Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Zawsze Gotowy"-browar domowy. AD 2015

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukas95
    Junior
    • 11-2015
    • 12

    "Zawsze Gotowy"-browar domowy. AD 2015

    WARKA #I
    Moje pierwsze piwo to AIPA.
    Słody to pale ale, wiedeńskim i caramunich II.
    Chmiele to Magnum, Centennial i Hallertauer.
    Piwo miało wyjść w 20 litrach i 17 blg ekstraktu.
    Wyszło 19 litrów, ekstrakt 21 blg.

    Piwo zostało uwarzone13 grudnia(6 godzin roboty).

    20 grudnia zlane na cichą. (prz blg 8-9)

    27 grudnia butelkowane.

    24 stycznia- premiera w Zerzniu.

    Na zdjęciach logo browaru i projekt butelki do AIPY i kolejnego piwa RED IPY, jeśli będzie dobre to pojedzie na Kuźnie Piwowarów.

    Więcej zdjęć na fb: na stronie Browar Domowy Zawsze Gotowy lub pod adresem


    Serdecznie zapraszam!
    Attached Files
    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
    https://web.facebook.com/gogogotowiec/
  • lukas95
    Junior
    • 11-2015
    • 12

    #2
    Początki browaru domowego ZAWSZE GOTOWEGO.



    Moje pierwsze warzenie odbyło się 13 grudnia 2015 roku w moim garażu.

    Chłodzenie brzeczki miało miejsce w wannie, a fermentacja w przedpokoju.

    Pierwszym piwem, które uwarzyłem była AIPA, ale o tym w kolejnym poście.



    Teraz opiszę pokrótce mój sprzęt.

    Składa się on z:
    taboretu gazowego 7kW
    kotła warzelno-zaciernego o pojemności 40 litrów (40cm średnicy) z przykrywką (kupionego w makro)
    kadzi filtracyjnej (fermentora 33l z kranikiem i filtratorem z oplotu) z piwnykraft.pl
    kadzi fermentacyjnej (fermentor 33l bez kranika) z piwnykraft.pl
    kapslownicy Eterna

    Kilka zdjęć dla ciekawych.

    Serdecznie zapraszam na moją strone na FB Browar Domowy Zawsze Gotowy.

    key: https://www.facebook...otowiec/ key:
    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
    https://web.facebook.com/gogogotowiec/

    Comment

    • lukas95
      Junior
      • 11-2015
      • 12

      #3
      13 grudnia 2015WARKA #1 GOTLAND BIKE BEER - AIPA

      Moje pierwsze piwo to AIPA z gotowego zestawu surowców z piwnegokraftu.pl.

      Została uwarzona w celu uczczenia pierwszej wyprawy rowerowej naszej ekipy Gotland Bike Team na Gotladnię w 2013 roku.

      Dla zainteresowanych link: http://gotlandbiketeam.pl/

      Oto kilka faktów:

      Z założenia miało wyjść 20 litrów piwa o ekstrakcie początkowym 17 blg.
      Wyszło 19 litrów o ekstrakcie 21 blg, czyli troszkę większym niż zakładany.

      Użyte surowce to:

      Słody:

      Pale Ale(strzegom) 5,7kg
      Wiedeński(strzegom) 0,6kg
      Caramunich 0,3kg

      Chmiele:

      Magnum 90g
      Hallertauer 50g
      Centennial 50g

      Drożdże:

      US-05

      ZACIERANIE(20-22l)

      60'67-70C (temperatura najpierw spadła potem wzrosła, bo jeszcze nie umiałem wyczuć taboretu)

      10' 72C



      WYSŁADZANIE
      (do 24l)

      kilka czajników (1,7l)rozcieńczonych wodą z butelki( 1,5l) około 3 razy powtórzona operacja



      GOTOWANIE

      30'na pusto

      60' Magnum na goryczkę 40g

      30' Hallertauer 25g i Magnum 25g na smak

      0' Hallertauer, Magnum i Centennial na aromat

      na zimno Centennial 25g (dodany niestety na początku fermentacji)



      CHŁODZENIE

      W wannie z zimną wodą i zawartością zamrażarki. Wstawione od razu po gotowaniu po 30 minutach zeszło do 20C



      FERMENTACJA

      Wyszło 19 litrów brzeczki o ekstrakcie 21blg

      Drożdże suche rozpuszczone w wodzie 30C i wystartowane 30 minut przed dodaniem do piwa.

      Brzeczka napowietrzona podczas przelewania z góry z kotła do fermentora.

      Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w 2 kocach.

      Zlanie na cichą po 7 dniach 20 grudni.



      ROZLEW

      Rozlew do butelek 0,33l po Łomży Mocnej. (kolega miał w piwnicy 5 skrzynek po 20 butelek każda)

      1 zbita butelka podczas transportu, 1 podczas szorowania. Wypalone w piekarniku.

      Butelki będą stały do 24 stycznia 2016, czekając na premiere mojej pierwszej warki.



      KOMENTARZ

      Błędy

      Zbyt wysoka temperatura zacierania
      Chmielenie na zimno na burzliwej

      Ogólnie warzenie zajęło mi 6 godzin (od 11 do 17), co nie jest chyba złym wynikiem.

      Zapraszam na Wawer.



      Oto filmy z warzenia:
      https://youtu.be/WNI3TUOy48MGotowanie
      https://youtu.be/LcScqTGt39QZacieranie


      Więcej na stronie na FB Browar Domowy Zawsze Gotowy
      key: https://www.facebook.com/gogogotowiec/key:
      ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
      https://web.facebook.com/gogogotowiec/

      Comment

      • lukas95
        Junior
        • 11-2015
        • 12

        #4
        Warka I ZLEWANIE NA CICHĄ

        Zmierzyłem blg wyszło 7 stopni.

        Zdecydowałem się zlać na cichą, ponieważ zależy mi na tym żeby piwko było w miarę szybko, a tydzień burzliwej i tydzień cichej to minimum.



        Po wyjęciu fermentora z koców okazało się, że mimo braku piany, drożdżowy osad na dnie jest dość duży. Zlałem piwo do kotła, a osad z dna do słoika. Piwa było 19 litrów, po zlaniu i usunięciu osadu lekko ponad 16.



        Nie wiem czy się na coś nada, ale gęstwa została zebrana.



        Przy odkażaniu fermentora połamałem pokrywkę, ale jest już ok.



        Resztkę osadów z piwa zlałem do kieliszka i po spróbowaniu nie jest źle piwo jest goryczkowe, ale nie tak trawiaście jak osad drożdżowy, jest też słodkawe.

        Ostatecznie nie jest tak źle jak myślałem.
        ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
        https://web.facebook.com/gogogotowiec/

        Comment

        • lukas95
          Junior
          • 11-2015
          • 12

          #5
          Warka I ZLEWANIE DO BUTELEK
          Dziś zamierzam przelać piwo do butelek. Po tygodniu cichej w tej samej temperaturze piwo utrzymuję poziom cukru na poziomie 7blg. Dziś wystawiłem je na dwór żeby się sklarowało.
          Myślicie, że będą granaty?
          Piwo strasznie ściemniało. Nie wiem dlaczego, a na dnie jest leciutki osad może 1 cm.
          Last edited by lukas95; 27-12-2015, 17:54.
          ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
          https://web.facebook.com/gogogotowiec/

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            • 02-2001
            • 23782

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukas95 Wyświetlenie odpowiedzi
            Warka I ZLEWANIE DO BUTELEK
            Dziś zamierzam przelać piwo do butelek. Po tygodniu cichej w tej samej temperaturze piwo utrzymuję poziom cukru na poziomie 7blg. Dziś wystawiłem je na dwór żeby się sklarowało.
            Myślicie, że będą granaty?
            Piwo strasznie ściemniało. Nie wiem dlaczego, a na dnie jest leciutki osad może 1 cm.
            Przy takim ballingu może tam jeszcze coś być do schrupania przez drożdże. Ale skoro to AIPA (no imperialna ) to zapewne dość szybkie spożycie rozwieje obawy . A to ciemnienie to raczej przez klarowanie taki można mieć odbiór.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • lukas95
              Junior
              • 11-2015
              • 12

              #7
              WARKA#2 RED SKIN RED IPA

              Tym razem również nie obyło się bez problemów, bo po wsypaniu słodów odkryliśmy razem z moim kolegą, że piwa jest dużo więcej niż powinno być. Ostatecznie miało wyjść 20 litrów piwa 16blg, a nam wyszło 26,5 litra piwa 15blg, nie wiem jak to możliwe, ale nam się udało.

              Przy okazji razem z kolegą przemeblowaliśmy trochę warzelnię.

              Surowce to:

              Słody:
              Strzegom Pale Ale 3kg
              Strzegom Monachijski typ I 2.3 kg
              Caramunich 0,4kg
              Caraaroma 0,2kg
              Carafa III 0,03kg (trzy ostatnie z Weyermana)

              Chmiele:
              Simcoe i Cascade po 50g
              dojdzie jakiś amerykański na zimno też 50g, ale czekam na świeżą dostawę.

              Drożdże:
              US 05 suche

              WARZENIE

              Zacieranie (30l)
              60' w 65 stopniach(tym razem stała temperatura)
              5' do 10' w temperaturaze 75 stopni, żeby łatwiej filtrować.

              Wysładzanie (do pełnego fermentora 30 33litrów)
              Garnek 6 litrów wlany zanim breczka odsłoniła młóto, pod koniec trochę się zatkało i daliśmy sobie spokój.

              Gotowanie
              30' na pusto
              60' Simcoe 30g na goryczkę
              30' Cascade 25g na smak
              5' 20g Simcoe i 25g Cascade na aromat

              Chłodzenie
              Przenieśliśmy kocioł do wanny, ciężki jak cholera, chłodzenie około 45 minut, breczka wystygła do 25 stopni.

              Fermentacja
              Wyszło 26,5 litra brzeczki o gęstości 15blg, drożdże wystartowane 15 30 minut przed zadaniem w 100 mililitrach wody,
              Brzeczka napowietrzona podczas przelewania z góry z kotła do fermentora.
              Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w jednym kocu i w kartonie.

              Komentarz
              Błędy:
              za dużo wody na początku, ale wyszło całkiem ok.
              ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
              https://web.facebook.com/gogogotowiec/

              Comment

              • lukas95
                Junior
                • 11-2015
                • 12

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Przy takim ballingu może tam jeszcze coś być do schrupania przez drożdże. Ale skoro to AIPA (no imperialna ) to zapewne dość szybkie spożycie rozwieje obawy . A to ciemnienie to raczej przez klarowanie taki można mieć odbiór.
                W sumie to nie wiem czy będzie szybko wypita, bo jeśli alkohol się nie ułoży to poczekam trochę, jak na razie nic nie wybuchło, także bądźmy dobrej myśli.
                ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
                https://web.facebook.com/gogogotowiec/

                Comment

                • lukas95
                  Junior
                  • 11-2015
                  • 12

                  #9
                  WARKA#3 WHISKY RAUCH WEIZEN (W+R+W=2015) bo 3króli



                  Tym razem wszystko poszło bez zarzutów, pomagał mi kolega Janek, (sponsor surowców na to piwo, dziękuję za pomoc).

                  Dodałem trochę więcej wody do zacierania, ale ostatecznie wyszło idealnie piwa. Jedyny problem to temperatura z którą nie udało się zejść do planowanych 14 stopni. Zadaliśmy drożdże do mniej więcej 19-20 stopni.



                  Przy okazji ulepszyłem łyżkę warzelną- teraz mierzy temperaturę i ma profesjonalną podziałkę.



                  Surowce to:



                  Słody:
                  Pszeniczny -Weyermann 1,5kg
                  Pale Ale Strzegom 1 kg
                  Whisky Castle Malting (30-45) 1 kg
                  Grodziski Weyermann 0,5 kg

                  Chmiele:

                  Hallertauer (polski) 50 g



                  Drożdże:

                  FM41 Gwoździe i Banany 30ml

                  WARZENIE



                  Zacieranie (15l)
                  44 C 20 minpodgrzanie 10 minut 64 C 55 minpodgrzanie 5 minut 72 C 30 min 78 C 1 min

                  Wysładzanie (do 26-27 litrów)

                  Garnek 6 litrów wlany zanim breczka odsłoniła młóto, na początku nie chciało lecieć nie wiem czemu, ale poruszyliśmy oplotem i dało rade.

                  Gotowanie


                  Gotowanie Hallertau 25 g 60 min 4.5 %
                  Gotowanie Hallertau 25 g 10 min 4.5 %

                  Chłodzenie

                  Przenieśliśmy kocioł do wanny, ciężki jak cholera, chłodzenie około 45 minut, breczka wystygła do 25 stopni, potem na dwór i dociągnęła do 20, musieliśmy już kończyć niestety



                  Fermentacja

                  Wyszły 22 litry brzeczki o gęstości 12blg, drożdże wlane prosto do brzeczki po wlaniu połowy brzeczki do gąsiora.

                  Brzeczka napowietrzona podczas przelewania z góry z kotła do gąsiora.

                  Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w jednym kocu.



                  Komentarz

                  W miarę udana warka, tylko szkoda, że bez startera
                  ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
                  https://web.facebook.com/gogogotowiec/

                  Comment

                  • lukas95
                    Junior
                    • 11-2015
                    • 12

                    #10
                    Warka#2 Zlewanie na cichą

                    Dzisiaj podczas gotowania warki nr.3 postanowiliśmy przelać zawartość fermentora z RED IPA na fermentację cichą.



                    Blg wynosiło 3, tyle ile ostatnio.



                    Podczas przelewania lekko napowietrzyliśmy brzeczkę bo nie zwróciliśmy uwagi, że wężyk nie jest zanurzony w cieczy.



                    Niestety mam tylko 2 fermentory w tym jeden z kranikiem, więc musieliśmy umyć fermentor i przelać piwo z powrotem. Wyszło około 24 litry piwa.



                    Gęstwa pobrana, tym razem nie chmieliłem na burzliwą, także jest postęp. Oby tak dalej.
                    ZAPRASZAM DO MOJEGO BROWARU
                    https://web.facebook.com/gogogotowiec/

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎