 5 Smak: Intensywnie chmielowy, szlachetna goryczka jest zdecydowana i wyraźna. Słód też jest wyraźny ale zepchnięty na drugi plan. Smak jest pełny i treściwy. Pojawia się też delikatny odchmielowy grejpfrutowy posmaczek. Daje się też wyczuć bardzo nieśmiałe nutki piwniczne świadczące o braku pasteryzacji, ale są one raczej słąbe i moga umknąć uwadze. Alkohol jest wyczuwalny minimalnie. Smak jest na 5 Nasycenie CO2: Po nalaniu, w kuflu musują tysiące drobnych bąbelków - bardzo ładny widok.ólnie, wysycenie jest dość wysokie ale odpowiednie i właściwe. Bardzo dobrze pasuje do całej reszty. W miarę picia zmniejsza się nieznacznie. Oceniam na 4,5 Opakowanie: Czytelne, wyraźne i schludne. Podany jest ekstrakt i zawartość alkoholu. Okazuje się, że metalizowana etykieta nie musi wyglądać tandetnie - ba, może wyglądać naprawdę nieźle, jeśli tylko wszystko jest dobrze przemyślane. Brak pasteryzacji jest zaznaczony za pomocą "stempelka". Za opakowanie dam 4,5 To bardzo, naprawdę bardzo dobre piwo. I to za niewygórowaną cenę. Będę po nie sięgał regularnie. Jak dla mnie jest to wzór pilsa - wyraźny, goryczkowy, czysty smak podparty odrobiną słodu. Inauguracja mojego nowego kufla zakończyła się pełnym sukcesem ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
"Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin dyzman edytował/a post 09-06-2009 o godz. 18:31. |
|
|
||||
|
||||
|
Bardzo dobre, treściwe piwo ze świetną goryczką i bardzo trwałą pianą. Nie czuć w smaku, że to piwo niepasteryzowane ale mimo to pije się świetnie
![]() Kupione w Zofmarze za niecałe 3 zł. Warto.
|
||||
|
||||
|
Kolor: Ciemno słomkowy wchodzący w jasne złoto.
Piana: Biała, dość gęsta i bardzo wysoka wylewająca się wręcz z kufla. Utrzymuje się długo pozostawiając dużo śladów na ściankach kufla. Zapach: Średnio intensywny chmielowo-słodowy. Przyjemny. Smak: Bardzo przyjemne pełne w smaku piwo. Zharmonizowane połączenie chmielu i słodu z intensywną "zaokrągloną" goryczką. Wydaje mi się jak by lekko wyczuwalny w nim był alkohol. Nasycenie CO2: Bardzo drobne bąbelki rewelacyjnie utrzymujące pianę jednak praktycznie nie wyczuwalne na języku. Jak dla mnie za słabe. Opakowanie: Gustowne, tradycyjne. Można powiedzieć, że klasyczne czeskie. Dobre czeskie piwo na solidną czwórkę.
|
||||
|
||||
|
Piwo kupione dzisiaj w dobrze zaopatrzonym sklepie w Katowicach na Paderewie ( 4,5 zł ).
Kolor - klasyczny piwny bursztyn, tak bym go nazwał Piana - drobna, przez dłuższą chwilę się ładnie utrzymywała i ładnie mi "oblepiła" kufel Zapach - wyraźny, sugeruje co będzie w smaku , pachnie słodko ![]() Smak - pierwszy łyk i bardzo mocna goryczka, aż mnie zatkało na chwilę, drugi , trzeci ... gorycz zanika, pojawia się słodycz. Dlatego na własny użytek nazwałem je "słodko gorzkim" Bardzo treściwe, wyraźny smak jest jego cechą charakterystyczną Wysycenie - bardzo przyzwoite, to nie pszeniczniak, ale jak na pilsa czuć że bąbelki pracują ( prawie ) do końca Opakowanie - w stylu rycerskim, w końcu to svijański książe, dziwi tylko brak kontretykiety po której przeczytanie odruchowo sięgnąłem Bardzo solidna czeska propozycja, na dobrą szkolną czwórkę z plusem, piątki może nie dam bo mnie nie olśniło na tyle żebym zaraz biegł po drugą butelkę , ale jest dobrze ! |
![]() |
| Narzędzia | |
| Sposób wyświetlania | |
|
|