Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Perła - Lublin, Swoody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Serce w kolorze blaugrana
    • 05-2011
    • 3657

    Perła - Lublin, Swoody

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • tomolek
    Hophead
    • 05-2006
    • 1752

    #2
    Przecież to nie jest piwo...
    To lekko nachmielona brzeczka.
    www.ohbeautifulbeer.com

    www.mateuszdrozdowski.pl

    „Kwaśny Edi herbu Koreb

    Comment

    • e-prezes
      Senior
      • 05-2002
      • 19167

      #3
      Nawet nie brzeczka, bo słodu jest dużo poniżej 50 %.

      Comment

      • tomolek
        Hophead
        • 05-2006
        • 1752

        #4
        Smakuje jak brzeczka
        www.ohbeautifulbeer.com

        www.mateuszdrozdowski.pl

        „Kwaśny Edi herbu Koreb

        Comment

        • e-prezes
          Senior
          • 05-2002
          • 19167

          #5
          To poczytaj skład. Jeśli to coś zawiera <10 % słodu a resztę to syrop glukozowo-fruktozowy i wypełniacze to ciężko nazwać to piwem czy brzeczką piwną. Nawet przy dużym stopniu liberalizmu w tej materii.
          Last edited by e-prezes; 08-09-2014, 17:46.

          Comment

          • tomolek
            Hophead
            • 05-2006
            • 1752

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            To poczytaj skład. Jeśli to coś zawiera <10 % słodu a resztę to syrop glukozowo-fruktozowy i wypełniacze to ciężko nazwać to piwem czy brzeczką piwną. Nawet przy dużym stopniu liberalizmu w tej materii.
            Po co mam czytać skład? Zacznie inaczej smakować inaczej? Pomijając już czym toto jest, nadal smakuje brzeczka...
            www.ohbeautifulbeer.com

            www.mateuszdrozdowski.pl

            „Kwaśny Edi herbu Koreb

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19167

              #7
              i...?

              Comment

              • tomolek
                Hophead
                • 05-2006
                • 1752

                #8
                No nic, nie kumam o co walczysz....
                www.ohbeautifulbeer.com

                www.mateuszdrozdowski.pl

                „Kwaśny Edi herbu Koreb

                Comment

                • e-prezes
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 19167

                  #9
                  To wprowadźmy na forum jeszcze cydry i miody pitne oraz lambiki z soku z buraka.

                  Comment

                  • tomolek
                    Hophead
                    • 05-2006
                    • 1752

                    #10
                    Ale przecież to napisałem w swoim pierwszym poście... teraz to już nic nie kumam.
                    www.ohbeautifulbeer.com

                    www.mateuszdrozdowski.pl

                    „Kwaśny Edi herbu Koreb

                    Comment

                    • e-prezes
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 19167

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przecież to nie jest piwo...
                      To lekko nachmielona brzeczka.
                      To, że nie jest to piwo to oboje się zgadzamy.

                      Chodzi mi o to, że nie jest to brzeczka, a przynajmniej nie w sensie piwowarskim.

                      Za słownikiem języka polskiego:

                      ► brzeczka
                      wodny roztwór składników wyekstrahowanych ze słodu piwowarskiego

                      Z wikipedii:
                      • brzeczka przednia to wodny roztwór ekstraktu słodowego czyli zacieru, powstałego z ziarna w wyniku procesu zacierania w kadzi zaciernej, a następnie poddanego filtracji w kadzi filtracyjnej w celu uzyskania klarownej cieczy.


                      W składzie jest podane zaledwie kilka procent udziału słodowego. Reszta to półprodukt otrzymywany w wyniku hydrolizy węglowodanów zawartych w kukurydzy (i chyba ziemniakach).
                      Last edited by e-prezes; 08-09-2014, 21:00.

                      Comment

                      • tomolek
                        Hophead
                        • 05-2006
                        • 1752

                        #12
                        No z tym też już się zgodziłem, że to nie brzeczka. Mogę przystać się na nazwę napój na bazie brzeczki. Zresztą na festiwalu podsłuchałem mimochodem wypowiedź chłopaka, który podawał się za pracownika browaru na Kunickiego i twierdził, że robią to z brzeczki. Natomiast będę się upierał, że smakuje to bardzo podobnie. Przypomina mi mało nachmielony ekstrakt z puchy.
                        Tak czy inaczej nie wiem po co ten temat na forum.
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • e-prezes
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 19167

                          #13
                          Na rynku dostępne są zaprawki do alkoholu, których dodanie do wódki producent zaleca w celu uzyskania odpowiednich wrażeń smakowych. Fakt taki nie gwarantuje, że pijemy whisky, gin czy inny znany trunek. To, że coś wygląda i smakuje jak ... nie znaczy, że tym jest.

                          A już kończąc cały wywód...

                          To, że browar produkuje jakiś produkt nie znaczy, że automatycznie należy go tu dodawać. Przyjęte zwyczajowo kryterium (z którym kiedyś polemizowałem), że jeśli coś jest z danego surowca to ma być go minimum 50 %, wg. mnie można traktować mniej kategorycznie, ale to nie oznacza, że można popadać w skrajność. 10 % to jednak za mało. Dużo za mało i to, że jakiś koleś z browaru twierdzi jak podałeś nic nie ma tu do rzeczy.

                          A już na marginesie cena tego czegoś jest nieadekwatna do kosztów surowca, z którego go uzyskano i kosztów produkcji jakie poniesiono. Kolejny sposób jak wydymać konumentów.

                          Comment

                          • zgoda
                            Senior
                            • 05-2005
                            • 3516

                            #14
                            A to jest fermentowane? Bo jak nie to nie wiem co to tutaj robi.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • tomolek
                              Hophead
                              • 05-2006
                              • 1752

                              #15
                              Nie jest.
                              www.ohbeautifulbeer.com

                              www.mateuszdrozdowski.pl

                              „Kwaśny Edi herbu Koreb

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎