|
|
||||
|
||||
|
"Lekké pivo", a nawet bardzo lekkie - 3,2% alkoholu, balingu nie podano - ale podobno 6°.
Pomimo tego piana jest wysoka i nadzwyczaj trwała - inne browary mogą się wstydzić. [5] Kolor złocisty, jak solidna 12. A piwo nie zawiera żadnego karmelu ani innego barwnika! [5] Wysycenie CO2 wysokie, ale przegazowanym bym go nie nazwał. [5] Zapach chmielowy, ale czymś przygaszony. [4] I najważniejsze - smakuje jak piwo, a nie nachmielona woda! Posmaków słodowych jest bardzo niewiele, bo skąd niby mają one być, ale są. Do tego delikatna goryczka. [4,5]
|
||||
|
||||
|
I jeszcze widok tej piany i koloru (nie podbarwiałem fotki!) oraz kontra, dla zainteresowanych zdrowym żywieniem.
![]()
|
||||
|
||||
|
Ja nie wiem jak oni to robią, ale to jest coś cudownego. Wg właściciela sklepu 101 piw z Legnickiej, to piwo ma 6% ekstraktu. Zresztą niechby nawet miało i 8% ekstraktu wiele to nie zmienia. To piwo jest genialne w swojej klasie. 3,2% alkoholu sprawia, ze można wypić go w upał więcej i nie zaliczyć zgona. Podobnoż piwo to jest wspólnym projektem browaru Svijany oraz browaru Maly Rohozec. Być może nawet warzonym w obu miejscach, albo tylko w Rohozcu, bowiem na etykiecie jest napisane "Distributor - Pivovar Svijany". Po kolei jednak.
Piana: Jak to w Svijanach zwykle bardzo obfita, trwała, wspaniale oblepia szkło. Kolor: Ciemnozłoty ciemniejszy od Lecha Premium, o Lechu Lite nie wspominając. Nasycenie CO2: średnie czeskie, mogłoby nawet być ciut większe. Smak: to jest piwo, a nie piwo z wodą, jak w przypadku Lecha Lite. Nie można oczywiście mówić o treściwości, ale piłem bardziej wodniste 10tki. Wyraźna goryczka również wyróżnia je na plus. Minimalny posmak spotykany w piwach bezalkoholowych. Opakowanie: bardzo ładne, klasyczne, firmowy kapsel. I ta cena, Czesi jednak też nie kumają co to jest pozycjonowanie cenowe , piwo u mnie w sklepie kosztuje 1,99zł . Co smutne nie robi furory. Reasumując w kategorii piw niskokalorycznych - genialne, w kategorii piw niskoalkoholowych również mój number one. Zdecydowanie polecam. Gdyby panowie z KP to czytali, to tak powinien wyglądać i smakować Lech Lite, a IMO sukces byłby murowany. |
|
|
||||
|
||||
|
Ewenement wśród wszystkich piw tego typu jakie miałem okazję pić czy to z Polski czy z zagranicy. Znakomity chmielowy smak. Piana gęsta, sztywna. Utrzymuje się cały czas. Z każdym łykiem wyraźnie odznaczają się słoje do okoła szklanicy. Złocista barwa. Szkoda zę zakupiłem tylko jedną butlę.
![]()
|
|||
|
|||
|
Coś mi się wydaje, że nie będzie już towarzyszyć nam to piwko w tym sezonie letnim. Chyba zaprzestali produkcji.
|
|
|
||||
|
||||
|
Bardzo lekkie i orzeźwiające piwko, w sam raz na upały.
Szkoda że dopiero teraz zawitało do sklepu w którym sie zaopatruję.
|
|||
|
|||
|
Cytat:
i nadal trzyma klasę. Nadal te same parametry. Piękna, pełna barwa, piana gęsta i utrzymująca się do końca (co trochę aż dziwi). Tak jak na zdjęciu Jerzego. W smaku lekkie, ale z charakterem podkreślonym wyraźną goryczką. Bardzo dobre lekkie piwo. |
![]() |
| Narzędzia | |
| Sposób wyświetlania | |
|
|