PDA

Wersja pełna: : Proporcje dla mniejszych ilości piwa


Arin
05-02-2003, 08:55
Witam wszystkich.
Pod koniec tygodnia mam zamiar zacząć moją przygodę z domowym piwkiem.
Mam oczywiście wszystkie obawy jakie zostały opisane w postach w "Browarnictwie amatorskim" ( może lepiej byłoby dla mnie nie wczytywać się tak dokładnie )

Ale moje pytanie.
Zakupiłem gotowy brewkit i ekstrakt słodowy.
Na początku chciałbym uwarzyc mała ilość piwa, żeby się nie okazało, że popsułem całe 20 litrów.
Myślałem może o 4 litrach. Czy wszystkie proporcje składników równo podzielić? Sprawa wydaje się dość prosta.

Na 20 litrów potrzeba 1,8 kg brewkita + 1,8 ekstraktu + 18 litrów wody,
wiec na 4 litry troche mniej niż 0,4 kg brewkita i ekstraktu +3,6 litra wody.

To tak na mój rozum. Czy myślę dobrze? Czy coś przoczyłem? Prosze o wyrozumiałość, jeżeli to pytanie jest głupie. Strasznie jestem podekscytowany wizją warzenia piwa i mogę nie myśleć zbyt jasno.

PZDR

mapajak
05-02-2003, 09:29
Z uwarzeniem 4 l. piwa mogą być kłopoty, trochę zostanie z osadem w fermentatorze, trochę zostanie z osadem w gąsiorze po dojrzewaniu, kilkakrotnie trzeba pobrać próbki w celu określenia stężenia brzeczki (po ok 100 ml) i okaże się, że końcowego produktu zostanie niewiele.
Według mnie najmniejsza rozsądna ilość piwa do uwarzenia w domu to 10 litrów. Również podzielić składniki będzie łatwiej - równo na pół.
Poza tym jak wszystko zrobisz według instrukcji i dobrze wysterylizujesz sprzęt (bardzo ważne - naprawdę!!) to piwo na pewno Ci wyjdzie. Życzę powodzenia i wspaniałych wrażeń smakowych.

Arin
05-02-2003, 13:13
Dzięki.
Najpiękniejsze jest to, że muszę szybko uzupełnić zapas butelek. Moje piwo mam zamiar butelkować.

Więc teraz mam dobry powód, żeby w najbliższym czasie wypić...:rolleyes: ..dużo, dużo piwa.