Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Durham, Benedictus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • purc
    Senior
    • 02-2009
    • 650

    Durham, Benedictus

    Butelka 0,5. Barley Wine 8,4 %. Niefiltrowane, refermentowane w butelce. Kolor różowy grejpfrut. Piany w zasadzie brak.Wysycenie minimalne.Zapach słodowy, owocowy, sporo alkoholu. Smak miodowy, trochę kwiatowy; piwo jest trochę słodkawe , ale jednocześnie wytrawne, przypomina sherry półwytrawne. Alkohol w smaku wyczuwalny, ale nieprzesadnie. Interesujące piwo, lepsze po ogrzaniu /producent zaleca min. 8 st, ale polecam co najmniej 13/.
  • KajusAnt
    Senior
    • 02-2013
    • 347

    #2
    Moje pieniło się bardzo, nie mogłem go opanować. Pite w temp. ok 13-15 stopni.
    Attached Files
    Last edited by KajusAnt; 09-11-2013, 19:28.

    Comment

    • leona
      PremiumUżytkownik
      • 07-2009
      • 5853

      #3
      Wytrawne, średnio alkoholowe z bardzo ładnym aromatem kwiatowym. Niestety okropnie przegazowane i za mało rozbudowane. Po ogrzaniu staje się ostre i piekące, zatem rozumiem sugerowaną temperaturę serwowania.

      Ciekawa, wytrawna interpretacja stylu, mimo to wypita bez jakichkolwiek uniesień.

      Comment

      • darekd
        PremiumUżytkownik
        • 02-2003
        • 12171

        #4
        Aromat: słodowy, specyficzna lekka żywiczność, trochę beczkowych nut drewna
        Piana – średniowysoka, dość gęsta, w miarę trwała
        Barwa – złoto-miodowe, mętne
        Wysycenie – uwaga piwo wystrzeliło i wylało się, jest refermentowane w butelce, ale to był rekord, potem już było tylko musujące i żywe, ale już nie tak strasznie wysokie
        Smak – oczywiście słodowy, znowu trochę żywiczności, przypomina to syrop świerkowy /ale ta żywiczność jest delikatna/, słodycz wyraźnie stonowana, lekka goryczka

        Lekki, gładki, smaczny barley wine ale nie jakoś bardzo rozbudowany smakowo i w czymś szczególnie oryginalny

        Comment

        • GreenFox
          Senior
          • 12-2013
          • 273

          #5
          Aromat: nuty gruszki, lekko karmelowe, słodowe, aromat raczej nikły, wybijają się również nuty alkoholowe, nie likierwoe - raczej rozpuszczalnikowe
          Piana – wysoka, drobnopęcherzykowa, jednak szybko opada
          Barwa – złote, przechodzące w bursztyn, jeden z jaśniejszych BW z jakimi miałem do czynienia
          Wysycenie – na starcie gushing, wysycenie zbyt wysokie, w połączeniu z alkoholem, dość mocno szczypie w język
          Smak – na pierwszym planie niestety nieułożony, gryzący alkohol (piwo było pite blisko daty przydatności, więc wolę nie myśleć jak to wyglądało dwa lata temu), delikatne nuty suszonych owoców (gruszka), dębiny, akcenty słodowe, herbatnikowe, goryczka całkiem wyraźna, ziemista, przyjemna, piwo wytrawne, sprawia wrażenie, że brak mu ciała (przy tym woltażu!)

          Kolejne w ostatnich dniach piwo z nieco wyższej zagranicznej półki, które moim zdaniem zawodzi. Brak w nim mocnych akcentów słodowych, alkohol jest zupełnie nieułożony, aromat jest nikły - lepiej nie próbować, jeżeli dla kogoś miałoby się stać wyznacznikiem stylu BW.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎