PDA

Wersja pełna: : Zaczęłam od podstaw


kamyczek77
13-03-2003, 11:03
Wczoraj zaczęłam mielić słód.Zastosowałam zwykły młynek do kawy z lat 70'(moc-1 silna kobieca ręka).Ma to być piwo pszeniczne,jak już zmielę to sie będę martić o kadzie filtracyjne i.t.p.
Mielenie wcale nie jest trudne,a i słód nie jest taki twardy jak sądzilam z wypowiedzi wcześniej zamieszczonych w temacie.

Krzysiu
13-03-2003, 22:39
kamyczek77 napisał(a)
...jak już zmielę to sie będę martić o kadzie filtracyjne i.t.p.
...
Podziwiam Twój optymizm, ale jak się już słód rozbełta w wodzie, to zostaje mało czasu na samodzielne wykonanie kadzi filtracyjnej ;-)

pawcio1
13-03-2003, 22:45
kamyczek77 napisał(a)
Wczoraj zaczęłam mielić słód.Zastosowałam zwykły młynek do kawy z lat 70'(moc-1 silna kobieca ręka).Ma to być piwo pszeniczne,jak już zmielę to sie będę martić o kadzie filtracyjne i.t.p.
Mielenie wcale nie jest trudne,a i słód nie jest taki twardy jak sądzilam z wypowiedzi wcześniej zamieszczonych w temacie.



Obym nie był złym prorokiem, ale jeśli tak do tego podchodzisz to będziesz miała problem.:eek:
Filtrowanie pszenicznego to zupełnie osobna konkurencja.:D :D :D

kangurpl
14-03-2003, 07:15
Więcej optymizmu panowie :D
Kamyczek77 miel (mlej?) dalej :stout:
i powodzenia w warzeniu :)

marcopolok
14-03-2003, 07:22
E ja tam wierzę w koleżankę:) to dość stanowcza osóbka.
Jednocześnie prośba o dalsze sczegóły z tej dziewiczej warki bo też się przymierzam:kwiatek:
Jak na razie mam odpowiednią piwniczkę załatwioną oraz hektar pola na którym w takt wiatru będzie się bujał dorodny łan pszenicy. ( to się nazywa zaczynanie od podstaw:D )

pjenknik
14-03-2003, 17:15
W tym browarze ja jestem od technicznych i na pewno bedzie miała kadź w odpowiednim momencie. A zanim zmiele 5 kg słodu to jeszcze trochę czasu minie.

kamyczek77
02-04-2003, 12:44
Rzeczywiście Pjenknik zajmuje się stroną techniczną przedsięwzięcia.Dlatego też wstrzymałam moje działania i czekam na kadż filtracyjną(mimo wszystko jestem dobrej myśli;)