PDA

Wersja pełna: : Jak policzyć zawartość alkoholu.


Koziołek
17-12-2002, 20:36
Witam

Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa. 3em częściom akstraktu słodowego odpowiadają 2 części cukru, czyli w takim wypadku odpowiada to w sumie 2.2 kg cukru. Coś mi tu nie pasuje, bo:

1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu. Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.

2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku lub 200g cukru co odpowiada 150g alkoholu (bo 1% ekstr. przerobi się na 0.5% alko.). Czyli z 2.2 kg cukru będę miał 1.65 kg alkoholu. Idąc tym tropem będę miał 8.2% alkoholu.

Uprzejmię proszę o wyczerpujące sprostowanie (może link do jakiś fachowych stron ?), bo ja już mam mętlik w głowie :)

kangurpl
17-12-2002, 23:18
Koziołek napisał(a)
Witam

Przeczytałem artykuł o warzeniu z gotowca. Napisane tam było, że po dodaniu 1.2 kg cukru (razem z 1.5 kg ekstraktu) będę miał 4% alkoholu w 22 litrach piwa.
Autorzy instrukcji do gotowca z pewnością nie podawali tych 4% na podstawie wyliczeń teoretycznych lecz na podstawie testowych warek.

1.) Na stronie "http://winadomowe.w.interia.pl/frames/cukromierz.htm" przeczytałem, że z 1 kg cukru powstanie 0.6 kg alkoholu.
Teoretycznie, przy założeniu że 100% cukru zostanie przerobione na alkohol.

Czyli będę miał 1.32 kg alkoholu, czyli 6%.
Część ekstraktu na pewno nie zostanie przerobiona, przy 20% pozostałości powstanie tylko 1,06 kg alkoholu a to daje 4,8%.


2.) W artykule napisane jest, że po zwiększeniu o 1% ekstraktu alkohol wzrośnie o 0.5%. Jednocześnie 1% odpowiada 300g ekstratku

coś tu nie tak, skoro 1% = 300g to 100%=30000g czyli 30kg ???

Koziołek
18-12-2002, 13:31
kangurpl napisał(a)
coś tu nie tak, skoro 1% = 300g to 100%=30000g czyli 30kg ???

Zgadza się, coś tu jest nie tak :) Może ekstrakt traktowany jest jako czysty cukier, w takim wypadku 1%=200g, czyli 100% = 20 kg - a taką masę ma 20 litrowe piwko (około).

Według tej strony z cukromierzem 1 kg cukru przerobi się na 0.6 kg alkoholu (1kg => 0.6 kg). A według Biermanna (w artykule) z 1% ekstraktu zrobi się 0.5% alkoholu, czyli:

Gdy mamy 100 kg płynów, to 1% całości = 1kg. Tyle ekstraktu da nam 0.5% alko w całości (=0.5 kg alkoholu). Ale 3 części ekstraktu równa się 2 części cukru, czyli z 0.66 kg cukru zrobi się tyle samo alkoholu co z 1 kg ekstraktu. Czyli według Biermanna:
0.66*(3/2) kg cukru => 0.5*(3/2) kg alkoholu
1 kg cukru => 0.75 kg alkoholu

Czyżby szanowny Biermann się pomylił ? Albo ja go źle zrozumiałem ?

Czes
18-12-2002, 14:49
Wyniki tych obliczeń wyraźnie obsuwają się w alkoholizm :D

Przyjmijcie na początek jako pewnik, że z 1 kg
cukru (heksozy) może teoretycznie, co najwyżej powstać nie więcej niż 511 g etanolu.
Zgodnie z równaniem reakcji chemicznej realizowanej przez drożdże:

C6H12O6 ------> 2 CO2 + 2 C2H5OH

Koziołek
18-12-2002, 15:47
Napisana powyżej reakcja (z pominięciem ATP oraz ATP, ale to nieważne) nie określa późniejszego stosunku wagowego, gdyż trzeba by znac masy tych cząsteczek, a nie mam pod ręką układu okresowego, żeby to policzyć :)

Czes - Twoim zdaniem powstanie max 0.511 g alkoholu ? To by miało sens, ale przeczy (chyba) innym moim informacją (z tej strony o cukromierzu) oraz z artykułu Biermanna "jak warzyć piwo z gotowca"...

Pozdrawiam

Koziołek
18-12-2002, 21:11
Czes - za szybko policzyłeś jak dla mnie :) Oczywiście masz rację: z 1 kg cukru (heksozy oczywiście) nie może powstać więcej niż około 0.51 kg alkoholu. Przeczytałem teraz dokładnie co mam na aerometrze napisane i mniej więcej pokrywa się to z tym. Podają tam (przewidywane) procenty alkoholu oraz ilość cukru na litr. I jest to w stosunku właśnie 1 do 0.5 (a właściwie 0.5 do 1 :)

Ale w takim razie w artykule Biermanna jest coś nie tak. (A na tej stronie o cukromierzu napewno jest coś nie tak :)

Pozdrawiam

Krzysiu
19-12-2002, 08:46
Czes, jesteś bardzo skromny ;-) Zapomniałeś podać swój prosty wzór za obliczenie zawartości alkoholu w gotowym piwie. Przytaczam: zaw. alk. = (OG - FG) x 129, gdzie OG = gęstość brzeczki nastawnej, FG = gęstość piwa zielonego.
Chyba dobrze zapamiętałem, co?

Koziołek
19-12-2002, 09:12
Oj, to już w ogóle mi nie pasuje, albo źle liczę. Załóżmy, że:
OG=1050
FG=1010
Czyli:
(OG-FG)*129=5160

W jakich to jednostkach ? gram/litr ?

zet
19-12-2002, 11:20
Koziołek napisał(a)
(A na tej stronie o cukromierzu napewno jest coś nie tak :)

Pozdrawiam

Witam,
Pozwolę sobie tylko wtracic, ze na "tej stronie o cukromierzu" nigdzie nie jest napisane, że 1kg cukru daje 600g alkoholu. Jest tam napisane natomiast, że 1kg cukru daje około 600ml alkoholu. Jest to pewna różnica. A tak naprawde 1000g sacharozy daje 672ml alkoholu (538g), 1000g glukozy daje 638ml (511g), ale nigdy nie liczy sie wydajnosci alkoholowej jako 100%, dlatego założono te nieszczesne 600ml.

Pozdrówka,
Zygmunt

Czes
19-12-2002, 15:17
Koziołkowi:

wprawdzie spotyka sie zapis np. OG = 1050 ale w istocie powinno być 1,050 ( to stosunek masy pewnej objętosci cieczy do masy tej samej objętosci wody w stałej temperaturze )
A więc wracając do twojego przykładu;
OG = 1,050
FG = 1,010

% obj. alkoholu = (1,050 - 1,010) x 129 =
5,16 [ml/100 ml piwa]
( nie przesadzając z dokładnoscią tj. 5,2 %)