Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo bez słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Senior
    • 06-2004
    • 9475

    Piwo bez słodu

    Na ostatnich targach Drinktec duńska firma Novozymes zaprezentowała enzym o nazwie Ondea Pro, który pozwala na uwarzenie piwa w 100% z niesłodowanego jęczmienia. Co więcej jęczmienia można użyć około 7% mniej na hl niż słodu. Dodatkowo chwalą się jakie to błogosławieństwo dla środowiska, bo nie trzeba już importować słodu, a można wykorzystać jęczmień od lokalnych rolników.
    Jako pierwszy enzymem zainteresował się browar Harboe. Uwarzyli "piwo" o nazwie Cilm8.
    Podobno na testach w Weihenestphanie piwo z samego jęczmienia z użyciem tego enzymu oceniono jako normalnego pilsa. Konsumentom również smakowało.

    Czy nadchodzi koniec słodowni? Nie wątpię, że Harnaś z samego niesłodowanego jęczmienia już blisko.

    Tutaj tekst oryginalnej notatki.
    Last edited by kopyr; 21-09-2009, 18:56.
    blog.kopyra.com
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #2
    No to już koniec, na pewno w koncernach.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Maxi_Kaz
      Member
      • 07-2009
      • 45

      #3
      No to po faworkach ...
      Dla 7% koncerny będą gotowe zrobić wszystko

      Comment

      • Maryush
        Junior
        • 12-2008
        • 25

        #4
        A ja bym się cieszył, gdyby można było robić piwo (domowe) z niesłodowanego jęczmienia Mam kilka ton jęczmienia, to bym od czasu do czasu uwarzył takie piwo. Zawsze to jakaś alternatywa. A tradycyjne warzenie swoją drogą..

        Comment

        • kopyr
          Senior
          • 06-2004
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maxi_Kaz Wyświetlenie odpowiedzi
          No to po faworkach ...
          Dla 7% koncerny będą gotowe zrobić wszystko
          Oszczędności są o wiele większe. 7% to tylko oszczędność wagowa. Surowy jęczmień jest prawie o połowę tańszy niż słód. W centrum Piwowarstwa jęczmień 2,5zł, a słód pilzneński 4,5zł. W przypadku koncernów te różnice są jeszcze większe. Pytanie ile kosztuje ten enzym?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Maryush
            Junior
            • 12-2008
            • 25

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Oszczędności są o wiele większe. 7% to tylko oszczędność wagowa. Surowy jęczmień jest prawie o połowę tańszy niż słód. W centrum Piwowarstwa jęczmień 2,5zł, a słód pilzneński 4,5zł. W przypadku koncernów te różnice są jeszcze większe. Pytanie ile kosztuje ten enzym?
            A bezpośrednio u rolnika jęczmień browarny kosztuje około 0,50zł/kg

            Ciekawe czy ten enzym będzie dostępny tylko dla wielkich browarów, czy i dla piwowarów domowych?

            Comment

            • żąleną
              Sojowe Oddziały Bojowe
              • 01-2002
              • 13239

              #7
              Co się teraz stanie z dwusłodową Warką? I co pokażą w reklamach?

              Comment

              • Maryush
                Junior
                • 12-2008
                • 25

                #8
                Jak to co? Chmiel Przecież to chmiel decyduje :P

                Comment

                • kopyr
                  Senior
                  • 06-2004
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maryush Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ciekawe czy ten enzym będzie dostępny tylko dla wielkich browarów, czy i dla piwowarów domowych?
                  Maryush litości!!! Ja rozumiem, że taniej, ale nie idź tą drogą.
                  Mam nadzieję, że nie będzie dostępny. Mam nadzieję, że będzie tak drogi, że nawet małe browary nie będą sobie mogły na niego pozwolić.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Maryush
                    Junior
                    • 12-2008
                    • 25

                    #10
                    Kopyr, tak jak próbowałem słodować w domu, tak też chętnie spróbował bym tego. Z ciekawości. Oczywiście warzenie ze słodów to podstawa. Wiadomo, my piwowarzy domowi w ten sposób wracamy do tradycji.

                    Comment

                    • Kamień
                      Senior
                      • 07-2007
                      • 361

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Oszczędności są o wiele większe. 7% to tylko oszczędność wagowa. Surowy jęczmień jest prawie o połowę tańszy niż słód.
                      Koncerniaki staną się tańsze

                      Comment

                      • granat862
                        Senior
                        • 12-2004
                        • 945

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                        Koncerniaki staną się tańsze
                        W produkcji tak, ale czy w sprzedaży?
                        Zresztą dla większości konsumentów nie będzie miało znaczenia czy piwo powstało ze słodu czy nie, wystarczy im "świadomość" że piwo powstaje z chmielu.
                        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                        Comment

                        • skitof
                          Senior
                          • 11-2007
                          • 2478

                          #13
                          No a jak to się ma do obecnych przepisów w UE? Przecież Dyrektywa Rady... jasno określa, że piwo musi powstać ze słodu. To samo jest w Polsce. Więc aby trunek nazywać piwem musi być słód.

                          Comment

                          • kopyr
                            Senior
                            • 06-2004
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                            No a jak to się ma do obecnych przepisów w UE? Przecież Dyrektywa Rady... jasno określa, że piwo musi powstać ze słodu. To samo jest w Polsce. Więc aby trunek nazywać piwem musi być słód.
                            No i co z tego. Napisze się "Clim8" - napój niskoalkoholowy i komu to będzie przeszkadzać.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • darko
                              Senior
                              • 06-2003
                              • 2078

                              #15
                              Albo dorzucą garść słodu na tonę jęczmienia i będzie piwem.
                              Last edited by darko; 21-09-2009, 21:25.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎