Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drugie warzenie i wielke nadzieje.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawel2607
    Junior
    • 09-2014
    • 13

    Drugie warzenie i wielke nadzieje.

    Witam w piątek poczyniłem drugą warkę. Zestaw robust porter 14,5blg z HB.

    SKŁAD:

    Słód pale ale Strzegom 4kg
    Słód monachijski typ II Strzegom 1kg
    Słód karmelowy 300 Strzegom 0,2kg
    Słód karmelowy 600 Strzegom 0,2kg
    Słód czekoladowy ciemny Strzegom 0,1kg(zadany po 90min)

    Chmiel goryczkowy Magnum 20g
    Chmiel aromatyczny Fuggles 30g

    Drożdże Danstar Windsor

    Zacieranie jedno-temperaturowe.
    - 65st. w 90min(16,5l)
    - podgrzanie do 67 i wysładzanie.

    Wysładzanie wodą o tem 63st.
    Uzyskałem 24,5 l 13blg.
    Po gotowaniu uzyskałem 21,5l o 14blg
    W którymś miejscu najprawdopodobniej rozkalibrował się ballingometr, bo muszę teraz odejmować 1 stopień, więc z pomiarami może być coś nie tak.


    Drożdże wsypałem do 100ml wody o tem 33st, zostawiłem na 15min, wymieszałem i pozostawiłem na jakieś 15min, zadałem do fermentora o temp. ok 22st. Fermentor z kranikiem i pustą rurką zakrytą ręcznikiem papierowym.

    Po 60h od fermentowanie na poziomie 4,5 blg. Więc chyba dobrze.

    Największe problemy miałem z ustawieniem temperatury w garze na odpowiednim poziomie, ona jest różna w wielu miejscach. Zacieram na kuchence gazowej, z dwoma palnikami - gar emaliowany.

    Proszę o przeanalizowanie całego procesu i cenne uwagi( w szczególności dotyczące ustalania temperatury zacierania - bo kompletny mętlik mam w głowie)

    Pozdrawiam!
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    #2
    1. Przed pomiarem temperatury trzeba bardzo dokładnie wymieszać brzeczkę.
    2. Ballingometr jest wyskalowany do pomiaru cieczy o temp 20 st. C, jeśli porównuje się pomiary w różnych temperaturach, to "rozkalibrowanie" jest nieuniknione. Roboczo można przyjąć 0,5 Blg na 10 st. C różnicy.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • pawel2607
      Junior
      • 09-2014
      • 13

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
      1. Przed pomiarem temperatury trzeba bardzo dokładnie wymieszać brzeczkę.
      2. Ballingometr jest wyskalowany do pomiaru cieczy o temp 20 st. C, jeśli porównuje się pomiary w różnych temperaturach, to "rozkalibrowanie" jest nieuniknione. Roboczo można przyjąć 0,5 Blg na 10 st. C różnicy.
      Tak ja to wiem, zawsze nalewam brzeczkę do menzurki i polewam ją zimna wodą z kranu. W menzurce mam umieszczony termometr, w momencie schłodzenia do 20 st. wyciągam termometr i mam wynik.

      Pewnie przestawiła się kartka ze skalą i stąd teraz woda ma -1blg.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Senior
        • 01-2004
        • 4628

        #4
        Jeżeli woda ma -1 Blg, to trzeba dodać 1, i teraz oba pomiary się mniej więcej zgadzają. A jeśli kartka ze skalą się samowolnie przesuwa, to lepiej wymienić ballingometr
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • pawel2607
          Junior
          • 09-2014
          • 13

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeżeli woda ma -1 Blg, to trzeba dodać 1, i teraz oba pomiary się mniej więcej zgadzają. A jeśli kartka ze skalą się samowolnie przesuwa, to lepiej wymienić ballingometr

          Poważnie? Ja myślałem że jeśli woda ma -1, to wynik np: 5blg to w rzeczywistości 4blg

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Senior
            • 01-2004
            • 4628

            #6
            Poważnie???
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • pawel2607
              Junior
              • 09-2014
              • 13

              #7
              No

              Comment

              • pawel2607
                Junior
                • 09-2014
                • 13

                #8
                Teraz sprawdziłem jeszcze raz, w rzeczywistości balingometr myli się o jakieś:-0,5st.
                Spuściłem teraz z fermentora trochę piwka i pokazuje 5,5 - więc w rzeczywistości jest 6st:/ czyli przede mną jeszcze długa droga do od fermentowania....

                Comment

                • pawel2607
                  Junior
                  • 09-2014
                  • 13

                  #9
                  No to wczoraj piwo trafiło do butelek, fermentacja stanęła na 5 Blg :/ Dodałem 67g glukozy i miesiąc leżakowania.

                  warka nr 3 - hefeweizen

                  - pilzneński 1.9kg
                  - przeniczny 2.1kg

                  - chmiel lubelski 15g
                  - drożdże WB06

                  Zacieranie:
                  45 - 15min
                  55 - 15min
                  62 - 35min
                  72 - 40min

                  gotowanie: 10 + 60min
                  chmiel - 60min

                  Zaczynam mieć pełną kontrolę nad temperaturami, niestety podczas gotowania miałem za wysoką temperaturę i po ostudzeniu wyszło 15l. Dolałem do 20l mineralki -12blg . WB-eki wrzuciłem do brzeczki schłodzonej do 19st. teraz fermentacja trwa (przy temp. 17st.) już 7 dzień, nadal piana i bulka. Jestem dobrej myśli i myślę co by tu znów uwarzyć
                  Last edited by pawel2607; 02-11-2014, 11:20.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎