Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu, ten radosny wynik twórczości legislacyjnej zniknie z Twoich oczu.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Wyszukiwarka Forum Browaru Pomoc Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Dlaczego zostałem Użytkownikiem Premium? W podziękowaniu za Wasze zasługi we wskazywaniu mi właściwej drogi na piwnym szlaku - zacząłem interesować się tym, co piję, śledzić rynek i przede wszystkim - warzyć piwo. Wywróciło to sporą część mojego świata do góry nogami. Za to i za pomoc, w trwaniu b.bizu w takiej formie jak obecnie, zdecydowałem się wesprzeć portal. Polecam i Wam dołożyć cegiełkę do naszej wspólnej światyni piwnej ;)
TTOP
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 31-08-2008, 20:20
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy Przemysł piwowarski w Polsce i na świecie pod koniec XX wieku - praca licencjacka

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy post i chyba od razu powinienem postawić każdemu piwo już za to, że to forum w ogóle istnieje!
Czuję, że znajdę tu masę informacji przydatnych do mojej pracy licencjackiej, którą niestety muszę napisać.

Temat założyłem nie po to aby prosić kogoś o gotowiznę i bawić się w kopiuj/wklej ale by móc korzystać z sugestii i porad doświadczonych piwoszy
Będę tu przedstawiał kolejne etapy powstawania mojej pracy licząc na Wasze opinie czy podpowiedzi. Powiedzmy, że zamiast jednego promotora będzie ich paru


Więc na wstępie - pełny temat mojej pracy licencjackiej to jak w temacie:

Przemysł piwowarski w Polsce i na świecie pod koniec XX wieku

Mam także już gotowy plan pracy:

Wstęp

I. Piwo w przeszłości i dziś

I. 1. Historia browarnictwa na świecie
I. 2. Historia browarnictwa na ziemiach polskich
I. 3. Kilka słów o piwie


II. Rynek piwa w Polsce

II. 1. Sektor piwny po roku 1989
II. 2. Polskie browary
II. 3. Konsument i spożycie
II. 4. Procesy konsolidacyjne
II. 5. Polityka państwa wobec producentów piwa
II. 6. Marki piw na krajowym rynku
II. 7. Piwo w eksporcie i imporcie
II. 8. Rynek piwny – podsumowanie

III. Przegląd wybranych rynków piwnych

III. 1. Uwagi wstępne
III. 2. Sektor piwny w ujęciu globalnym
III. 3. Czeski przemysł piwowarski
III. 4. Przemysł browarniczy na południu Europy
III. 5. Rynek piwa w Niemczech
III. 6. Browarnictwo w Wielkiej Brytanii
III. 7. Sektor piwny w Danii i Holandii
III. 8. Produkcja piwa poza Europą
III. 9. Podsumowanie
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 31-08-2008, 20:25
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

Dodam jeszcze, że pełen temat pracy brzmi trochę inaczej, mianowicie: "Przemysł piwowarski w Polsce i na świecie pod koniec XX wieku – analiza porównawcza".

Różni się on od tego, który przedstawiłem jednym rozdziałem.
Dodatkowo jest tam rodział IV:

IV. Analiza porównawcza wybranych rynków piwnych

IV. 1. Miejsce polskiego rynku piwnego w Europie i na świecie
IV. 2. Prezentacja modelu taksonomicznego wzorca rozwoju
IV. 3. Model wzorca rozwoju – analiza wyników
IV. 4. Prognozy rozwoju rynków piwa


Jednak pełną pracę chcę wykorzystać jako magisterską. Na licencjat wystarczy bez ekonomicznych analiz. Mam nadzieję...
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 31-08-2008, 20:50
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2004
Miejscowość: Kraków
Posty: 3 504
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
Jednak pełną pracę chcę wykorzystać jako magisterską.
Nie radzę. To by był autoplagiat.
__________________
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 31-08-2008, 22:18
Fotka Użytkownika: naczelnik
naczelnik naczelnik is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Monachium / Wałbrzych
Posty: 1 884
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
Nie radzę. To by był autoplagiat.
jak jego i poszerzone, nawet o jeden rozdzial, to chyba nie plagiat ?
__________________
Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 31-08-2008, 22:46
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

mi też się nie wydaję, żeby to był plagiat.
Po prostu praca licencjacka ma mniejszą rangę niż magisterska, więc chciałem darować sobie skomplikowane ekonomiczne porównania.
Bez sensu jeśli teraz miałbym pisać powiedzmy 50 stron, a za 1,5 roku od nowa pracę magisterską 100 stron :/
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 31-08-2008, 22:57
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

wracając do merytorycznej części tematu:

Macie jakiś pomysł co napisać we wstępie?

Nie mogę pisać o historii bo to będzie w I rodziale. Może coś o tym, że piwo towarzyszy nam od setek, a wręcz tysięcy lat, że przetrwało wszelkie kryzysy jakie nawiedziły świat starożytny, średniowieczny i ówczesny, że przeszło liczne przeobrażenia zarówno co do składu jak i metod produkcji itp?

Napewno na końcu wstępu znajdzie się cytat idealnie oddający klimat pracy:

"Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi."

Benjamin Franklin

Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 31-08-2008, 22:57
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2004
Miejscowość: Kraków
Posty: 3 504
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
mi też się nie wydaję, żeby to był plagiat.
To co się tobie wydaje nie ma większego znaczenia. Autoplagiat to też plagiat.
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
Bez sensu jeśli teraz miałbym pisać powiedzmy 50 stron, a za 1,5 roku od nowa pracę magisterską 100 stron :/
Tak właśnie wyglądają zalety plagiatu z punktu widzenia osoby go popełniajcej
__________________
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

delvish edytował/a post 31-08-2008 o godz. 22:59.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 31-08-2008, 23:05
Fotka Użytkownika: skitof
skitof skitof is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2007
Miejscowość: Wrocław
Posty: 2 418
Standardowy

Może we wstępie warto by ująć piwo od strony zjawiska kulturowego, związanego z człowiekiem, przytoczyć parę anegdot, cytatów z roli piwa w życiu człowieka, a potem przejść do konkretów: historia, analiza rynku itp.
__________________
Piwo
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 31-08-2008, 23:07
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

pytałem o sugestie bo w tej czesci trzeba ewidentnie lac wode, a tego nie lubie.

widze ze kolega delvish bedzie sie jedynie madrzyl ze "to ma byc moja praca" i nic pozytecznego nie wniesie ale to nic, liczylem sie z tym ze nie wszystkim sie bedzie chcialo chwile pomyslec za darmo i podzielic sie jakims ciekawym pomyslem.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 31-08-2008, 23:16
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2004
Miejscowość: Kraków
Posty: 3 504
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
widze ze kolega delvish bedzie sie jedynie madrzyl ze "to ma byc moja praca"i nic pozytecznego nie wniesie
Zwróciłem ci uwagę, że chcesz popełnić autoplagiat. Mało?
__________________
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 31-08-2008, 23:19
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

wlasnie o tym myslalem skitof dziekuje za rzeczowa odpowiedz. siade przy tym nastepnym razem i napisze cos sensownego. oczywiscie zamieszcze do oceny hehe.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 01-09-2008, 08:36
Fotka Użytkownika: piotry
piotry piotry is offline
Oj tam, oj tam !
 
Rejestracja: 08-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 752
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi

[...]

III. Przegląd wybranych rynków piwnych

III. 1. Uwagi wstępne
III. 2. Sektor piwny w ujęciu globalnym
III. 3. Czeski przemysł piwowarski
III. 4. Przemysł browarniczy na południu Europy
III. 5. Rynek piwa w Niemczech
III. 6. Browarnictwo w Wielkiej Brytanii
III. 7. Sektor piwny w Danii i Holandii
III. 8. Produkcja piwa poza Europą
III. 9. Podsumowanie
Ja się wtrące do tego watku

w powyzszym spisie brak mi naważniejszego kraju w Europejskiej kulturze piwnej - Belgii.

Wywaliłbym Danie i Holandię na rzecz własnie Belgii, mają najwięcej małych browarów w europie i produkuja chyba najwięcej gatunków.

Pozdrawiam
piotry
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 01-09-2008, 08:48
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is online now
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 667
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
J
Wywaliłbym Danie i Holandię na rzecz własnie Belgii, mają najwięcej małych browarów w europie i produkuja chyba najwięcej gatunków.
Też mi zabrakło, ale wywaliłbym samą Belgię. Belgia i Holandia to w zasadzie jedno a i w NL znajduje się jeden browar trapistów.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 01-09-2008, 09:35
darekd darekd is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 4 721
Standardowy

Wujkowie Dobra Rada, nie czepiajcie się rozdziałów tylko gracko zabierajcie się za ich wypełnienie, o to chyba chodzi przyszłemu bakalarzowi
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 01-09-2008, 09:44
Fotka Użytkownika: Cez
Cez Cez is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Kraków i poza o dziwo ;)
Posty: 1 779
Standardowy

Zwykle każda uczelnia ma takie broszurki opisujące jak ma wyglądać i co zawierać praca. We wstępie opisuje się krótko i zwiźle zawartość rozdziałów i o czym traktuje praca.
Poza tym należy pamiętać, że praca czy licencjacka czy mgr to nie jest dzieło życia tylko praca, która ma pokazać, że student potrafi znaleźć materiały, usystematyzować je i opisać do zadanego temtu.
Myślałem, że jako jedyny nie będziesz od razu chciał materiałów do pracy, bo podałeś spis treści, ale widzę, że niestety chcesz abyśmy my wypełniali rozdziały...
__________________
Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 01-09-2008, 10:09
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

Cez czy widzisz gdzies, w ktorymkolwiek z postow abym o to prosil? darkaD tez troche poniosla ułańska fantazja.
tego wlasnie nie chce w tym temacie, czyli nic nie wnoszacych postow ktore niczemu nie sluza, poza nabijaniem licznika piszącym je. Co masz przeciwko podrzuceniu komus troche przydatnych materialow? Stracisz cos na tym?a moze nic nie zyskasz i w tym ból?

dziekuje piotry'emu i jacer'owi - o własnie takie rady mi chodzi. napewno wezme to pod uwage jak dojde do tego momentu w pracy. Sporo ostatnio dowiedzialem sie o tych belgijskich browarach, jednak w momencie tworzenia spisu treści nie posiadałem o tym wiedzy. Polecam lekturę magazynu Men's Health, często można tam znaleźć opisy i prezentacje mniej "komercyjnych" piw (i innych trunków) jak np. tych wytwarzanych w klasztorach.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 01-09-2008, 10:12
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
Też mi zabrakło, ale wywaliłbym samą Belgię. Belgia i Holandia to w zasadzie jedno a i w NL znajduje się jeden browar trapistów.

jacer chodzi Ci o to zeby wywalic Danie? W sumie to zamienie ten punkt z Danii i Holandii na jedynie Belgie i będzie dobrze
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 01-09-2008, 10:22
Fotka Użytkownika: Cez
Cez Cez is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Kraków i poza o dziwo ;)
Posty: 1 779
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
Cez czy widzisz gdzies, w ktorymkolwiek z postow abym o to prosil? darkaD tez troche poniosla ułańska fantazja.
tego wlasnie nie chce w tym temacie, czyli nic nie wnoszacych postow ktore niczemu nie sluza, poza nabijaniem licznika piszącym je. Co masz przeciwko podrzuceniu komus troche przydatnych materialow? Stracisz cos na tym?a moze nic nie zyskasz i w tym ból?

[...] Polecam lekturę magazynu Men's Health, często można tam znaleźć opisy i prezentacje mniej "komercyjnych" piw (i innych trunków) jak np. tych wytwarzanych w klasztorach.
Nie prosisz wprost, to fakt. Przepraszam jeśli uraziłem Cię. Nabijanie postów przemilczę...

Jeśli chodzi o Men's Health i LOGO (tam też bywają opisy piw), to wiele więcej znajdziesz szukając w tematach forum. Gazety owszem opisują czasem ciekawe piwa, ale mam wrażenie, że na zlecenie dystrybutora/producenta.
__________________
Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 01-09-2008, 10:26
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 301
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
Cez czy widzisz gdzies, w ktorymkolwiek z postow abym o to prosil? darkaD tez troche poniosla ułańska fantazja.
tego wlasnie nie chce w tym temacie, czyli nic nie wnoszacych postow ktore niczemu nie sluza, poza nabijaniem licznika piszącym je. Co masz przeciwko podrzuceniu komus troche przydatnych materialow? Stracisz cos na tym?a moze nic nie zyskasz i w tym ból?
Najważniejsza rzecz, którą sobie musisz uświadomić, to fakt, że nikogo nie interesuje co tam sobie myślisz, czy co tam wyczytałeś na forum browar.biz. Ty masz pokazać źródła tych informacji. Oczywiście jeśli znasz dogłębnie temat to będzie Ci łatwiej, jednak źródła muszą być. Jeżeli chodzi o Belgię, to polecam książkę Michaela Jacksona "Great Beers of Belgium" dostępną zarówno po angielsku jak i chyba niemiecku. Obcojęzyczna literatura zawsze ładnie wygląda w pracy licencjackiej czy magisterskiej.
Reasumując praca pewnie będzie ciekawa, ale narobisz się przy niej bardziej niż przy innej. Zainteresowałbym się na Twoim miejscu takimi periodykami jak Agro Przemysł i Rynki Alkoholowe. Coś pewnie też znajdziesz w Przemyśle Fermentacyjnym i Owocowo Warzywnym, ale nigdy nie miałem go w rękach to nie wiem. Do tego artkuły np. z Rzeczpospolitej, to jakoś tam w bibliografii przejdzie.

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
dziekuje piotry'emu i jacer'owi - o własnie takie rady mi chodzi. napewno wezme to pod uwage jak dojde do tego momentu w pracy. Sporo ostatnio dowiedzialem sie o tych belgijskich browarach, jednak w momencie tworzenia spisu treści nie posiadałem o tym wiedzy. Polecam lekturę magazynu Men's Health, często można tam znaleźć opisy i prezentacje mniej "komercyjnych" piw (i innych trunków) jak np. tych wytwarzanych w klasztorach.
Kolego, nie rozśmieszaj nas. Ten periodyk, w temacie piwa do pięt nie dorasta wiedzy jaka jest zawarta choćby na forum browar.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 01-09-2008, 10:41
kubalosio kubalosio is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2008
Miejscowość: Kraków / Zakopane
Posty: 9
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Kolego, nie rozśmieszaj nas. Ten periodyk, w temacie piwa do pięt nie dorasta wiedzy jaka jest zawarta choćby na forum browar.
nie mowie ze jest naukowym zrodlem wiedzy na temat piwowarstwa ale mi wystarczyl zeby zainteresowac sie tym tematem i uswiadomic ze piwo nie konczy sie jedynie na Tyskim, Żywcu, Warce czy Heinekenie.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 01-09-2008, 10:45
Fotka Użytkownika: jacer
jacer jacer is online now
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Milicz
Posty: 9 667
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kubalosio Wyświetlenie odpowiedzi
jacer chodzi Ci o to zeby wywalic Danie? W sumie to zamienie ten punkt z Danii i Holandii na jedynie Belgie i będzie dobrze
Tak, chodziło o Danie. Co mi się ubzdurało?

W sumie sama Belgia starczy. Przecież mozna o niej całe ksiązki pisać i temat nie będzie wyczerpany.
__________________
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN

"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 27-05-2009, 14:05
odie8 odie8 is offline
Junior
 
Rejestracja: 02-2009
Miejscowość: Poznań
Posty: 3
Standardowy

Chciałabym napisać pracę magisterską na temat piwa. Niestety narazie brak mi pomysłów. Czy mogę prosić Was o pomoc? Jakieś fajne propozycje?
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 27-05-2009, 14:16
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 20 877
Standardowy

Napisz pracę koncepcyjną w jaki sposób osiągnąć sukces rynkowy wprowadzając ciekawy gatunek piwa na rynek polski.

Ciekawy gatunek = taki gatunek jaki jest obecnie rzadko spotykany w Polsce a do tego finalny produkt nie jest w efekcie nafaszerowany dodatkami spoza naturalnopiwowarskiej gamy surowców.

p.s. moja sugestia może byc pozbawiona sensu bo może kończysz teologię
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 27-05-2009, 14:20
Fotka Użytkownika: delvish
delvish delvish is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2004
Miejscowość: Kraków
Posty: 3 504
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
p.s. moja sugestia może byc pozbawiona sensu bo może kończysz teologię
Dobrze Admin prawi

Napisz koleżanko na jakim kierunku chcesz pisać tę pracę, to będzie nam łatwiej ci pomóc.
__________________
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 27-05-2009, 14:20
Fotka Użytkownika: genea
genea genea is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2006
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 184
Standardowy

"Dodatki chemiczne i inne ulepszacze piwa. Analiza porównawcza wczoraj i dziś"
__________________
Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +2. Stronę wygenerowano o 09:07.


Browar.biz: ©2000 - 2014, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.