Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Kwadrat

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • OstatniElement
    Member
    • 03-2013
    • 30

    Browar Kwadrat

    Dzisiaj popełniłem pierwszą warkę z zacieraniem.

    Jestem pod wrażeniem bo jak na razie wszystko wydaje się iść nieźle.


    Warka #1 24.03.2013

    Hefe-weizen

    Pszeniczny 2,1 kg
    Pilzneński 1,9 kg

    Lubelski 15 g

    Safbrew WB-06

    Uzyskałem 21,5 l brzeczki 12 BLG

    Zacieranie:

    15l
    44°C - 20 min
    63°C - 20 min
    72°C - 40 min

    Wysładzanie:

    4l, 4l, 4l, 3l w 72-75°C

    Chmielenie:

    Lubelski 60 min

    Kilka drobnych błędów popełniłem, ale cóż nie każdy rodzi się piwowarem.
    Last edited by OstatniElement; 24-03-2013, 22:12. Powód: Błędne czasy zacierania
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2
  • OstatniElement
    Member
    • 03-2013
    • 30

    #2
    Warka #2 25.03.2013

    Dunkelweizen

    Słód pszeniczny 2,4 kg
    Słód monachijski 1,9 kg
    Słód karmelowy jasny 0,25 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,1 kg

    Lubelski 25 g

    MauriBrew Y1433


    Uzyskałem 21,5 l brzeczki 13 BLG

    Zacieranie:

    15l

    44°C - 20 min

    63°C - 30 min

    72°C - 30 min


    Wysładzanie:

    4l, 4l, 4l, 3l w 75-78°C


    Chmielenie:

    Lubelski 60 min
    Last edited by OstatniElement; 25-03-2013, 18:26.
    Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

    Comment

    • OstatniElement
      Member
      • 03-2013
      • 30

      #3
      Warka #1 w butelkach, warka #2 zlana na cichą.


      Warka #3 01.04.2013

      Milk Stout

      Słód monachijski 2 kg
      Słód pilzneński 1,8 kg
      Słód karmelowy jasny 0,3 kg
      Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
      Słód barwiący 0,2 kg
      Jęczmień palony 0,3 kg

      Laktoza 500 g

      Lubelski Marynka 40 g

      Danstar Nottingham


      Uzyskałem 22,5 l brzeczki 16 BLG

      Zacieranie:

      18l

      68°C - 100 min

      Wysładzanie:

      4l, 4l, 4l w 75-78°C


      Chmielenie:

      Marynka 60 min

      Laktoza 15 min
      Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

      Comment

      • OstatniElement
        Member
        • 03-2013
        • 30

        #4
        Browar Kwadrat

        Po dłuższej przerwie powrót do warzenia.

        Warka #4 25.10.2013

        Pale ale

        Słód pale ale 3,8 kg
        Słód karmelowy jasny 0,2 kg

        Lubelski 40 g
        Marynka 40 g

        Mech Irlandzki 5 g


        Drożdże Mauribrew Ale Y514


        Uzyskałem 18 l brzeczki 14,5 BLG

        Zacieranie:

        12l

        53°C - 15 min
        68°C - 90 min

        Wysładzanie:

        5l, 4l, 4l w 78°C


        Chmielenie:

        Marynka 60 min
        Lubelski 15 min
        Mech 10 min

        31.10.2013 Zlana na cichą przy 4,5 BLG
        Last edited by OstatniElement; 01-11-2013, 12:55.
        Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

        Comment

        • OstatniElement
          Member
          • 03-2013
          • 30

          #5
          Warka #5 01.11.2013

          NZIPA "Great Barrier"

          Słód pale ale 4,5 kg
          Słód wiedeński 1 kg
          Słód bursztynowy 0,5 kg
          Słód karmelowy czerwony 0,2 kg

          Dr. Rudi 50 g
          Pacific Gem 50 g
          Pacific Jade 30 g
          Topaz 50 g
          Galaxy 50 g



          Mech Irlandzki 5 g


          Drożdże Danstar BRY-97


          Uzyskałem 18 l brzeczki 17,5 BLG (problem z oddzieleniem osadu chmielowego)

          Zacieranie:

          18l

          53°C - 15 min
          68°C - 105 min

          Wysładzanie:

          6l, 6l w 78°C


          Chmielenie:

          90 min
          Pacific Gem 50 g
          Topaz 25 g
          Galaxy 15 g

          15 min
          Dr. Rudi 20 g
          Galaxy 15 g
          Mech irlandzki

          5 min
          Pacific Jade 15 g
          Topaz 10 g

          Reszta chmielu pójdzie na zimno.

          Docelowo ponad 200 IBU.
          Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

          Comment

          • barsliw
            Senior
            • 08-2013
            • 289

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika OstatniElement Wyświetlenie odpowiedzi
            Docelowo ponad 200 IBU.
            No spoko, spoko, ale po co??

            Comment

            • dyczkin
              Serce w kolorze blaugrana
              • 05-2011
              • 3657

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barsliw Wyświetlenie odpowiedzi
              No spoko, spoko, ale po co??
              Bo lubi?
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • OstatniElement
                Member
                • 03-2013
                • 30

                #8
                Piwa typu Hardcore IPA BrewDoga czy Torpedo z Nevady bardzo dobrze mi się pije po całym dniu pracy. A że już mi mało goryczki to trochę podniosłem poprzeczkę.
                Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                Comment

                • e-prezes
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 19167

                  #9
                  Tylko, aby nie sprawiało Ci to bólu (dwukrotnie), bo to już masochizm

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Senior
                    • 09-2005
                    • 2115

                    #10
                    Nie da się uzyskać tyle IBU.

                    Comment

                    • OstatniElement
                      Member
                      • 03-2013
                      • 30

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tylko, aby nie sprawiało Ci to bólu (dwukrotnie), bo to już masochizm
                      Jadam ostro, tak że niejeden by się popłakał więc przewód pokarmowy mam już wytrawiony.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie da się uzyskać tyle IBU.
                      Jakieś uzasadnienie?
                      Kalkulator tyle właśnie pokazuje - ( w recepturze nie uwzględniłem chmielenia na zimno, ale ono nie zwiększa goryczki).
                      "NZIPA Great Barrier" American IPA beer recipe by OstatniElement. All Grain, ABV 7.25%, IBU 213.16, SRM 9.05, Fermentables: (Pale Ale, Vienna, CaraAmber, CaraRed) Hops: (Pacific Gem, Topaz, Galaxy, Dr. Rudi, Pacific Jade) Other: (Irish Moss)
                      Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        #12
                        Maksymalnie może być ze 140 IBU, więcej izoalfakwasów nie przejdzie do brzeczki. W kalkulatorach możesz sobie wyliczyć ile chcesz, nie ma górnej granicy, stąd komercyjne piwa, które mają teoretycznie 2500 IBU.
                        Swoją drogą, to wypijesz i zobaczysz, że Cię to nie powali.

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          #13
                          Starałem się znaleźć coś o IBU na szybko i już nie jestem pewny, czy ok. 100 IBU, to granica sensoryczna, czy technologiczna. W każdym razie nie tędy droga do mega goryczkowego piwa.

                          Comment

                          • OstatniElement
                            Member
                            • 03-2013
                            • 30

                            #14
                            Dzięki za wyprowadzenie z błędu.
                            Trochę szkoda, mogłem zostawić więcej chmielu na zimno, a goryczki i tak by to nie zmieniło.
                            Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Senior
                              • 09-2005
                              • 2115

                              #15
                              Ja robię tak samo, tzn. sypię dużo na goryczkę tak na wszelki wypadek.

                              Sam staram się zrobić jak najbardziej goryczkowe piwo i jak na razie uważam, że najlepsza opcja, to wytrawne, jasne 12blg i dolna fermentacja.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎