Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Wyszukiwarka Forum Browaru Pomoc Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Bottlebag - torba na butelki Sklep BrowarBizu zaprasza na zakupy!
-
-
:: 28.19zl / 24.33zl

Przydatne akcesoria:
Praktyczna i wygodna torba na butelki. Pomiesci do 9 sztuk nawet poltoralitrowych butelek. Idealna na zakupy, na impreze, do samochodu. Z wygodnym uchwytem. wykonana z solidnego materialu. Opatrzona BrowarBizowym logo.

Odpowiedz

Narzędzia Sposób wyświetlania
Stare 10-07-2005, 20:19
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Miejscowość: Oborniki Śl.
Standardowy Svijany, Svijanský Rytíř

Svijansky Rytir, czyli Svijański Rycerz (jak mniemam) jest kolejnym piwem z browaru Svijany słynącego z produkcji wyśmienitych piw niepasteryzowanych. Alkohol 5%, na etykiecie nie podano ekstraktu, ale drogą dedukcji obstawiam ok. 12% (jedenastka ma 4,8%, a trzynastka 5,6%). Potwierdza to chyba napis "svetly lezak". Piwko ma na etykiecie dopisek "bitter" i to czuć. Piwa ze Svijan są dość mocno jak na polskie warunki chmielone, ale Rytir jest klasą sam dla siebie. Z polskich piw podobną goryczkę można znaleźć chyba tylko w Brackim, czy Pilsnerze Tysqellu. Nie każdemu taki smak odpowiada, mi bardzo. Ale może po kolei:
kolor - bursztynowy, piękny, taki jaki powinien mieć pilsner o tym ekstrakcie - 5
piana - fenomenalna, utworzyła zwartą czapę i pozostała do końca konsumpcji głównie na ściankach szklanki, ale resztki zostały też na piwie - 5
nasycenie CO2 - średnie, myślę, że było akurat - 4
zapach - z tym mam zawsze problem, w tym wypadku chyba brak zapachu, więc - 4
smak - wspaniały, zdecydowany, odpowiednio wyważony między treściwością i lekkością i ta goryczka długo pozostająca w ustach - 5
opakowanie - brak kontry, choć etykieta oprócz braku informacji o ekstrakcie zawiera wszelkie niezbędne informacje. Etykieta standardowa jak we wszystkich wyrobach browaru Svijany, tyle że w kolorze srebrnym, podobnie firmowy kapsel w tym samym kolorze - 4
Jednym słowem zdecydowanie polecam. Dla mnie obok trzynastki (Księcia) najlepszy wyrób browaru Svijany, a jego przewaga nad trzynastką polega na tym, że jednak jest lżejszym piwem. Idealne na wakacje, cóż... gdy ostatnie
Odpowiedz cytując
Stare 10-11-2005, 12:04
Fotka Użytkownika: yendras
yendras yendras is offline
Senior

Miejscowość: Poznań
Standardowy

Svijansky Rytir
but. 0,5 l NRW
cena 11,50 KCz

Ciemnozłoty kolor; obfita, ale dziurawa piana; zapach bardzo słabo wyczuwalny i raczej słodowy niż chmielowy. Smak pełny, w pierwszym momencie bardzo wyważony, potem wyczywa się baaardzo intensywną goryczkę. Piwo bardzo ciekawe, solidne, z charakterem, ale jest na tyle gorzkie, że nie dałbym rady wypić dwóch na raz. Ale na pewno do niego wrócę.
Aha, mój egzemplarz został skonsumowany tydzień po terminie. Biorąc pod uwagę deklarowany brak pasteryzacji nie wpłynęło to negatywnie na jego smak.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg svijany rytir 002xw.jpg (71,8 KB, liczba wyświetleń: 609 )
Odpowiedz cytując
Stare 05-10-2006, 20:37
messer messer is offline
Member

Miejscowość: Wałbrzych
Standardowy

MNie udeżyła w tym piwie nuta kwiatowa jaka uwidoczniła sie gdy w pierwszej kolejności wypiłem czeskiego Bernarda a zaraz potem to piwo. Pachniało hmmmm... różami - serio!
Odpowiedz cytując
Stare 27-02-2007, 20:25
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik®

Miejscowość: WrocLove (DW)
Standardowy

Piana bardzo szybko znika - to największy mankament tego piwa. Pewnie dlatego, że nasycenie CO2 bliskie zera - ale to mi akurat w tym piwie nie przeszkadza.
Zapach rzeczywiście lekko różany, ale przyjemny.
W smaku goryczka wcale nie jest zbyt silna, choć pełnie swojej mocy pokazuje dopiero po przełknięciu. Myślę, że przy większym nagazowaniu jej uderzenie mogło by jednak zwalić z nóg.

Będe wracał do tego piwa pomimo jego ceny (2,90 zł) - może nie wysokiej, ale na moją pustą kieszeń dość poważnej.

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
Stare 01-03-2007, 00:34
Fotka Użytkownika: wedge7
wedge7 wedge7 is offline
Senior

Miejscowość: Breslau
Standardowy

Z pewnością jest to piwo które należy spróbować ze względu na niecodzienne walory smakowe, choć pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Goryczka bardzo charakterystyczna, wybitnie intensywna. Właśnie z jej powodu niekoniecznie to piwko da się lubić. Nie mniej polecam.
Odpowiedz cytując
Stare 19-02-2008, 19:09
Fotka Użytkownika: dyzman
dyzman dyzman is offline
Senior

Miejscowość: Wrocław
Standardowy

Szkoda piany - w innych Svijanach nie "kuśtyka" ten element...Ale mimo wszystko piwo warte wyróżnienia z uwagi na swą goryczkowość... Walory smakowe ponad przeciętne, smak pozostaje w ustach na dłużej.. Nasze niekomercyjne browary w przeważającej cześci warzą piwa słodke i to jest cała bolączka, z którą biegnę do Svijan... Wersja dla zdegustowanych słodkawą nicością polskich niepasteryzowanych...
Stare 19-02-2008, 19:25
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyzman Wyświetlenie odpowiedzi
Nasze niekomercyjne browary w przeważającej cześci warzą piwa słodke i to jest cała bolączka, z którą biegnę do Svijan... Wersja dla zdegustowanych słodkawą nicością polskich niepasteryzowanych...
Jakie browary niekomercyjne masz na myśli, bo chyba nie browary domowe? Browar Kopyra na ten przykład to warzy tak goryczkowe piwa, że gębę wykręca
Odpowiedz cytując
Stare 19-02-2008, 19:35
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Oczywiście, że mam na myśli browary, których produkty dostępne są w sklepach, no i względnie na większym obszarze, a te zbierają jednak wielką popularność na tym forum, i bliżej im do batona MARS niż do "gęboskrętnego" piwa, które właśnie omawiamy... pozdrawiam.
Stare 19-02-2008, 19:38
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Standardowy

Cytat:
Oczywiście, że mam na myśli browary, których produkty dostępne są w sklepach, no i względnie na większym obszarze, a te zbierają jednak wielką popularność na tym forum, i bliżej im do batona MARS niż do "gęboskrętnego" piwa, które właśnie omawiamy... pozdrawiam.
To teraz już zupełnie nie łapię o jakie browary Ci chodziło. Czepiłem się słowa niekomercyjne, myśląc, że masz na myśli małe niekoncernowe browary. Chciałem Cię po prostu złapać za słówko, bo każdy browar, który sprzedaje swoje piwo jest komercyjny. Wychodzi jednak na to, ze miałeś na myśli jeszcze coś innego, a mianowicie browary koncernowe.
Odpowiedz cytując
Stare 19-02-2008, 19:45
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Bingo ! Kierowałem się nomenklaturą przyjętą bodajże nawet "oficjalnie" przez to forum.. A jeśli nie trafiłem w powszechnie używaną terminologię, serdecznie przepraszam... Wolę rozmawiać o piwie a nie o słowniku wyrazów specjalistycznych lub tym gorzej bliskoznacznych w szerokim tego słowa znaczeniu..
Stare 19-02-2008, 20:33
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Standardowy

Cytat:
Bingo ! Kierowałem się nomenklaturą przyjętą bodajże nawet "oficjalnie" przez to forum.. A jeśli nie trafiłem w powszechnie używaną terminologię, serdecznie przepraszam... Wolę rozmawiać o piwie a nie o słowniku wyrazów specjalistycznych lub tym gorzej bliskoznacznych w szerokim tego słowa znaczeniu..
To mi przypomina pewien stary dowcip
"Wzywa komendant dwóch policjantów i mówi: - Dowiedziałem się panowie bardzo niepokojącej rzeczy, a mianowicie, że używacie wyrazów, których znaczenia nie rozumiecie.
Na to jeden z policjantów: - Do mnie to alibi?
A komendant: - Nie ulega frekwencji."
Odpowiedz cytując
Stare 19-02-2008, 20:50
dyzman dyzman is offline
Senior

Standardowy

Mnie też to przypomina dowcip z policjantem, który na drodze krajowej prosi o "dowód rejestrowy"... a kierowca mówi: "-panie władzo! nie rejestrowy lecz rejestracyjny...!" po czym policjant mu odpowiada - "nie filozuj!" - myślę, że tak właśnie wygląda nasza dyskusja... zatem nie wiem czy powinienem odpowiadać na "nie filozuj!"...

dyzman edytował/a post 19-02-2008 o godz. 20:53.
Odpowiedz cytując
Stare 22-02-2008, 00:03
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd

Miejscowość: Opole
Standardowy

Cytat:
Faktycznie nie trafiłeś oficjalnie "browar niekomercyjny" to "browar" warzący piwo niezarobkowo, na użytek własny piwowara. Ale o tym już napisał Kopyr. Ale skoro potrzeba oficjalnego potwierdzenia - czułem się w obowiązku
Odpowiedz cytując
Stare 10-05-2008, 18:34
Fotka Użytkownika: rotmistrz
rotmistrz rotmistrz is offline
Senior

Miejscowość: Świnoujście
Standardowy

Przywiezione z ostatnich wojaży na południe Polski krótki wypad do naszych połódniowych sąsiadow i kolejne browary przywiezione do Polski.
Piwo nie pasteryzowane:
Kolor: bursztynowy klarowny 4,00
Piana: wysoka, biała drobnoziarnista trwała, pozstawiała ślad na szkle i gruby kożuszek na licu 4,50
Zapach: mocny aromat chmielowo-słodowy 4,00
Smak: znakomite zbalansowanie goryczki i słodu samk goryczki długotyrwały 4,50
Opakownie: etykieta w kolorze srebrnym z biało-czerwonymi-czarnymoi napisami brak ekstraktu informacje poprawne, kapsel z logo browaru 3,50
Ogólna ocena: mocna 4
Warte polecenia i nastepnym razem ponownie zostanie zakupione
Odpowiedz cytując
Stare 10-05-2008, 21:20
adibier38 adibier38 is offline
PremiumUżytkownik

Standardowy

Jest to Czeski HIT.
Odpowiedz cytując
Stare 19-07-2008, 00:52
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is offline
Senior

Miejscowość: Milicz
Standardowy

Zakupione w Markecie Kopyra IGA.

(ojjj, jaki tam jest już wybór piw, i lodówka z zimnymi dobrociami)

zakupiłem trzy Svijany ale tylko tego opiszę, bo mi najbardziej smakuje. Ma najlepszą goryczkę. Duży plus tych piw to niezawielkie nagazowanie, do tego super smak. Na lato super.

Lekki dywanik na piwie pozostał.

bardzo dobre.

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
Dolina Baryczy - II miejsce w Najlepsze Destynacje Turystyczne 2010!
Odpowiedz cytując
Stare 20-07-2008, 22:45
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe

Miejscowość: mniasto Warszawa
Standardowy

Takich piw mi właśnie najbardziej na rynku brakuje. Doskonała goryczka i w zasadzie wszystko w temacie. Mógłbym pić litrami.
Odpowiedz cytując
Stare 21-07-2008, 14:05
PremiumUżytkownik

Standardowy

Podstawowa zasada to picie Svijanego na koncu piwnej degustacji .Poznaje sie lepiej jego walory.
Odpowiedz cytując
Stare 21-07-2008, 14:16
kopyr kopyr is offline
kopyr.wordpress.pl

Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adibier38 Wyświetlenie odpowiedzi
Podstawowa zasada to picie Svijanego na koncu piwnej degustacji .Poznaje sie lepiej jego walory.
To bardzo ciekawa zasada. Bo najlepiej walory poznaje się na trzeźwo.

Najnowszy wpis:
Kyritzer Mord und Totschlag z Neuzelle - 01.09.10
Odpowiedz cytując
Stare 21-07-2008, 21:55
PremiumUżytkownik

Standardowy

Z piwem jest jak jedzeniem i kobietami,najlepiej smakuje deser.
Odpowiedz cytując
Stare 10-08-2008, 18:32
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is online now
Senior

Miejscowość: Kraków
Standardowy

Partia "Rycerza" z przydatnością do 26.08 jest perfekcyjna

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Odpowiedz cytując
Stare 08-11-2008, 21:36
Fotka Użytkownika: skitof
skitof skitof is offline
PremiumUżytkownik

Standardowy

Wyśmienite piwo bez względu na porę roku! Takim piwem można się delektować. Ale jeszcze nie rozstrzygnąłem sobie, które jest dla mnie lepsze: kniże czy ritiż. Będę musiał kiedyś zrobić sobie szlachecki pojedynek!
Odpowiedz cytując
Stare 30-01-2009, 19:42
Fotka Użytkownika: Kamień
Kamień Kamień is offline
Senior

Miejscowość: Łódź
Standardowy

Kolor: Złocisty, naprawdę ładny. 4,5
Piana: Biała, wysoka i sztywna. Niestety, dosyć szybko opada ale zostawia pierścienie na szkle a piwo ciągle jest przykryte cienką firanką. 4
Zapach: Ziołowo - goryczkowo - chmielowy, podparty nutą słodu. Niezły. 4,5
Smak: Rzeczywiście, goryczkowy, aczkolwiek chlebowo-słodowy posmak jest pełny i wyraźny. Nachmielenie nadało bardziej aromat niż goryczkę - chmielowy aromat jest intensywny i bogaty. 5
Wysycenie CO2: Umiarkowanie wysokie, jak najbardziej właściwe. Wizualnie też prezentuje się świetnie. Szkoda, że zauważalnie się zmniejsza podczas picia. 4
Opakowanie: Całkiem niezłe, schludne, eleganckie, w srebrnej tonacji. Jest "pieczątka" poświadczająca brak pasteryzacji. Szkoda tylko, że nie podano ekstraktu. 4

Kolejne, wspaniałe piwo z browaru Svijany. Kupione w Zofmarze. Mimo wszystko, nie różni się bardzo w smaku od Svijanskiego Kníže .Będę regularnie sięgał po produkty z tego browaru ( no cóż, ucierpią na tym nasze rodzime pilsy, ale lepsze jest wrogiem dobrego... )
Odpowiedz cytując
Stare 04-02-2009, 13:06
Prusak Prusak is offline
Senior

Miejscowość: Lublin
Standardowy

Nie różni się od Kniże? Wydaje mi się, że w tym drugim jest dużo mniej wyrazista goryczka..
Odpowiedz cytując
Stare 04-02-2009, 16:43
PremiumUżytkownik

Standardowy

Zapach mysle ze bardziej owocowy.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz