Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Naparbier (Evil Twin), Dos Cervezas Por Favor

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Senior
    • 06-2011
    • 2645

    Naparbier (Evil Twin), Dos Cervezas Por Favor

    Pilsner warzony w niewielkim hiszpańskim browarze Naparbier w Noáin koło Pampeluny (http://www.naparbier.com/) dla duńskiego browaru Evil Twin (http://eviltwin.dk), który zleca produkcje swoich wyrobów między innymi takim zawodowcom jak BrewDog, De Molen czy Westbrook. Ciekawa kolaboracja, świat nie ma granic. Alkohol 5,5%. Skład podany w formie podstawowej - woda, słód, chmiel i drożdże.

    Barwa złocista. Nieklarowna. Brak filtracji. Prezentuje się niczym wyrób rzemieślniczy.
    Piana dość wysoka po nalaniu. Redukuje się do zwartej i trwałej szumowiny. Zostawia ślady na szkle.
    Aromat znacznie bogatszy niż w typowym pilsnerze. Wyraźna, kwiatowo-leśno-cytrusowa nuta, która przebija się ponad słodowość. Do tego lekka kwaśność i drożdżowy oddech.
    Jak na moje kubki smakowe ewidentnie wykorzystano tutaj amerykańskie chmiele. Wyraźne posmaki iglaste po stronie chmielowej. Goryczka bardzo umiarkowana, piwo ma lekko cierpki charakter. Słody pojawiają się w ostatniej fazie w postaci chlebowych odcieni wraz z wydatnymi drożdżami.
    Nagazowanie nieduże, trochę rozczarowuje.
    Butelka 330ml z gołym kapslem. Etykieta w czerwonej oprawie kolorystycznej w dość często spotykanym ostatnio nieco postmodernistycznym stylu. Mnie się podoba średnio, choć nazwa (poproszę dwa piwa) dobrana idealnie Dodatkowo tekst o tym, że Hiszpanie, pomimo swych wygodnickich przyzwyczajeń, mają bzika na punkcie żarcia i alkoholu. Next time you go, remember that Spain has more to offer than great beer... Niewątpliwie

    Piwo, które należy oceniać dwojako. Jako anonsowany pilsner ma w każdym elemencie zaskakujące skoki w bok, które dyskwalifikują go w tej kategorii. Jako rzemieślnicze piwo, serwowane z pełną świadomością tego faktu jest bardzo dobrym, rzetelnie uwarzonym produktem, o może nieco zbyt wysokim udziale drożdży. Za to aromatyczne nachmielenie, pomimo niedużej finalnej goryczki, podoba mi się bardzo. Tak więc dwie oceny - za styl/za "wrażenie artystyczne"- 5,5/8,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • purc
    Senior
    • 02-2009
    • 650

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
    Pilsner warzony w niewielkim hiszpańskim browarze Naparbier w Noáin koło Pampeluny (http://www.naparbier.com/) dla duńskiego browaru Evil Twin (http://eviltwin.dk), który zleca produkcje swoich wyrobów między innymi takim zawodowcom jak BrewDog, De Molen czy Westbrook. Ciekawa kolaboracja, świat nie ma granic. Alkohol 5,5%. Skład podany w formie podstawowej - woda, słód, chmiel i drożdże.

    Barwa złocista. Nieklarowna. Brak filtracji. Prezentuje się niczym wyrób rzemieślniczy.
    Piana dość wysoka po nalaniu. Redukuje się do zwartej i trwałej szumowiny. Zostawia ślady na szkle.
    Aromat znacznie bogatszy niż w typowym pilsnerze. Wyraźna, kwiatowo-leśno-cytrusowa nuta, która przebija się ponad słodowość. Do tego lekka kwaśność i drożdżowy oddech.
    Jak na moje kubki smakowe ewidentnie wykorzystano tutaj amerykańskie chmiele. Wyraźne posmaki iglaste po stronie chmielowej. Goryczka bardzo umiarkowana, piwo ma lekko cierpki charakter. Słody pojawiają się w ostatniej fazie w postaci chlebowych odcieni wraz z wydatnymi drożdżami.
    Nagazowanie nieduże, trochę rozczarowuje.
    Butelka 330ml z gołym kapslem. Etykieta w czerwonej oprawie kolorystycznej w dość często spotykanym ostatnio nieco postmodernistycznym stylu. Mnie się podoba średnio, choć nazwa (poproszę dwa piwa) dobrana idealnie Dodatkowo tekst o tym, że Hiszpanie, pomimo swych wygodnickich przyzwyczajeń, mają bzika na punkcie żarcia i alkoholu. Next time you go, remember that Spain has more to offer than great beer... Niewątpliwie

    Piwo, które należy oceniać dwojako. Jako anonsowany pilsner ma w każdym elemencie zaskakujące skoki w bok, które dyskwalifikują go w tej kategorii. Jako rzemieślnicze piwo, serwowane z pełną świadomością tego faktu jest bardzo dobrym, rzetelnie uwarzonym produktem, o może nieco zbyt wysokim udziale drożdży. Za to aromatyczne nachmielenie, pomimo niedużej finalnej goryczki, podoba mi się bardzo. Tak więc dwie oceny - za styl/za "wrażenie artystyczne"- 5,5/8,5 w skali 1-10.
    A gdzie kupiłeś?

    Comment

    • wpadzio
      Senior
      • 06-2011
      • 2645

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedzi
      A gdzie kupiłeś?
      Na Birofiliach, Marku.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎