Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browarek Barbarki i Piotrka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrekDziki
    Member
    • 05-2015
    • 35

    Browarek Barbarki i Piotrka

    Warka 1
    RIS 09.05.2015
    Warka 2
    Stout 09.05.2015

    SŁODY:
    1. Pale ale Strzegom 5kg
    2. Monachijski typ II Strzegom 5kg
    3. Carafa typ II 0,5kg
    4. Karmelowy Monach Caramunich typ III 0,5kg
    5. karmelowy ciemny Caraaroma 0,5kg
    6. pszeniczny jasny strzegom 1kg
    DODATKI
    1. Płatki pszeniczne 0,4kg
    2. Płatki owsiane 0,4kg
    3. Płatki jęczmienne 0,4 kg
    4. Jęczmień palony 0,5kg
    5. Palone żyto 0,25kg
    Zacieranie infuzyjne 66 do 67 stopni 90 minut
    przerwa na 72 stopnie na 10 minut
    wygrzew do 76 stopnie i filtracja
    wysładzanie max do 2 stopni balinga

    wysładzanie do 22 litrów 24 blg dolałem 2,5 litra wody na odparowanie RIS po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin 20 litrów zostało
    reszta z wysładzania dała 22 litry brzeczki 14 blg stouta dodałem 2,5 litra wody do chmielenia po odparowaniu i odrzuceniu chmielin zostało 20litrów

    CHMIEL do RIS'a 91 IBU
    1. chelenger 5,6 % alfa 80 gram od 1 minuty
    2. marynka 10,5 % alfa 50 gram od 1 minuty
    3. citra 13,5 % alfa 30gram od 1 minuty
    4. fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
    5. citra 13,5 % alfa 20 gram 60 minuta

    CHMIEL do STOUTa na 20 litrów 42 IBU
    1. Chelenger 5,6%alfa 20 gram od 1 minuty
    2. marynka 10,5 % alfa 30 gram od 1 minuty
    3. Fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta


    09.05.2015 warzenie piwa
    15.05.2015 przelałem na cichą Stout 5blg RIS 9 blg
    23.05.2015 butelkowanie stout'a 4,5blg - 4,9 % obj.
    dodałem 100gram cukru w 0,2 litra wody
    zabutelkowałem 33x0,5 + 5x0,33 = 18,15 litra
    03.06.2015 RIS 8,5 blg
    16.06.2015 butelkowanie RIS'a 8,5blg 9,1% obj.
    22 x 0,5 litra + 21 x 0,33litra = 18,26litra
    cukier do re-fermentacji
    18,5 litrów 102 gramy+0,5 litra wody
  • PiotrekDziki
    Member
    • 05-2015
    • 35

    #2
    warka nr 3
    16.06.2015
    ŻYTNIA AIPA 16 blg 58 Ibu złote kapstle

    słody:
    1. pilzneński 1,5kg 25%
    2. żytni 2kg 33,3%
    3. monachijski 1kg 16,6%
    4. pszeniczny 1kg 16,6%
    5. biscout 0,5kg 8,3%

    zacieranie 20litrów wody
    50°C 10minut
    62°C 20 minut
    66°C 30 minut
    72°C 10 minut
    próba jodowa
    wygrzew 78°C 10 minut

    Filtracja i wysładzanie do 3blg wyszło 17,5 litra zepsułem wydajność (50% wydajność )strata 3,5l piwa wężyk podwinął się do góry i zaciągało czystą wodę z wysłodzin i zakończyłem wysładzanie za szybko.


    drożdże: s-05


    Chmiele:

    do gotowania
    amarillo 20g od 1 minuty 8,2%alfa
    centennial 25g od 1 minuty 8,5%alfa
    centennial 20g od 30 minuty 8,5% alfa
    amarillo 30g od 60 minuty 8,2%alfa

    chmiele na cichą
    amarillo 45g 8,2 % alfa


    16.06.2015 warzenie

    25.06.2015 zlanie na cichą 5Blg po 9 dniach
    06.07.2015 chmielenie na cichej 45g amarillo

    12.07.2015 butelkowanie 32x0,5 +1x0.33 = 16,33litry dodałem 100g cukru i 0,3L wody do refermentacji 4 blg końcowe alkochol 6,66%

    Comment

    • PiotrekDziki
      Member
      • 05-2015
      • 35

      #3
      Warka nr 4
      18.06.2015
      piernikowe 16,5 blg 37 ibu 6,5% obj zielone kapstle

      Zasyp:

      3,5 kg – Pilzneński
      1 kg - Pszeniczny Jasny
      0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne
      0,3 Kg - Karmelowy jasny caraamber weyermann
      0,2 Kg - karmelowy ciemny caraaroma weyermann
      120 g - Jęczmień Palony
      80 g - Barwiący

      Zacieranie:

      20 litrów
      - 64°C – 30'
      - 66°C 30 '
      - 72°C - 20'
      - Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna, mash-out.
      Wysłodziłem 24 litry z 15blg do gotowania dolałem 2,5 litra wody na odparowanie + 1 litr wody z miodem 10 minut przed końcem wydajność 71% po odparowaniu i dodaniu miodu wyszły 23 litry 16,5 blg
      Warzenie (60')
      - marynka 17 gram od 1 minuty
      -cenntential 23 gram od 1 minuty
      -saaz 30 gram od 50 minuty

      inne dodatki
      na 10' przed końcem:
      * miód - 500 g
      * Cukier Wanilinowy - 17g
      * Cynamon Mielony - 7 g
      * Gałka muszkatołowa - 10 g
      * Śliwki suszone, posiekane - 120 g
      * Skórka z 2 pomarańczy
      * Goździki całe - 18 sztuk

      drożdże Safbrew T-58


      18.06.2015 warzenie piwa

      25.06.2015 zlanie na cichą 5,5 Blg po 7 dniach
      06.07.2015 po 11 dniach cichej test – 5 blg butelkowanie z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonej w wodzie 300ml
      39 x 0,5 + 4 x 0,33 = 20,82 litra 6,5% alkocholu

      Comment

      • PiotrekDziki
        Member
        • 05-2015
        • 35

        #4
        warka nr5
        28.06.2015
        Pilsner 14blg 35 – 40 Ibu złote kapstle

        Surowce
        Pilzneński strzegom 5kg
        karmelowy jasny caraamber weyermann 0,2kg
        Zakwaszający Weyermann 0,25 kg



        zacieranie

        20 litrów 46stopni wrzucam wszystkie słody
        50 stopni 5 minut
        62-63stopni 30 minut
        66- 67 stopni 30 minut + 10 minut bo spadła temperatura dość mocno próba jodowa
        72-73 stopni 10 minut
        wygrzew 78 stopni

        filtracja wysładzanie do 11 blg 34 litry - 71 % wydajność warzelni
        gotowanie po gotowaniu 24 litry 14 blg – 5% z wydajności odpadło po chmieleniu

        30 minut gotowania bez chmieli
        chmiele w siatkach muslinowych
        75 minut chmielenia

        50g saaz granulat od 1 minuty
        50g Lubelski szyszka od 1minuty
        10g magnum szyszka od 1 minuty
        20g saaz granulat 70minuta
        50g lubelski szyszka 70 minuta


        drożdże Saflager W34/70

        28.06.2015 warzenie piwa
        8.07.2015 test 10blg
        16.07.2015 test 8blg
        22.07.2015 test 6blg

        Comment

        • PiotrekDziki
          Member
          • 05-2015
          • 35

          #5
          A oto efekty mojej pracy około 120 butelek piwka czeka na swoją kolej w piwniczce kolejna warka planowana po rozlaniu pilsnera czyli koniec sierpnia prawdopodobnie będzie to porter bałtycki
          Attached Files

          Comment

          • PiotrekDziki
            Member
            • 05-2015
            • 35

            #6
            pils przelany na cichą 02.08.2015 zszedł z 14 do 4 blg.
            zebrałem z niego gęstwę około 0,5litra będzie do portera bałtyckiego którego planuję na 22.08.2015
            wtedy też planuję butelkowanie pilsa.
            ps jak by ktoś chciał to mogę się gęstwą podzielić okolice Brenna,Skoczów drożdże Saflager W34/70

            Comment

            • PiotrekDziki
              Member
              • 05-2015
              • 35

              #7
              21dni cicha około 3 stopni
              23.08.2015 butelkowanie 4blg 5,5% alkoholu 13x0,33 + 38x0,5 = 23,29 litra
              No i teraz oczekiwanie na nagazowanie i gotowe
              Attached Files

              Comment

              • mikelee
                Junior
                • 08-2015
                • 20

                #8
                taka lodówka to idealne rozwiązanie, ja niestety nie mam miejsca

                Comment

                • PiotrekDziki
                  Member
                  • 05-2015
                  • 35

                  #9
                  lodówka jest super ale muszę jakiś sterownik z czujnikiem do niej poszukać bo mam za duże odchyły temperatury na 1 mam od 3 stopni do 10 a na 2 od 0 do 7 i muszę kombinować.

                  Comment

                  • PiotrekDziki
                    Member
                    • 05-2015
                    • 35

                    #10
                    28.08.2015
                    Warka nr 6
                    porter bałtycki 22 blg


                    Słódy
                    wiedeński strzegom 4kg
                    monachijski typ II Strzegom 4kg
                    czekoladowy ciemny Strzegom 0,2kg
                    karmelowy ciemny caraaroma weyermann 0,3kg
                    barwiący strzegom 0,1kg
                    jęczmień prażony 0,05kg
                    płatki błyskawiczne
                    owsiane 0,4kg
                    jęczmienne 0,4kg
                    orkiszowe 0,4kg
                    zacieranie
                    50-52°C - 10 min
                    62-63°C - 40 min
                    65-67°C – 20 min
                    70-74°C - 15 min
                    Filtracja w temp. 78°C


                    drożdże Saflager W34/70

                    Gotowanie 30 minut + chmielenie 60 minut
                    Marynka od początku 50gram
                    centennial 35gram ostatnie 5 min
                    Po gotowaniu zlałem do fermentora 24,5 litra blg 22

                    Comment

                    • BrowarDomowySZarak
                      Junior
                      • 09-2015
                      • 3

                      #11
                      Cześć Dziku. Mówiłeś mi dziś, że Ty mało dałeś ciemnych słodów do RISa ale tu masz prawie 1,5 kg ciemnych słodów:

                      -Carafa typ II 0,5kg
                      - Jęczmień palony 0,5kg
                      - Palone żyto 0,25kg

                      Comment

                      • PiotrekDziki
                        Member
                        • 05-2015
                        • 35

                        #12
                        sie mi pomyliło

                        Comment

                        • PiotrekDziki
                          Member
                          • 05-2015
                          • 35

                          #13
                          warka 7
                          27.09.2015
                          milk stout 18 blg + laktoza razem 20 blg

                          słody:
                          wiedeński 1kg
                          monachijski 1kg
                          pale ale 2,7kg
                          pszeniczny 0.5kg
                          płatki owsiane 0,4kg
                          płatki żytnie 0,4kg
                          płatki jęczmienne 0,2kg
                          płatki pszeniczne 0,4kg
                          karmelowy Monach Caramunich typ I Wayerman 0,3kg słody karmelowe po przerwie 50-52°
                          karmelowy Cara-Crystal 0,3kg
                          barwiący 0,1kg słody palone po przerwie 62-63°
                          jęczmień prażony 0,1kg
                          czekoladowy Strzegom 0,3kg
                          laktoza 0,5kg



                          zacieranie
                          50-52°C - 10 min
                          62-63°C - 40 min
                          65-67°C – 20 min
                          70-74°C - 15 min
                          Filtracja w temp. 78°C


                          chmiel
                          marynka 50 gram od 1 minuty
                          Fugles 50 gram w 60 minucie

                          drożdże s-04

                          Comment

                          • PiotrekDziki
                            Member
                            • 05-2015
                            • 35

                            #14
                            27.09.2015 warzenie 18blg+2blg laktoza
                            03.10.2015 8blg+2 laktoza
                            10.10.2015 przelanie na cichą
                            24.10.2015 rozlew do butelek 120 gram cukru z 0,5L wody 6 blg + 2 laktoza
                            wyszło około 6,8% obj.

                            Comment

                            • PiotrekDziki
                              Member
                              • 05-2015
                              • 35

                              #15
                              warka 8
                              22.11.2015
                              APA 13,5 blg
                              19L 50ibu

                              pale ale 4,5 kg
                              płatki pszeniczne 0,4 kg
                              zacieranie
                              63 C 60 minut
                              72 C 15 minut
                              wygrzew 78 C filtracja
                              Chmiel aromatyczny Simcoe 11,4 % alfa

                              35 gram od początku
                              10 gram od 50 minuty
                              55 gram na cichą

                              mech irlandzki 5 gram 10 minut przed końcem gotowania

                              drożdże s-05
                              22.11.2015 warzenie 13,5 blg 19 Litrów
                              06.12.2015 przelanie na cichą 2,5 blg 55gram Simcoe wsypane na chmielenie na zimno po odlaniu chmielin i drożdży pozostało 17Litrów
                              12.12.2015 planowany przelew do butelek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎