|
|
||||
|
||||
|
6% alkoholu
O ile dobrze zrozumiałem jest to niefiltrowane piwo z kulturami kvasnicek ( wnioskuje że to drożdże tak jak w Opacie ) Kolor ciemno zloty, lekko mętne z małem osadem na dnie. Piana drobnopęchezykowa z pojedyńczymi większymi bąblami, gęsta średniowysoka, utrzymuje się przez większy czas w postaci centymetrowej warstewki. Pozostawia grube slady na szkle. Zapach chlebowo słodowy, przypomina mi trochę lubuskie. W smaku slodowe z akcentem chlebowym przemieszanym z akcentem chmielowym. Dobra goryczka. Wysycenie dość duże. Opakowanie to piekna litrowa butla z krachlą. Idealne na prezent. Dostałem w prezencie od narzeczonej za takie prezenty kocham ja najbardziej ![]() Odnosnie ceny to jest ona dość zaporowa w Bełchatowskich "Piwach importowanych" butla ta stoi po 27 zł, gdyby było w bardziej przystępnej cenie to bym chetnie kupował, nawt jak by było w plastiku.
|
||||
|
||||
|
Piwo zakupione w sklepie Maria w Krakowie. Butelka 2l. Moc 6%, ekstrakt? Kolor złoty. Piwo nie klarowne, lekko mętne. Piana bardzo drobniutka, jednorodna, biała. Bardzo trwała. Zapach chmielowo-słodowy z nutami typowymi dla braku pasteryzacji. Łagodny ale mocny. Smak wyważony, chmielowo słodowy. Mocne są też nuty typowe dla niepasteryzowanych piw oraz wyraźne kwaskowe smaczki. Goryczka silna, utrzymująca się w posmaku. Wysycenie słabe, brakuje go wyraźnie. Opakowanie imponujące. Piękna dwulitrowa butla z doczepionym uchem. Zamknięcie na dużą porcelankę. Na butli tylko ładna foliowa etykieta z logo browaru, nazwą i datą założenia. Parametry i informacje na banderoli. Niestety brak informacji o ekstrakcie. Całość elegancka i imponująca, za co trzeba słono płacić. Piwo dobre, pełne w smaku. Niestety słabe wysycenie jest dość wyraźnie zauważalne i dużo ujmuje (może moja butla była jakaś pechowa?). Kiedy piłem to piwo lane (w Non Iron), nie występował ten mankament i piwo było naprawdę dobre. Tu niestety minus 0,5 punktu. Oceniam tak na 4+ (1 – 6).
|
|||
|
|||
|
Kolor złoty lekko mętny. piana gruba, nie opada, wysycenie dobre, zapach intensywny chmielowo-słodowy. Smak bardzo zdecydowany, głęboki smak chmielu i słodu, dobra goryczka.
Bardzo dobre, pełne piwo. |
|
|
||||
|
||||
|
Wersja beczkowa, pite w Českým Ráju za 7 zł.
Kolor: Pilsowe złoto, cudnie mętne. Piana: Przepiękna, po czesku nalana czapa. Wysoka i trwała, trzyma się do końca picia. Zapach: Silny, słodowo-chmielowy, z leciutką nuta miodową. Smak: Z początku raczej wytrawny, ale po chwili pojawia się lekka słodowość i wyraźna, długa goryczka. Po lekkim ogrzaniu pojawia się chlebowość. Uwagi: Po prostu przepyszne.
| Sposób wyświetlania | |
|
|