Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stefcik

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stefcik
    Junior
    • 11-2013
    • 3

    Stefcik

    Moje pierwsze piwo.

    Zasyp (MĀORI AMBER 13 °BLG z TwójBrowar.pl):
    - Pale Ale 2,5 kg
    - Monachijski 1,2 kg
    - Crystal 150 0,3 kg
    - Crystal 90 0,4 kg
    - Melano 80 0,3 kg

    Zacieranie:
    - słody wsypane do 13 l wody o 72 °C
    - 68 °C przez 70 minut
    - 78 °C przez 5 minut

    Wysładzanie:
    - użyłem około 13 l wody do wysładzania. Wysładzałem na raty wodą podgrzaną do 78 stopni

    Chmielenie (granulat):
    - gotowanie przez 60 minut
    - 12,5 g Warrior (16,7% alfa-kwasów) w 0. minucie
    - 12,5 g Apollo (19,2% alfa-kwasów) w 15. minucie
    - 12,5 g Warrior (16,7% alfa-kwasów) w 30. minucie
    - 12,5 g Apollo (19,2% alfa-kwasów) w 45. minucie
    - 25 g Summer (6,1% alfa-kwasów) w 50. minucie
    - 25 g Summer (6,1% alfa-kwasów) w 55. minucie

    Celowałem w 80 IBU. Kalkulator wskazywał 110 przy 20 l. Jestem ciekaw ile wyjdzie

    Po chmieleniu miałem 20-kilka l brzeczki o ekstraktywności 13 °BLG

    Planuję tydzień burzliwej i później 2 tygodnie cichej z 50 g Amarillo w granulacie.
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎