Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój mały browar

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Member
    • 11-2014
    • 69

    Mój mały browar

    Muszę gdzieś zapisywać swoje receptury i spostrzeżenia. Zdecydowałem się na to miejsce.

    W1 : PIPA

    słody:
    (zestaw startowy CP)
    3,6kg Pilzneński
    0,2kg Monachijski II
    0,2 Karmelowy 30EBC
    (dołorzyłem od siebie)
    1kg Pale ale
    0,5kg Karmelowego 300EBC

    Chmiele:
    60min 35g Marynka, 35g Iunga
    45-0min 45g Iunga
    na zimno 20g Iunga

    Zacieranie na lenia <68c, Blg 18 (przez zepsuty balingometr), na koniec BLG 1,5
    Spostrzerdzenia:
    Degustowane po 4 dniach od zakapslowania (wiem, że mało). Piana mała, grubo-pęcherzykowa. Zapach w miarę ok, ale słaby, jeszcze drożdżowy. Klarowności brak. W smaku dość dobre, karmelowe, wytrawne, goryczka długa, ale za słaba. Lekki posmak alkoholu. Pijalne.

    Tragedii nie ma, ale jestem daleko od celu miało być gorzkie, wyszło lekko goryczkowe. Miało być miedziane albo czerwonawe, wyszło gówniane. Teraz wiem, że do słodów karmelowych trzeba dawać więcej chmielu... jakbym dał 200g Iungi byłoby konkretnie .

    W planach porter
  • KapitanPlaneta
    Member
    • 11-2014
    • 69

    #2
    Degustacja po 2 tygodniach warki 1:

    kolor: ciemne, zmętnienie jest niestety za duże jak na IPA
    aromat: raczej słaby, troszkę żywiczny, ale nie ma szaleństwa
    piana: bardzo ładna
    wysycenie: dobre
    smak: goryczka wyraźna, gładka, niezalegająca, niestety za mała. Wyczuwalne lekkie karmelowe. Alkohol mimo iż na wysokim poziomie, przykryty w 100%

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎