Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwa dolnej i górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • djot
    Senior
    • 05-2001
    • 621

    #16
    Chyba rower zrobił sie spontaniczny
    Najważniejsze, że jest piana, będzie łatwiej przejśc do etapu znieczulania (oczywiście napojem powstałym wskutek górnej lub dolnej fermentacji)

    Comment

    • Czes
      PremiumUżytkownik
      • 06-2001
      • 752

      #17
      drożdże górnej i dolnej fermentacji

      Rozróżnienie drożdży górnej i dolnej fermentacji rzeczywiscie wzięło się z obserwacji, że jedne po skończonej pracy zbierają się na powierzchni piwa, a inne opadają na dno kadzi fermentacyjnej.
      Dawniej wszystkie drożdże były g.f. - drożdże d.f. zostały mimowolnie wyselekcjonowane w chłodnych piwnicach Bawarii.Dzisiaj, po pierwsze, najczęsciej fermentację prowadzi się w zamkniętych zbiornikach i nie sposób obserwować zachowania się drożdży, po drugie, wiele szczepów górnej fermentacji nie zachowuje się w tym względzie klasycznie.
      Ważniejsze jest to, że tylko drożdże d.f. są w stanie fermentować brzeczkę w temp. niższej niż 12
      deg.C. Taka fermentacja jest wprawdzie wolniejsza niźli fermentacja prowadzona w temp. pokojowej ale
      daje w rezultacie piwo "czystsze" w smaku. Drożdże
      d.f., w odróżnieniu od drożdży g.f., są też w stanie fermentować niektóre cukry złożone, np. rafinozę.
      Drożdże g.f., używane zwykle w temp. pokojowej, fermentują szybciej, a podczas fermentacji tworzy się więcej związków wpływających na smak piwa, głównie estrów i wyższych alkoholi.
      W rezultacie piwa dolnej fermentacji (lagery) lepiej gaszą pragnienie, piwa górnej fermentacji (ales) są bogatsze w smaku.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • Radegast
        Senior
        • 02-2001
        • 1124

        #18
        A teraz ktoś niech doda jkieś piwko dla próby i oceny
        Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

        Comment

        • maryhh
          Senior
          • 02-2001
          • 1895

          #19
          i niech słomka wystaje z ekranu
          (widzę że jeden z mych postów pokrył sie z innym powyżej. przepraszam ale było to niezamieżone)
          Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
          "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
          do lekkiej pracy jestem za ciężki"

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #20
            Co do ranki na nodze - okoliczności nie rowerkowe, ale nie powiem jakie!!!

            Co do dolnej fermentacji - bardzo wypowiedź Czesa mi się podoba, jest klarowna jak piwo dolnej fermentacji i konkretna jak piwo górnej fermentacji. Dodałabym tylko, że kiedyś były tylko piwa górnej fermentacji choćby dlatego, że nie było możliwości tak szerokich mozliwości utrzymania niskiej temperatury jak dzisiaj... stąd "mimowolnie w piwnicach"...
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Krzysiu
              Krzysiu
              • 02-2001
              • 14936

              #21
              Fajnie, ale dalej nie wiem, czy oprócz Kielc i Somy jakiś polski browar warzy piwo górnej fermentacji.

              Comment

              • grzech
                Senior
                • 04-2001
                • 4592

                #22
                Jako rzecznik piw belgijskich, mogę coś dodać o fermentacji spontanicznej, ale chyba na osobnym temacie.

                Comment

                • Maja
                  Senior
                  • 05-2001
                  • 1170

                  #23
                  uzupełniając powyższe wypowiedzi chciałam dodać, że rozróżniamy jeszcze:
                  -piwo jasne - produkowane w dzień
                  -piwo ciemne - wytwarzane w nocy
                  oraz
                  -piwo ciepłe - warzone na południu
                  -piwo zimne - z północy

                  Comment

                  • Krzysiu
                    Krzysiu
                    • 02-2001
                    • 14936

                    #24
                    Oraz:

                    1. piwa mocne - warzone na siłowni,
                    2. piwa słabe - warzone w zaciszu damskiego buduaru.

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #25
                      Słabe to są twoje dowcipy, Krzysiu
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #26
                        Zdarza się

                        Comment

                        • grzech
                          Senior
                          • 04-2001
                          • 4592

                          #27
                          Kontynuując w.w. wątek:
                          - Irish red - warzone przez irlandzkich komunistów,
                          - biere de table - warzone na stołach,
                          - bitters - przez zgorzkniałych piwowarów,
                          - a Zwierzyniec - w ZOO.

                          Comment

                          • gul_gul
                            Premium Member
                            • 02-2001
                            • 359

                            #28
                            No i:
                            puszkowe - robione z puszku
                            butelkowe - rosnące na drzewach butelkowych

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              • 02-2001
                              • 23794

                              #29
                              Bractwo Kurkowe : przez kurki
                              Porter : przez starych porterów
                              Stout : z wody z Tałt...
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • djot
                                Senior
                                • 05-2001
                                • 621

                                #30
                                Pils - z płyty pilśniowej
                                Colt - na Dzikim Zachodzie
                                Premium - za premie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎