Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jagielloński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Junior
    • 11-2012
    • 15

    Jagielloński Browar Domowy

    No i ruszyliśmy! Po dwudziestoparololetniej wątpliwej degustacji piw przemysłowych, po okresie fascynacji browarami regionalnymi (nadal trwa) podjęliśmy jedyną słuszną decyzję - stawiamy swoje. Przestudiowanie ogromnej wiedzy z neta ( nie byliśmy świadomi ilu ludzi jest podobnie nawiedzonych) oraz literatury Dave'a Mullera - zaczynamy. Zestaw PM pro + kilka dodatków to zaczątek naszego wyposażenia.
    # 1 Amber Ale
    Mając świadomość wiedzy na poziomie browarnego przedszkolaka zaczynamy od podstaw.
    1. Brewkit WES - 04 bursztynowy - 1,7kg
    2. Drożdże Safale S04 - ok. 7g
    3. ... i już

    Puszkę brewkitu zagrzaliśmy w zlewie, rozpuściliśmy zawartość w 2l przegotowanej wody, uzupełniliśmy do 12l wodą kranową. Gęstość początkowa - 11 blg przy temp. brzeczki 23 st. Drożdże uwodniliśmy w 3/4 szklanki letniej wody przez 20min i fermentacja burzliwa ruszyła.
    Po 7 dniach dekantacja przez kranik z reduktorem osadu ( 2,5 blg) na fermentację cichą i ... czekamy.
    Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie popróbowali
    Pierwsze wrażenia:
    Klarowność - bardzo obiecująca
    Kolor - rewelacja, bursztynowy
    Zapach - mało intensywny
    Smak - truskawkowo-jałowcowy z posmakiem drożdżowym,
    Goryczka - trochę zbyt duża (jak na fanów raciborskiego)
    Ogólnie - jak najbardziej pijalne , (zapiliśmy Amber Boy'em - trochę nam brakuje).

    Wierzymy, że po cichej i leżakowaniu, utraci drożdżowość i smak jeszcze się polepszy. W końcu piliśmy je bez gazu i ciepłe ( żadne piwo w tych warunkach nie smakuje ).
    Chcemy nastawić teraz warkę dolnego pilsa lub lagera, ale im więcej czytamy, tym bardziej wątpimy... chyba jeszcze nie czas
    Jagielloński Browar Domowy
  • Johness
    Junior
    • 11-2012
    • 17

    #2
    Witam.Cicha fermentacja w naszym Amberze przebiega bardzo spoćkojnie,woda w rurce fermentacyjnej śpiNaszego kolegę Pustaszklanka już korci,żeby próbować ,bez butelkowaniaNie tak szybko! W piątek mamy zamiar zabutelkować Amberka.Jest tylko mały dylemat,czy dodawać glukozę do butelek w proszku ,czy rozrobić syrop i dodać do fermentatora.
    I jest jeszcze podstawowy dylemat naszego Browaru- jakie następne piwo warzymy ,bo fermentator nie może stać PUSTYPozdrowienia.

    Comment

    • ttrener
      Junior
      • 11-2012
      • 15

      #3
      KONIEC PRACY! Dziś nasza pierwsza warka wylądowała w butelkach. 31.01 przelaliśmy piwko z cichej fermentacji do fermentatora z kranikiem (gdybyśmy mieli 2 z kranikiem to operacja byłaby niepotrzebna) aby łatwiej było zlewać do butelek. Butelki myłem w wannie w roztworze Ludwika szczotką (były brudnawe, w końcu czekały na swoje drugie życie jakieś 10 lat w piwnicy). Dezynfekcja to nieodłączny roztwór pirosiarczynu przelewany z butelki do butelki (mamy nadzieję, że ten zabieg wystarczy). Refermentacja to 70g glukozy rozpuszczonej w 100g ciepłej wody na 10l młodego piwa.Dekantacja przez kranik i wężyk (szyjka butelki nienapełniana). Następnie na 5 minut nakryliśmy butelki luźno kapslami (aby CO2 wypchnęło powietrze ). Jeszcze tylko 20 użyć kapslownicy i pifko leżakuje. A pić się chce...
      Jagielloński Browar Domowy

      Comment

      • Johness
        Junior
        • 11-2012
        • 17

        #4
        Jagieloński Browar Domowy

        #Brewkit Muntons Pilsner Connoisseurs
        Rozpoczynamy drugą rundę w nowym składzie
        - rozpuściliśmy rozgrzany brewkit w kociołku z 2 litrami wody i zagotowalismy go.
        - dodaliśmy 700 g glukozy oraz 500 g extraktu słodowego,który mocno sie nam zbrylił,ale pod wpływem gotowania się rozpuścił.
        - przygotowaliśmy fermentator ( dezynfekcja ) do którego wlaliśmy 7 litrów wody (wodociągi zapewniają nas o nieprzeciętnych walorach krynickich)
        - dodaliśmy brewkit z zamiennikiem i dolaliśmy kryniczanki do 16 litrów ( temp.30 blg 15 )
        -przy 20,5 brzeczki w temp.24 osiągneliśmy 11.5 blg.
        -nakarmiliśmy całość drożdżami.
        -fermentator pracuje w temp. otoczenia 20 stopni C.
        Ps. Szkoda,że nie było z nami ttrenera,ale obowiązki zagnały Go nad polskie morze
        z niecierpliwością czekamy na efekty naszej pracy
        Last edited by Johness; 09-02-2013, 17:50.

        Comment

        • Johness
          Junior
          • 11-2012
          • 17

          #5
          Czwarty dzień naszej produkcjiFermentacja znacznie spowolniła,więc postanowiłem sprawdzić areometrem Blg.O dziwookazało sie,że jesteśmy na końcu procesu burzliwej fermentacji,gdyż wskaźnik pokazał 2 ( co daje nam niezły wynik,4,9 % alk ) Postanowiłem dać mu jeszcze szansę popracować-bulgocze jakby intensywniejTemperatura otoczenia 20 stopni C.

          Comment

          • Johness
            Junior
            • 11-2012
            • 17

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johness Wyświetlenie odpowiedzi
            Czwarty dzień naszej produkcjiFermentacja znacznie spowolniła,więc postanowiłem sprawdzić areometrem Blg.O dziwookazało sie,że jesteśmy na końcu procesu burzliwej fermentacji,gdyż wskaźnik pokazał 2 ( co daje nam niezły wynik,4,9 % alk ) Postanowiłem dać mu jeszcze szansę popracować-bulgocze jakby intensywniejTemperatura otoczenia 20 stopni C.
            Oczywiście spróbowałem efekt naszej pracy:

            Kolor-słomkowy(budzi mój niepokój)
            Zapach-intensywnie piwny,
            Smak-light pilzner,
            Goryczka-brak?
            Klarowność-obiecująca,z tym nie mamy jakiś problemów
            Podsumowując-myślę,że jesteśmy na dobrej drodze
            Last edited by Johness; 13-02-2013, 17:55.

            Comment

            • ttrener
              Junior
              • 11-2012
              • 15

              #7
              Mam tylko nadzieję, że pustaszklanka nie przeprowadzi zbyt szybko tzw. "głębokiej" degustacji. Strażnik wraca w piątek
              Jagielloński Browar Domowy

              Comment

              • Pustaszklanka
                Junior
                • 11-2012
                • 8

                #8
                Jak dotąd to próbowałem jedynie suchych drożdży także proszę mi tu nie sugerować...a z tego co widzę to Johnesssss ciągle moczy gębę w fermentatorze!!!

                Comment

                • Johness
                  Junior
                  • 11-2012
                  • 17

                  #9
                  No i jesteśmy w kolejnym etapie naszej produkcji pilznera Muntons-cicha fermentacja.Przelaliśmy z Ttrenerem nasze piwo z fermentatora "burzliwego" do fermentatora przeznaczonego na cichą fermentację i tutaj spotkał nas zong, kranik nowo zamontowany-przepuszcza i nasz szlachetny trunek wylewa się na podłogęSzybkie umycie i dezynfekcja nasze kadzi pozwoliła nam na uratowanie piffa. Teraz wszystko jest OK i piwo czeka na sobotnie kapslowanie.Pomiar blg po burzliwej fermentacji wyniósł coś poniżej 2 i jesteśmy z tego dumni,więcej danych po zakończeniu cichej.

                  Comment

                  • ttrener
                    Junior
                    • 11-2012
                    • 15

                    #10
                    Weizenbock

                    Oto nasza warka #4 weizenbock 16

                    Skład:
                    SŁÓD pilzneński 1200g
                    monachijski 1200g
                    karmelowy jasny 500 g
                    karmelowy ciemny 200g
                    pszeniczny 3000g
                    CHMIEL
                    lubelski 25g

                    DROŻDŻE Safbrew WB -06 22g

                    Zacieranie:
                    przerwa ferulikowa 45⁰ 15'
                    podgrzanie do 63⁰
                    odlanie 1/3 zacieru, podgrzanie dekoktu do 72⁰ - 10' i gotowanie przez 15' wlanie z powrotem
                    przerwa dekstrynująca 72⁰ - 25'
                    podgrzanie do 78⁰
                    Klarowanie i wysładzanie - 4 godz.!!!
                    Chmielenie - 38'
                    Fermentacja burzliwa (14 dni)
                    - początek: 16 blg, 23⁰
                    - koniec: 5,5 blg, 16⁰
                    Fermentacja cicha - trwa
                    Jagielloński Browar Domowy

                    Comment

                    • Johness
                      Junior
                      • 11-2012
                      • 17

                      #11
                      Click image for larger version

Name:	1451508_619627451431149_2073308176_n.jpg
Views:	1
Size:	23,5 KB
ID:	2047386
                      Waizenbock w całej okazałości.Jesteśmy z ciebie dumni

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎