PDA

Wersja pełna: : pierwsza warka z zacieraniem...


wąski
13-12-2002, 23:56
(...a druga w ogole)

Siemanko

Wlasnie skonczylem srutowac slod...
Niestety ciezko to nazwac srutowaniem poniewaz mlynek do kawy ma zbyt duze obroty zeby nad nim zapanowac i niestety mam pol na pol zesrutowanego slodu z maka uzyskana ze slodu.

Tak wiec chcialbym zapytac doswiadczonych piwowarow co mnie teraz z tym moim wynalazkiem moze spotkac?
Powiem szczerze ze nie chcialbym wywaliac tych 3 kg slodu.

Ide spac, a rano mam zamiar zabrac sie za zacieranie...


pozdr

Krzysiu
14-12-2002, 07:25
Jedyne nieszczęście, jakie może cię spotkać, to trudności z filtracją, pod warunkiem oczywiście, że podczas zacierania będziesz intensywnie machał łychą i nie dopuścisz do zbrylenia i przypalenia słodu.

wąski
14-12-2002, 09:31
Dzieki. troche mnie to pocieszylo.
Nie mam wyjscia, bo szkoda wyrzucic 3 kg slodu wiec biore sie do roboty.

A tak w ogole to moze ktos podpowie jak to zrobic zeby dobrze slod zesrutowac...?

pozdrawiam

kangurpl
14-12-2002, 09:39
Spróbuj zapanować nad obrotami.
Użyj jakiegoś regulatora napięcia (nie wiem jakiesz w tym zakresie doświadczenie) np. ściemniacza do światła, najlepszy byłby autotransormator.
A młynek masz udarowy czy żarnowy?
W żarnowych można regulować odległość między żarnami.

wąski
14-12-2002, 14:07
Jakos sie udalo to przefiltrowac, z 3 kg slodu + 5 litrow wody wyszlo mi ok 5 litrow ekstraktu (rzadkiego), czy to jest OK?

A z ta regulacja obrotow to jest niezly pomysl (no coz jestem tylko elektronikiem a nie elektrykiem :) )

pozdr

kangurpl
14-12-2002, 14:32
No elektronik z pewnością sobie poradzi :D
Sam jestem z wykształcenia automatykiem a pracuję w serwisie komputerów :cool:
Z ilością ekstraktu Ci nie pomogę, sam mam na koncie dopiero jedno piwo robione z gotowca :stout:

Krzysiu
15-12-2002, 07:24
wąski napisał(a)
Jakos sie udalo to przefiltrowac, z 3 kg slodu + 5 litrow wody wyszlo mi ok 5 litrow ekstraktu (rzadkiego), czy to jest OK?

To raczej nie najlepsza wydajność. Norma to 4,3 kg na 20 l. brzeczki 12 Blg. Wynikałoby, że wiekszość cukru została w młócie.
Lepiej byłoby, gdybyś dokładniej opisał sam przebieg zacierania i efekty.

wąski
16-12-2002, 07:58
No wlasnie cos jest nie tak...

Na pewno sporo cukrow zostalo w mlocie, bo naprawde bardzo ciezko bylo to odfiltrowac, zreszta obliczalem ilosc slodu na 12 litrow piwka, a wyszlo mi 9 litrow 12 Blg. Zacierane bylo wg przepisu volker'a 64 st C przez 30 minut, 72 st C przez 30 minut i 78 st C na 5 minut, jednak ta temperatura byla dosc wachliwa (nie jest latwo utrzymac przez 30 minut w calej brzeczce stalej temperatury - jesli macie na to sposoby to podzielcie sie...).

W kazdym razie wszystko zostalo zmierzone balingomentrem i to co wyszlo na koncu ma 12 Blg, pytanie tylko czy to jest piwo, w sumie zapach ma taki jak poprzednia warka robiona z ekstraktu slodowego a nie z zacieranego slodu.
Niepokoi mnie jednak to co sie dzieje z piwem w czasie fermentacji...
Fermentuje na 100% i bardza burzliwie, jednak zamiast bialo-berzowej grubej warstwy piany na wierzchu utworzylo sie cos co przypomina troche piane i ma kolor brazowa-sra...waty.

Bede bardzo wdzieczny za wszystkie sugestie na ten temat

pozdrawiam

Krzysiu
16-12-2002, 08:03
Moim zdaniem dałeś za mało wody i po prostu znaczna część cukru nie wyekstrahowała się z ziarna. Być może też za słabo mieszałeś. Temperatura akurat w tym przypadku ma niewiele do rzeczy

Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg.

wąski
16-12-2002, 08:20
No dobra, to powiedzmy, ze wyszlo mi mniej brzeczki niz moglo wyjsc to jeszcze nie tak zle, ale czy mam sie niepokoic objawami przy fermentowaniu?

Krzysiu
16-12-2002, 11:31
Raczej nie, te brązowe brudy to zapewne efekt zbyt drobnego zmielenia słodu (burzyny zbierają się na pianie). Brudy s...ate to chyba dla odmiany resztki chmielu, o którym zresztą nic nie napisałeś.
Generalnie piana ma być brudna.

wąski
16-12-2002, 11:36
Po prostu przestraszylem sie, bo jak warzylem z gotowego ekstraktu to mialem piekna bialo-berzowa piane i bylo jej o wiele wiecej.

Chmiel: 40g. aromatycznego granulat.

pozdr

wąski
16-12-2002, 11:40
Nawet nie zauwazylem jak przestalem byc "juniorem" :).

Krzysiu
16-12-2002, 12:04
Chmielu dużo. Jeśli dałeś granulat luzem, to jego resztki znajdują się właśnie na pianie.

FJCP - piana może być co najwyżej "beżowa". U mnie na najnowszej warce jest biała, równa, gruba na dwa palce.

wąski
16-12-2002, 12:13
Ilosc chmielu mi odpowiada, poprzednio na 5 litrow piwa dawalem 20g. i to bylo to co chcialem uzyskac.

A co do reszty to przeprowadze warke do konca i zobaczymy co wyjdzie, nie ma sie co goraczkowac...

pozdr

oryks
17-12-2002, 09:19
Krzysiu napisał(a)
...
Ja wczoraj robiłem kolejne piwko - dałem 2,7 kg słodu na 13 litrów wody, po gotowaniu wyszło mi 11 litrów brzeczki ok. 14 - 15 Blg. [/B]

Ile właściwie wody można / należy używac do zacierania ?
Wiele opisów na forum sugeruje, że zacier to taga dosyć gęsta zupa którą się dalej filtruje i dodatkowo przemywa wodą.
Czy można do zacierania użyć tyle więcej wody aby z pierwszego filtrowania uzuskać oczekiwaną ilość brzeczki ?
Czy zacieranie w większej ilości wody nie da lepszego wyługowania cukrów niż przemywanie młóta ? Czy to tylko kwestia wielkości kadzi zaciernej ? Może rozcińczenie zacieru wpływa na skuteczność pracy enzymów ?
Tak właśnie zrobiłem przy ostatniej warce i od razu miałem brzeczkę o założonej ilości i stężeniu. Chciałem mimo wszystko oddzielnie przemyć młóto aby sprawdzić co w nim jeszcze zostało (ile st. Blg) i może zrobić z tego jakiegoś "cieńkusza" ale noc mnie zmogła.

wąski
19-12-2002, 09:12
Chyba jednak cos nie jest dobrze z moja brzeczka...

1. Wydaje mi sie, ze fermentacja burzliwa nie przebiegla tak burzliwie jak powinna, piany wytworzylo sie jak na lekarstwo

2. Po 2 dniach fermentacji bylo 5 BLg (startowalo od 12 Blg), po 4 dniach jest nadal 5 Blg, wydaje mi sie, ze cos jeszcze fermentuje ale bardzo niemrawo.
Co robic? W sobote mialem sciagac piwko do dymiona i odstawic do lezakowania, ale teraz to nie wiem czy to robic.

Czes
19-12-2002, 15:26
Stosunek wody do ziarna w zacierze to zwykle 3-4 litry/kg.
Dalsze rozcieńczanie zacieru zmniejsza stężenie rozpuszczonych w wodzie enzymów i spowalnia proces hydrolizy skrobi. Poza tym enzymy stają się bardziej podatne na denaturujący wpływ wysokiej temperatury.