Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy Hoppy Hipster

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Zywiec79
    • 02-2014
    • 123

    Browar domowy Hoppy Hipster

    Witam.
    Pierwsza moja warka fermentuje ,więc można na chłodno wszystko opisać

    WARKA #1 FOREIGN EXTRA STOUT (20.02.2014)

    Skład:
    Słód pilzneński 3 kg
    Słód monachijski 1 kg
    Słód barwiący 0,2 kg
    Jęczmień palony 0,3 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 40 g

    Zacieranie w 12l wody:
    66'C 55 min słody jasne
    72'C 10 min słody ciemne

    Wysładzanie:
    14l wody temp 78'C

    Gotowanie 60'
    0' Chmiel Marynka, granulat, 40 g

    Zadane uwodnione drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 11g

    Podsumowanie:
    Podczas wysładzania okazało się ,że odebrałem 19l brzeczki 16BLG ( To chyba dobry wynik . Wysładzałem aż leciała brzeczka 2 BLG ) .
    Postanowiłem więc dolać tylko 3 litry wody ( które i tak odparują w czasie gotowania ) i uzyskać wynik końcowy 16 BLG zamiast zaplanowanej wcześniej 12 BLG ( będzie mniej piwa ale za to mocniejsze ).
    Ostatecznie wyszło 19l brzeczki 16 BLG. Przez noc drożdże wystartowały ( temp fermentacji burzliwej ok ok 18-20'C )
  • dominik_walkowiak
    Senior
    • 10-2013
    • 335

    #2
    Czy podczas pomiaru BLG sprawdzałeś temperaturę badanej próbki??

    Comment

    • Zywiec79
      • 02-2014
      • 123

      #3
      Mierzyłem zawsze 2 razy ( próbkę odlałem do szklanki ) . Pierwszy raz bez zawracania sobie głowy temperaturą i drugi gdy próbka miała na pewno 20'C .
      Mierzyłem refraktometrem ,więc jestem pewny prawidłowego odczytu

      Comment

      • Zywiec79
        • 02-2014
        • 123

        #4
        Po 4 dniach zeszło do 9 BLG i jeszcze zejdzie

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Senior
          • 10-2013
          • 335

          #5
          Ładny poziom piany musiał byc :P

          Comment

          • Zywiec79
            • 02-2014
            • 123

            #6
            Możliwe . Nie zaglądałem przez pierwsze 4 dni . Do piątku liczę ,że będę mógł przelewać na cichą .
            Nie wiem tylko czy i ile chmielić na zimno żeby nie przekombinować stouta. ( mam trochę amerykańskich chmieli ).
            W sobotę natomiast następne warzenie

            Comment

            • Zywiec79
              • 02-2014
              • 123

              #7
              Właśnie warka nr 1 przelana na cichą . Zeszło do 4 BLG .
              Teraz tylko problem ,czy dodać na cichą Amarillo , Simcoe czy Chinook ??
              Może ktoś coś podpowie ?

              Comment

              • dyczkin
                Serce w kolorze blaugrana
                • 05-2011
                • 3657

                #8
                Wsio rawno. Pietrucha i tak wyjdzie
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • Zywiec79
                  • 02-2014
                  • 123

                  #9
                  Czyli odpuścić sobie chmielenie na zimno ??

                  Comment

                  • dyczkin
                    Serce w kolorze blaugrana
                    • 05-2011
                    • 3657

                    #10
                    Dlaczego odpuścić? Chmiel spokojnie na zimno. Nie wszyscy pietruchę wyczuwają, można powiedzieć, że mam na jej punkcie fioła .
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • Zywiec79
                      • 02-2014
                      • 123

                      #11
                      A granulat wrzucacie do fermentora bezpośrednio , czy wyparzacie najpierw ?

                      Comment

                      • Zywiec79
                        • 02-2014
                        • 123

                        #12
                        WARKA #2 IMPERIAL AIPA (1.03.2014)

                        Skład:
                        Słód pale ale 5,5 kg
                        Słód Cara Gold 0,5 kg
                        Słód pszeniczny 0,2 kg
                        Chmiel Warrior, granulat 25 g
                        Chmiel Simcoe, granulat 20 g
                        Chmiel Amarillo, granulat 50 g

                        Zacieranie w 18l wody:
                        66'C 45 min
                        72'C 30 min

                        Wysładzanie:
                        16l wody temp 78'C

                        Gotowanie 60'
                        0' Chmiel Warrior, granulat 25 g
                        40' Chmiel Simcoe, granulat 20 g
                        50' Chmiel Amarillo, granulat 10 g
                        55' Chmiel Amarillo, granulat 10 g

                        Zadane uwodnione drożdże Safale US 05

                        Podsumowanie:
                        Zestaw z PC . Miało wyjść 20 litrów 17 BLG . Ja wyciągnąłem z tego 22,5 litrów 20 BLG

                        Comment

                        • dyczkin
                          Serce w kolorze blaugrana
                          • 05-2011
                          • 3657

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zywiec79 Wyświetlenie odpowiedzi
                          ..Podsumowanie:
                          Zestaw z PC . Miało wyjść 20 litrów 17 BLG . Ja wyciągnąłem z tego 22,5 litrów 20 BLG
                          Gotowego piwa?
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • Zywiec79
                            • 02-2014
                            • 123

                            #14
                            Po odfiltrowaniu osadu chmielowego , czyli czystej przejrzyście brzeczki Z całej brzeczki zostało 0,2 litra z chmielinami które poszło w straty . pewnie jeszcze 0,5l odpadnie po chmieleniu na zimno , wiec sądze że gotowego wyjdzie 22 litry .
                            Przeliczyłem wydajność i wyszło prawie 80% więc jestem zadowolony

                            Comment

                            • Zywiec79
                              • 02-2014
                              • 123

                              #15
                              Warka nr 1 zabutelkowana W sumie 18 litrów .

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎