Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu, ten radosny wynik twórczości legislacyjnej zniknie z Twoich oczu.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Wyszukiwarka Forum Browaru Pomoc Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Dlaczego wsparłem Browar.Biz? 1. Za profesjonalizm strony - dużo informacji, przejrzystość strony, ciągłe aktualizacje, bardzo ciekawe forum; 2. Za pasję - warto wspierać takich ludzi i ich pomysły; 3. Za solidarność piwoszy - trzeba razem się wspierać i trzymać!
robert2
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 13-01-2006, 01:16
Fotka Użytkownika: olorider
olorider olorider is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2006
Miejscowość: Leżajsk
Posty: 123
Standardowy Z czego robią to piwo?

o piwowarstwie domowym dowiedzialem sie niedawno i to przez przypadek,bo znajomy powiedzial mi, ze większość dużych browarów w Polsce warzy piwo z kukurydzy, ze chmielu nie ma, nawet w niektórych słodu
postanowilem to sprawdzic i natknąlem sie na stronki: browar.biz, piwo.org, browamator
zajawilem sie niesamowicie, musze uwarzyc wlasne piwo

a wracając do tematu to czy ktos moglby mnie oswiecic
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 13-01-2006, 07:37
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 256
Standardowy

To będzie ciężka sprawa, bo jak na razie twoja wiedza - porównując ją do etapów ewolucji rodzaju Homo - jest na etapie łażenia na czworakach.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 13-01-2006, 08:14
Fotka Użytkownika: Ahumba
Ahumba Ahumba is offline
Cenzor eks-wojskowy
 
Rejestracja: 05-2001
Miejscowość: Warszawa Bemowo
Posty: 8 232
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
a wracając do tematu to czy ktos moglby mnie oswiecic
Zadałeś tak obszerne pytanie-prośbę, że chyba nikt nie jest w stanie Cię oświecić. Na Twoją prośbę można zacytować ok.50% tematów.
Tym bardziej, że prośba jest mało konkretna.
Spróbuj trochę poczytać nasze tematy i zadaj KONKRETNE pytania.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 13-01-2006, 09:17
Fotka Użytkownika: kony
kony kony is offline
breweriarz
 
Rejestracja: 08-2005
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 699
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
znajomy powiedzial mi, ze większość dużych browarów w Polsce warzy piwo z kukurydzy, ze chmielu nie ma, nawet w niektórych słodu
jeśli chodzi ci o odpowiedź na te pytania, to jest ona dosyć prosta: twój znajomy wykazał się wyjątkowym brakiem wiedzy na ten temat.

1. owszem, kukurydzy używa się w piwowarstwie ale jako dodatku i to głównie w USA. Twierdzenie że browary w Polsce warzą piwo z kukurydzy jest bzdurą.
2. Zapewniam cię że chmiel jest i używa się go w piwowarstwie zarówno w formie naturalnej (szyszki) jak i przetworzonej (granulat)
3. Jeżeli w czymś nie ma słodu to nie jest to piwo.

Spędź trochę czasu na forum a szybko będziesz w stanie w 5 zdaniach udowodnić twojemu znajomemu, że na temat piwa nie wie NIC.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 13-01-2006, 09:36
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Hejter z browarbizu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 19 952
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony

1. owszem, kukurydzy używa się w piwowarstwie ale jako dodatku i to głównie w USA. Twierdzenie że browary w Polsce warzą piwo z kukurydzy jest bzdurą.
Z tego co wiem, to w Polsce co najmniej 1 browar (duży) regularnie wspomaga się kukurydzą, jako dodatkiem, oczywiscie.
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 13-01-2006, 09:41
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 692
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
2. Zapewniam cię że chmiel jest i używa się go w piwowarstwie zarówno w formie naturalnej (szyszki) jak i przetworzonej (granulat)
Przykro mi bardzo, ale to nie do końca jest tak pięknie. Szyszki - owszem, ale tylko w browarach domowych. Granulat - jak najbardziej, ale nie tylko: pojawiły się już ekstrakty chmielowe, chyba w formie syropu, którego (jak myślę) nie trzeba gotować w brzeczce jak szyszki czy granulat, tylko wystarczy dodać.
Myślę że pojawienie się chemicznego "aromatu i goryczki identycznych z naturalnym" jest tylko kwestią czasu.
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 13-01-2006, 09:46
joelka joelka is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 817
Standardowy

Prócz tego należy zaznaczyć że browary wspomagaja się sztucznymi enzymami, wszelkimi środkami chemicznymi co wydajność zwiększają, przyśpieszają proces stabilizacji, dojrzewania piwa. Piękne nazwy jak rybi klej czy żółć zwierzęca nie są niektórym browarom obce Więc używanie przez nie garnulaty zamiat szyszek to pikuś.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 13-01-2006, 11:31
Kemp Kemp is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 340
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
. Granulat - jak najbardziej, ale nie tylko: pojawiły się już ekstrakty chmielowe, chyba w formie syropu, którego (jak myślę) nie trzeba gotować w brzeczce jak szyszki czy granulat, tylko wystarczy dodać.
Jednak pogotować trochę trzeba, przecież musi zajść izomeryzacja.
Są dostępne zizomeryzowane przeparaty chmielowe, aromatyczne,które dodawać można do piwa po filtracji jednakże cena ich jest ogromna.
__________________
Kemp
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 13-01-2006, 11:59
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

[quote=kony]
3. Jeżeli w czymś nie ma słodu to nie jest to piwo.
QUOTE]

A jednak...
w Nigerii, której rząd w swoim czasie wprowadził całkowity zakaz importu słodu jęczmiennego, duży browar produkował piwo całkowicie z surowców niesłodowanych (głównie z sorgo) w oparciu o przemysłowe enzymy egzogenne!
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 13-01-2006, 12:36
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
Myślę że pojawienie się chemicznego "aromatu i goryczki identycznych z naturalnym" jest tylko kwestią czasu.
Izohumulony, które stanowią charakterystyczną goryczkę piwa, to mieszanina związków o dość skomplikowanej strukturze. Myślę, że ich synteza jest i długo będzie nieopłacalna w porównaniu z kosztami pozyskiwania ich z chmielu.
Ale gdyby zostały zsyntezowane, nie byłyby ani gorsze ani lepsze od tych chmielowych.
Byłyby identyczne.
Wszystko jest chemią!
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 13-01-2006, 15:18
Fotka Użytkownika: olorider
olorider olorider is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2006
Miejscowość: Leżajsk
Posty: 123
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
To będzie ciężka sprawa, bo jak na razie twoja wiedza - porównując ją do etapów ewolucji rodzaju Homo - jest na etapie łażenia na czworakach.
tak przyznaje sie moja wiedza jest znikoma, raczkuje dopiero od kilku dni, dzieki za odpowiedzi
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 13-01-2006, 18:57
Fotka Użytkownika: lzkamil
lzkamil lzkamil is offline
kierowca bombowca
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Łódź
Posty: 3 609
Standardowy

Krzysiu, fala rządzi, nie?
Olorider gratuluję cierpliwości, paru już dostało glany na początek i się zmyło równie szybko jak pojawiło
__________________
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !


Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 14-01-2006, 01:14
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 256
Standardowy

Jaka fala? Jeżeli facet, zgodnie z regulaminem, ukończył osiemnasty rok życia i nie wie, z czego robi się piwo, to albo nie chodził do szkoły, albo kłamie, że ukończył osiemnaście lat.

A co, miałem napisać, że zna się na warzeniu piwa "inaczej"?

Dam tobie szansę na dobry uczynek - naucz mnie, jak powiedzieć delikatnie ignorantowi, że jest ignorantem, ale tak, żeby się nie zorientował i nie obraził.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 14-01-2006, 04:08
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 692
Standardowy

Krzysiu, a czy w Twoim wieku nie nalezalo by juz umiec czytac ze zrozumieniem?
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 14-01-2006, 04:57
Fotka Użytkownika: olorider
olorider olorider is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2006
Miejscowość: Leżajsk
Posty: 123
Standardowy

jestm po 6 harnasiu wiec napisze grzecznie, rozumie że Krzysztof duzo wie i takich zoltodziobow jak ja pozera na sniadanie, ja po prostu "poszerzam horyzonty" absolutnie nie jestem ignorantem, wszystkie zainteresowania traktuje powaznie, nawet mam plany co do uwazenia wlasnego piwa, zamowilem brewkita Browamatora ciemnego, jezeli ktos ma jakas rade co do pierwszej warki to bede wdzieczny za pomoc
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 14-01-2006, 12:17
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Hejter z browarbizu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 19 952
Standardowy

Krzysiem się nie przejmuj, to taka ciekawostka forum

A co do wiedzy, to uzyskasz ją czytając forum, nikt Ci w pigułce tej wiedzy nie przekaże, zatem nie bądź leń, czytaj!
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 14-01-2006, 12:26
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Żartuję!

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
jestm po 6 harnasiu wiec napisze grzecznie, rozumię że Krzysztof dużo wie i takich zoltodziobow jak ja pozera na sniadanie, ja po prostu "poszerzam horyzonty"
Żeby było jasne Krzysztof to nie Krzysiu. To dwie różne osoby. Krzysiu jest starym forumowiczem o charakterystycznym usposobieniu, które miałeś okazję poznać a Krzysztof to browarnik Bierhalle Arkadia z Warszawy, który bardziej waży słowa niż Krzysiu
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 14-01-2006, 12:28
Fotka Użytkownika: Titus_Fox
Titus_Fox Titus_Fox is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 393
Standardowy

ach, te zawiłości w ksywkach. Może wprowadzić obowiązkowo dodawane "otcziestwo" ?
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 14-01-2006, 13:28
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 049
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
znajomy powiedzial mi[...], ze chmielu nie ma,

czy ktos moglby mnie oswiecic
Znajomy pomylił chmiel ze świętym mikołajem.

Co do reszty pytań, to wszystkie odpowiedzi są tu.

Marcin_wc edytował/a post 14-01-2006 o godz. 13:30.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 14-01-2006, 13:44
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 049
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
Ale gdyby zostały zsyntezowane, nie byłyby ani gorsze ani lepsze od tych chmielowych.
Byłyby identyczne.
Wszystko jest chemią!
Tylko, zę chemicy jeszcze wszystkiego nie wiedzą(np. o chmieleniu brzeczki przedniej), dlatego spierał bym się o tą identyczność.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 14-01-2006, 15:01
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Jaka fala? Jeżeli facet, zgodnie z regulaminem, ukończył osiemnasty rok życia i nie wie, z czego robi się piwo, to albo nie chodził do szkoły, albo kłamie, że ukończył osiemnaście lat..
...a Ciebie w szkole uczono z czego sie piwo robi? bo ja jeszcze nie słyszałem w czasie swojej edukacji nic podobnego na temat piwa
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 14-01-2006, 17:42
Fotka Użytkownika: Lacriferno
Lacriferno Lacriferno is offline
PremiumUżyszkodnik
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Rzeszów <-> Janów Lub.
Posty: 783
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Dam tobie szansę na dobry uczynek - naucz mnie, jak powiedzieć delikatnie ignorantowi, że jest ignorantem, ale tak, żeby się nie zorientował i nie obraził.
Wcale nie trzeba być nieukiem czy ignorantem, by postawić pytanie jak kolega Olorider. Ogrom konsumentów piwa (nie mylić z piwoszami) nadal sądzi, że podstawowym składnikiem tegoż to trunku jest chmiel (chociażby popularne okreslenie "zupa chmielowa"). Myślę, że gdyby pytanie na temat składników do warzenia piwa padło wśród dzierżacych w dłoni buteleczki Bud'a bywalców modnych klubów, pub'ów i dyskotek, odpowiedzi byłyby niezwykle zaskakujące. Razu pewnego swoją "wiedzą" powalił mnie na kolana pewien przedstawiciel handlowy Grupy Żywiec, który zachwalał wyjątkowość dystrybuowanego przez swoich chlebodawców Paulanera, jako "piwa jęczmiennego", będąc przy tym przekonanym, że pozostałe piwa w ofercie GŻ wytworzone są właśnie z chmielu .
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 14-01-2006, 17:50
Fotka Użytkownika: Makaron
Makaron Makaron is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Musselburgh
Posty: 2 105
Standardowy

Mnie uczono dopiero na studiach. I to z wielkim zaskoczeniem dowiadywalem sie jak produkuje sie piwo w koncu kazdy nawigator morski MUSI to wiedziec .
__________________
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 14-01-2006, 20:24
Fotka Użytkownika: piwowar2
piwowar2 piwowar2 is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2001
Miejscowość: Chmurowa wies
Posty: 586
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
...a Ciebie w szkole uczono z czego sie piwo robi? bo ja jeszcze nie słyszałem w czasie swojej edukacji nic podobnego na temat piwa
Studiowalem Verfahrenstechnik (=technologie przetworstwa) na Uni w Erlangen. Na zajeciach praktycznych na pierwszym semestrze warzylo sie piwo(i mam nadziej, ze tak pozostalo).
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 14-01-2006, 21:33
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 256
Standardowy

Ja wiedziałem, od kiedy zacząłem pijać, czyli conajmniej od połowy ogólniaka. Nie wiem, czy uczą tego w szkole, czy nie, ale to chyba żaden problem, żeby znaleźć jakąkolwiek literaturę i przeczytać, choćby nawet książkę kucharską.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Z czego popijacie piwo ? Pucak Przy piwie 86 30-12-2007 22:08
jak robią to w Irlandii ? / zielone piwo? Klosterkeller Piwo - ogólne 18 11-12-2004 00:32
kapsle, ale od czego? zgrredek Identyfikacja 2 25-01-2004 17:28
Od czego zacząć batoras1 Browarnictwo amatorskie 41 14-02-2002 01:39
Od czego zacząć, NT Cordel Przy piwie 14 26-09-2001 16:47



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 14:41.


Browar.biz: ©2000 - 2014, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.