Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RUNY - browar domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Glingorth
    Senior
    • 04-2014
    • 283

    RUNY - browar domowy

    Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.

    # Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
    Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
    Warzenie dnia 28.01.2015

    Pale ale - 3,5 kg
    Płatki jęczmienne – 0,5 kg
    Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg
    Chocolate - 0,2 kg

    70*C–67*C – 70min
    70*C – 10min (dodane słody ciemne)
    78*C – 5min

    Gotowanie 60min.
    Target 35g – 60min.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis S-04

    Fermentacja w temp. pokojowej.
    Przelane na cichą 09.02..15
    Rozlew 17.02.15
    13blg , 4,5% alc.
    Jak na debiut całkiem udane i dobre piwo, niestety ciut za dużo kwaśności. Z czasem było trochę lepsze.


    #Warka nr 2 – ‘Nidhogg’
    AIPA (zestaw z TB)
    Warzenie dnia 07.03.2015

    Pale ale - 4,8kg
    Crystal 150 – 0,4kg
    Aroma 0,2kg

    70*C-67*C – 90min.
    78*C – 5min.

    Gotowanie 60min.
    Bravo 35g – 60min.
    Citra 25g – 15min.
    Cascade 20g – 10min.
    Cascade25g – 5min.
    Citra 25g – 3 min.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
    Fermentacja w temp. pokojowej.
    Przelane na cichą 20.03.15
    Rozlew 27.03.15
    17blg, 7% alc.
    Bardzo dobra, pełna w smaku i aromatyczna AIPA. Trochę za dużo alkoholu, po kilku miesiącach się ułożył, ale aromat stracił już na sile.


    #Warka nr 3
    Uwarzyłem American Amber Ale, na recepturze Jacka Kocurka, niestety piwo przed rozlewem się zakaziło, pewnie przez to, że było już za gorąco i coś wleciało z powietrza. Może coś źle zdezynfekowałem. Na szczęście jak do tej pory było to jedyne zakażenie. Piwo z pewnością jeszcze powtórzę, więc wtedy opiszę proces warzenia.


    #Warka nr 4 – ‘Asgard’
    Amerykańska pszenica (zestaw z TB)
    Warzenie dnia 20.09.2015

    Pszeniczny - 2,7kg
    Pilzneński – 1,9kg
    Prażona pszenica - 0,35kg

    69*C-67*C – 60min.
    78*C – 10min.

    Gotowanie 60min.
    Nie wiem jak to zrobiłem, ale pomyliłem paczki z chmielem i zamiast wrzucić 7g Zythosa to poszło 50g Centenniala na 60min :P

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
    Fermentacja w temp. pokojowej 19-22*C
    Bez cichej.
    28.09.15 dodano 35g Citry i 30g Centenniala na zimno.
    Rozlew 08.10.15
    12blg, 4% alc. ~70 IBU
    Piwo oczywiście wyszło mega goryczkowe, ciężko się piło, ale myślałem, że będzie gorzej Do powtórzenia.


    #Warka nr 5 – ‘Hardrada’
    Saison (zestaw z TB)
    Warzenie dnia 26.09.2015

    Pilzneński - 3,5kg
    Monachijski - 0,9kg
    Pszeniczny – 0,65kg
    Bursztynowy – 0,4kg

    64*C-60*C – 60min.
    74-73*C – 20min.
    78*C – 5min.

    Gotowanie 60min.
    Triskel 26g – 60min.
    Strisselspalt 20g – 15min.
    Skórki pomarańczy 20g – 10min.
    Strisselpalt 22g – 5min.
    Cukier kandyzowany 490g – 5min.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Danstar Belle Saison.
    Fermentacja w temp. pokojowej 21-23*C
    Przelane na cichą 14.10.15
    Rozlew 28.10.2015
    15blg, 7,5%alc, 24 IBU
    Wytrawne, trochę za dużo alkoholu, nie czuć w ogóle skórek pomarańczy. Nie za bardzo w stylu, ale dam mu jeszcze trochę czasu, niech się alkohol ułoży.



    #Warka nr 6 – ‘Ymir’
    Pale Ale (zestaw z TB)
    Warzenie dnia 17.10.15

    Pale ale – 4kg
    Monachijski – 0,75kg
    Caramel Light – 0,25kg

    68*C-66*C – 75min.
    77*C – 10min.

    Gotowanie 60min.
    Phoenix 38g – 60min.
    Progress 50g – 10min.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis US-05
    Fermentacja w temp. pokojowej 18-21*C
    Przelane na cichą 30.10.15
    Dnia 02.11.15 dodano 50g Citry na zimno
    Rozlew 10.11.15
    15blg, 4,4% alc, 46 IBU
    Wyszło lekkie, aromatyczne piwo z wyraźną cytrusową goryczką. Po czasie zaczęła wychodzić lekka kanaliza. Na lato było by w sam raz.


    #Warka nr 7 – ‘Surtur’
    Żytnie wędzone (zestaw z TB)
    Warzenie dnia 30.12.2015

    Żytni – 3,1kg
    Monachijski II – 0,9kg
    Wędzony – 2,5kg
    Caraaroma - 0,31kg

    53*C – 10min.
    63*C-61*C - 35min.
    73*C-70*C – 40min.
    78*C – 5min.

    Gotowanie 70min.
    Vanguard 45g – 60min.
    Vanguard 28g – 15min.
    Zythos 7g – 15min.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Mauribrew Ale 514.
    Fermentacja burzliwa 16-19*C. Cicha 18-20*C.
    Przelane na cichą 17.01.16
    Rozlew 24.01.16
    14blg, 4,6% alc, 27 IBU
    Zapowiada się oleiste, lekko wędzone piwko. Póki co jeszcze słabo nagazowane, zobaczymy za jakiś czas.

    #Warka nr 8 – ‘Fenrir’
    American stout (zestaw z TB)
    Warzenie dnia 10.01.2016

    Pale ale – 3,4kg
    Monachijski – 1,25kg
    Cofee 500 – 0,65kg
    Karmelowy 300 – 0,35kg
    Jęczmień palony – 0.35kg
    Chocolate – 0.35kg

    68*C-64*C – 70min.
    72*C-68*C – 15min.
    80*C – 5min.

    Gotowanie 60min.
    Simce 25g – 60min.
    Simce 20g – 15m.
    Simce 21g – 5min.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Mangrove Jack's M44 US West Coast Yeast.
    Fermentacja 17-20*C.
    Dnia 01.02.16 dodano 30g Citry na zimno.
    Rozlew 05.02.16


    #Warka nr 9 – ‘Fehu’
    Single hop Marynka
    Warzenie dnia 29.01.16

    Pale ale – 5kg

    66*C-64*C – 90min.
    74*C – 5min.

    Za dużo wysłodziłem, bo przy 25 litrach wyszło mi nieco ponad 10blg.

    Gotowanie 80min dla obniżenia blg.
    Marynka 40g – 60min.
    Marynka 20g – 15min.
    Mech irlandzki 5g – 15min.
    Marynka 20g. – 10min.
    Marynka 20g – 1min.

    Przesadziłem z gotowaniem, bo wyparowało mi 6 litrów! Wyszło 16blg, 18l. Dolane 3l przegotowanej i ostudzonej wody. Finalnie wyszło 14,2blg, 20l, czyli mniej więcej tak jak planowałem.

    Chłodzenie w wannie. Drożdże Fermentis S-04 zadane w temp. 20*C.
    Fermentacja burzliwa 18-20*C.
    Na cichą będę przelewał 13.02.16.
  • Glingorth
    Senior
    • 04-2014
    • 283

    #2
    Jeszcze etykietki.
    Attached Files

    Comment

    • Glingorth
      Senior
      • 04-2014
      • 283

      #3
      i jeszcze jedna
      Attached Files

      Comment

      • Joosto
        Senior
        • 12-2015
        • 263

        #4
        Smak piwa, widok niezłych etykietek i dźwięk muzyki - świetny pomysł.
        Atakujesz sensorycznie

        Comment

        • Glingorth
          Senior
          • 04-2014
          • 283

          #5
          # Warka nr 10 - 'Uruz'
          Single hop Simcoe
          Warzenie dnia 26.02.2016

          Słody:
          Pale ale, Strzegom - 5kg
          Pszeniczny, Bestmaltz - 1kg
          Karmelowy 30 EBC, Strzegom - 300g.
          Chmiel:
          Simcoe, 11,4% alfa kwasów, zbiór 2014
          Dodatki:
          Mech irlandzji, trawa cytrynowa

          68-67* - 95min.
          78* - 10min.

          Wysładzano do uzyskania 25l, 13blg

          Gotownie 60min.
          Simcoe 45g - 60min.
          Simcoe 20g - 20min.
          Mech irlandzki 5g - 15min.
          Trawa cytrynowa 5g - 15min.
          Simcoe 20g - 10min
          Simcoe 15g - 5min

          Zapomniałem zakupić rajstopy na chmieliny, więc początkowo wyszło 18l. 4l odzyskałem z chmielin poprzez przelanie przez koszulkę do garnka, ponowne zagotowanie, ostudzenie i dolanie do reszty. Łącznie wyszło 22l, 15,5blg

          Chłodzenie za pomocą chłodnicy, w ok 25min temperatura spadła do 19*C.
          Drożdże Mangrove Jack's M36 Liberty Bell Ale. Rehydratyzacja w 23*C. Zadane do brzeczki w 19*C.

          Warka nr 9 dnia 25.02.16 została rozlana przy użyciu 130g glukozy na 19l. ok 2.4 v. Wyszło 39 butelek.
          14,2 blg, 6%alc,

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎