Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Extra Special Biter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrowarDomowySZarak
    Junior
    • 09-2015
    • 3

    Extra Special Biter

    Witam, przymierzam się do warzenie ESB,

    chciałbym się dowiedzieć co myślicie o recepturze:

    Słód Pale Ale - 4,5 kg
    Słód karmelowy STRZEGOM 150 - 0,5 kg
    Słód barwiący STRZEGOM - 50g

    Drożdże US-04

    Zacieranie w 20 litrach wody 69 st. C
    Temp. 65-66 st. C - 40 min.
    Temp. 72 st. C - 30 min.

    Słód karmelowy STRZEGOM 150 - 0,5 kg wrzucić na ostatnie 15 min. przerwy dekstrynującej, żeby oddał więcej smaku

    Filtracja

    Gotowanie

    Chmiel Target (30g - 60 min. gotowania)
    Chmiel Challenger (30g - 30 min. gotowania)

    Na "Cichą" wrzucić po 20g Chmiele Target i Challenger

    wg kalkulatora goryczka na poziomie ok 46 IBU wg Tinsheta

    Celuję w ok.13 BLG
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    #2
    Dużo tego karmelowego, długo będzie się układało.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • BrowarDomowySZarak
      Junior
      • 09-2015
      • 3

      #3
      ExtraSpecial Bitter

      A ile byś doradził tego słodu karmelowego dać żeby były dobrze wyczuwalne nuty karmelowe w smaku i aromacie?

      Comment

      • zgoda
        Senior
        • 05-2005
        • 3516

        #4
        Jak chcesz nuty karmelowe, to nie strzegomski. 300g belgijskiego albo brytyjskiego crystal. Strzegom mało co wnosi poza kolorem, a starzeje się bez gracji, w stronę sosu sojowego.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎