Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hoplite Homebrewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hoplite
    Junior
    • 09-2014
    • 16

    Hoplite Homebrewery

    Witam!
    Po dość długim kontakcie z piwem craftowym i pod wpływem przyjaciela - domowego piwowara postanowiłem sam spróbować sił w tej pięknej sztuce. Nie bawiłem się w brewkity, a od samego początku zabrałem się za warzenie z zacieraniem. Po lekturze "Piwa warzonego w domu" Vogla, "How to brew" Johna J. Palmera, kilkumiesięcznym przeglądaniu internetu w tym wideobloga Tomka Kopyry oraz skompletowaniu sprzętu przyszedł czas na pierwszą okupację kuchni
    Mój browar domowy: Hoplite Homebrewery

    Nowy projekt na fb: Piwowarski Piwa Świat
  • Hoplite
    Junior
    • 09-2014
    • 16

    #2
    Warka #1 Hopbit - English Strong Bitter 15° Blg, 64 IBU

    No dobra z założenia miał to być pale ale 12° Blg, jak się jednak okazało brak doświadczenia szybko zweryfikował mój światopogląd i potwierdził sentencję Seneki verba docent, exempla trahunt, wszystko jednak po kolei.

    Zasyp:
    3,8 kg pale ale,
    0,4 kg pale crystal,

    Zacieranie:
    3,5l wody/kg słodu,

    65-66° - 60 min,
    72°C - 10 min,
    Mashout

    Filtracja i wysładzanie:
    Brzeczka przednia 20° Blg. Pierwszy problem pojawił się przy wysładzaniu i wynikał ze zbyt dużego otwarcia kranika i zatopionego talerzyka, co sprawiło, że odebrałem 23 l brzeczki 11,5° Blg, po czym balingomierz w wodzie wysłodkowej wskazywał 2° Blg. Jestem dziś pewny, że tempo wysładzania było za duże, a talerzyk dodatkowo mógł utworzyć kanał łatwiejszego spływu wody niż przez młóto, przez co w młocie pozostało sporo cukru.

    Gotowanie i chmielenie:
    30g Pilgrim - 60 min,
    10g Challenger - 20 min,
    10g Challenger - 10 min,
    15g Polaris - 10 min,
    Brzeczka nastawna - 15° Blg – 17l,

    Po gotowaniu nastąpił kolejny problem – chłodzenie w sposób „naturalny” wspomagany polewaniem ścian zewnętrznych zimną wodą (brak wanny) i obłożeniem butelkami z lodem i wkładami do lodówki turystycznej. Chłodziło się bardzo długo (prawie 9h) i dość sporo było w tym chmielin.

    Fermentacja:
    Drożdże S-04 suche uwodnione zadane w temp 23°C,
    Burzliwa – 9 dni temp. 19°C,
    Cicha – 9 dni temp 18-21°C, + 30g Triskel

    Ekstrakt końcowy 4,5° Blg.

    Efekt:

    Barwa: pomarańczowe, wpadające w jasno-miedziane, wyraźnie zmętnione
    Piana: średnio- drobno pęcherzykowa, koloru złamanej bieli, niezbyt obfita i trwała z uwagi na niskie nasycenie
    Aromat: umiarkowanie wyraźny, kwiatowo-ziołowy, lekko owocowy
    Smak: lekko chmielowy, o charakterze chmieli angielskich
    Odczucie: niskie nasycenie, umiarkowanie wyraźna pełnia, dość dobra pijalność
    Goryczka: wyraźna, niezalegająca kontrowana pełnią i lekką kwaskowością

    Niestety błędy w trakcie warzenia przyczyniły się do efektu odmiennego niż założenia – za wysoki ekstrakt i goryczka (ilość i rodzaj użytego chmielu do ilości brzeczki) i kwaskowość (winię sposób chłodzenia i chmieliny, raczej nie zaraza bo kwaszenie nie postępuje), mi osobiście bardzo nie przeszkadzała, gdyż łagodzona była goryczką, lecz niektórym próbującym tak.
    Wnioski:
    Poprawić filtrację i wysładzanie, kupić chłodnicę i warzyć kolejne
    Attached Files
    Mój browar domowy: Hoplite Homebrewery

    Nowy projekt na fb: Piwowarski Piwa Świat

    Comment

    • Hoplite
      Junior
      • 09-2014
      • 16

      #3
      #2 APAche – American India Pale Ale 13° Blg, 79 IBU (wg Brewtoada)

      APAche wstępnie miał być American Pale Alem stanowiącym „starter” dla warki #4, jednak w efekcie mojego zamiłowania do chmielu i po części braku zdrowego rozsądku uzyskał przedrostek India (stąd niski jak na IPA ekstrakt i duże IBU).

      Zasyp:
      5 kg pale ale,
      0,3 kg Caraaroma,
      0,2 kg Carawheat

      Zacieranie:
      3,5l wody/kg słodu,

      62-63° - 60 min,
      72°C - 15 min,
      Negatywna próba jodowa
      Mashout

      Filtracja i wysładzanie:
      Odebrałem 30 l brzeczki 10,5°,

      Gotowanie i chmielenie:
      50g Magnum szyszka - 60 min,
      30g Simcoe - 25 min,
      20g Cascade - 10 min,
      10g Ahtanum - 10 min,
      4g mchu - 10 min
      Brzeczka nastawna - 13° Blg (tak jak planowałem) – 22l,

      chłodzenie nabytą już chłodnicą, o wiele lepiej,

      Fermentacja:
      Drożdże US-05 suche uwodnione zadane w temp 20°C,
      Burzliwa – 7 dni temp. 16-17°C,
      Cicha – 11 dni temp 16°C, + 40g Ahtanum

      Ekstrakt końcowy 3° Blg.

      Efekt:

      Barwa: ciemnobursztynowa-miedziana, opalizująca.
      Piana: beżowa, drobno-średniopęcherzykowa, średnio obfita, dość szybko opadająca, trwale pozostająca w postaci kołderki,
      Aromat: estrowy, dość słodki, lekko kwiatowy-owocowy-cytrusowy, szybko słabnie do subtelnego poziomu,
      Smak: chmielowy, na początku kryty słodkością pochodzącą ze słodów, po chwili ustępuje goryczce, możliwe do wyczucie smaki ciemnego karmelu,
      Odczucie: średnie nasycenie, pełne, pijalne mimo goryczki,
      Goryczka: intensywna lecz nie za mocna, dość długa i czysta.
      Całkiem dobre, uzyskało w przeciwieństwie do #1 pozytywną opinię konsumentów
      Wnioski:
      W przypadku styli innych niż IPA trochę ostrożniej z chmielem, na zimno sypać trochę więcej chmielu, raczej na krótszy czas (tak z 5 dni przed rozlewem). Jak na IPA kolor całkiem ok, lecz zasyp tworzony pod APA, gdzie stanowczo stosować trzeba mniejszy udział słodów karmelowych lub o mniejszym EBC.
      Attached Files
      Mój browar domowy: Hoplite Homebrewery

      Nowy projekt na fb: Piwowarski Piwa Świat

      Comment

      • leona
        PremiumUżytkownik
        • 07-2009
        • 5853

        #4
        Etykiety klasa. Sprzedaj projekt jakiemuś kontraktowi

        Comment

        • Hoplite
          Junior
          • 09-2014
          • 16

          #5
          #3 Tricky Treat – American Chocolate Double Stout 25° Blg, 141 IBU (wg Brewtoada)

          Warzone z duchami i przy pomocy czarnej magii w dniu 31.10.2014 czarny jak noc, gęsty jak olej silnikowy American Chocolate Double Stout (taki RIS po amerykańsku). Z założenia jak nazwa mówi ma być podstępnym (9,4% ABV) łakociem.

          Zasyp:
          6,5 kg pale ale,
          1 kg karmelowy ciemny,
          1 kg pszeniczny czekoladowy,
          0,7 kg Carafa II,
          0,5 kg Caraaroma,
          0,4 kg Carabohemian,
          0,4 kg whisky mocny,
          0,3 kg Carawheat,
          0,2 kg Carahell

          Zacieranie:
          2,7l wody/kg słodu,

          62°C - 65 min,
          72°C - 15 min,
          Mashout

          Filtracja i wysładzanie:
          Odebrałem brzeczkę 20,5°, objętości niestety nie spisałem

          Gotowanie i chmielenie:
          Gotowanie 90 min
          70g Warrior - 60 min,
          40g Amarillo - 30 min,
          40g Citra - 10 min,
          50g Willamette - 10 min,
          Brzeczka nastawna - 25° Blg – 22,5l,


          Fermentacja:
          Drożdże 2 szt. US-05 suche uwodnione zadane w temp 20°C,
          Burzliwa – 15 dni temp. 15-17°C,
          Cicha – 20 dni temp 15°C, + 3 laski wanilii Bourbon i 4,5 gwiazdki anyżu gwiaździstego 8 dni przed rozlewem

          Ekstrakt końcowy 8,5° Blg.

          Efekt:

          Trzeba poczekać

          Wnioski:
          Wydaje mi się, że odrobinę za dużo anyżu, mam nadzieję że się ułoży z resztą podczas leżakowania. Garnek 40l jednak odrobinę za mały ale tylko taki miałem (o przygodach z firmą DUKAT pisałem w osobnym wątku na innym forum, mówiąc krótko nie polecam zakupów u nich, no chyba że chce się dostawać garnki obite, wybrakowane lub nie te co się zamówiło i przez 1,5 miesiąca przepychać się, dopominać żeby zabrali swój złom)
          Mój browar domowy: Hoplite Homebrewery

          Nowy projekt na fb: Piwowarski Piwa Świat

          Comment

          • keto
            Senior
            • 07-2009
            • 388

            #6
            No piękne etykiety, ja też na początku w to się bawiłem, ale później im więcej warek to się trochę odechciewa .
            Pozdrawiam
            Artur

            Comment

            • Hoplite
              Junior
              • 09-2014
              • 16

              #7
              Dziękuję za uznanie, jak dotąd się nie wypaliłem, co więcej mam jeszcze dużo pomysłów. Dodatkowo częstotliwość warzenia u mnie nie jest za duża, więc czas na etykiety zawsze znajdę
              Mój browar domowy: Hoplite Homebrewery

              Nowy projekt na fb: Piwowarski Piwa Świat

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎