Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja śrutownika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzyś
    Junior
    • 10-2002
    • 27

    Konstrukcja śrutownika

    Z uwagi na słabą dostępność śrutowników po rozsądnych cenach, postanowiłem wykonać urządzenie samodzielnie. Przewidywany koszt urządzenia powinien wynieść ok. 1/10 ceny śrutownika uznanej firmy. Większość kłopotów technicznych udało się już pokonać. Pozostała ostatnia kwestia: jaka jest optymalna odległość pomiędzy powierzchniami wałków zgniatających słód?
    Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
    CBDO
  • Rolek
    Senior
    • 08-2001
    • 1038

    #2
    Odp: Konstrukcja śrutownika

    Krzyś napisał(a)
    Pozostała ostatnia kwestia: jaka jest optymalna odległość pomiędzy powierzchniami wałków zgniatających słód?
    Jack Schmidling (ten od Maltmill'a) podaje odległość 0,045", czyli 1,143 mm.

    R.

    Comment

    • maryhh
      Senior
      • 02-2001
      • 1895

      #3
      a może zrób tak.
      jeden wałek zamocowany na stałe a drugi regulowany?
      Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
      "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
      do lekkiej pracy jestem za ciężki"

      Comment

      • Krzyś
        Junior
        • 10-2002
        • 27

        #4
        Regulowane wałki zbytnio komplikują konstrukcję. Zrobię na 1,14 cm. Dzięki za pomoc.
        Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
        CBDO

        Comment

        • Krzyś
          Junior
          • 10-2002
          • 27

          #5
          Oczywiście 1,14 mm.
          Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
          CBDO

          Comment

          • Rolek
            Senior
            • 08-2001
            • 1038

            #6
            Krzyś napisał(a)
            Regulowane wałki zbytnio komplikują konstrukcję.
            Ha! A jakby się przypatrzeć wyżymaczce z pralki Frania? Przeca tam też chodzą dwa przeciwbieżne wałki, pomiędzy którymi odległość można regulować.
            Hmm, muszę gdzieś wykopać Franię...

            r.

            Comment

            • maryhh
              Senior
              • 02-2001
              • 1895

              #7
              Krzyś napisał(a)
              Regulowane wałki zbytnio komplikują konstrukcję. Zrobię na 1,14 cm. Dzięki za pomoc.
              żaden problem.
              jeśli sie już bierzesz za robotę to zrób to tak aby Ci służyło, bo okaże się, że te 1,14mm nie będzie odpowiednie i będziesz to musiał przerabiać.
              regulująca śruba z drobnym gwintem załatwi tu sprawę.

              Rolek napisał(a)
              Ha! A jakby się przypatrzeć wyżymaczce z pralki Frania? Przeca tam też chodzą dwa przeciwbieżne wałki, pomiędzy którymi odległość można regulować.
              Hmm, muszę gdzieś wykopać Franię...
              ta regulacja byłaby za mało precyzyjna. zważ na to z jaką dokładnością podawana jest odległość między wałkami.
              Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
              "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
              do lekkiej pracy jestem za ciężki"

              Comment

              • crizz
                ...
                • 02-2003
                • 1255

                #8
                Pytanie do Krzysia i Rolka: czy zdołaliści skonstruować śrutowniki według Waszych pomysłów? Jeśli tak, proszę o szczegóły, tutaj lub na PW (potrzebuję tych informacji do działu BA).

                Dzięki z góry!

                Comment

                • dziku
                  Senior
                  • 12-2002
                  • 1992

                  #9
                  Krzyś teraz rzadko bywa na Forum, ale zapytam go telefonicznie. Z tego co mi kiedyś mówił to chyba zrobił ten śrutownik.
                  Dziku


                  Comment

                  • Rolek
                    Senior
                    • 08-2001
                    • 1038

                    #10
                    crizz napisał(a)
                    Pytanie do Krzysia i Rolka: czy zdołaliści skonstruować śrutowniki według Waszych pomysłów? Jeśli tak, proszę o szczegóły, tutaj lub na PW (potrzebuję tych informacji do działu BA).

                    Dzięki z góry!
                    Pomysł był, szalony zresztą no i na pomyśle się skończyło. Obecnie jestem na etapie używania młynka do kawy - ręcznego.
                    Jednakże etap poszukiwania trwa. Mam przyobiecany przez znajomego znajomego znajomego stary peerelowski sklepowy młynek (a właściwie młyn) do kawy. Pamiętacie to? Stało obok prześwietlarki do jaj
                    Torebkę kawy mieliło w kilka sekund, miało potężny zasyp, regulację żaren - pozornie idealne urządzenie. Najpierw jednak muszę dostać to w swoje łapy i przetestować. Jeśli testy wypadną pozytywnie - nie omieszkam poinformować. Może zacznę śrutować usługowo

                    tymczasem

                    Comment

                    • pjenknik
                      • 08-2001
                      • 3388

                      #11
                      Kolega kupił dom razem z przedwojennym młynkiem do kaszy. Cholerstwo ma niedobre wymiary, bo 2 metry na 1 metr i baaaaardzo dużą wydajność - jednorazowo wchodzi 25 kg zboża. Na wiosnę po konserwacji spróbujemy tego użyć do słodu
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • Rolek
                        Senior
                        • 08-2001
                        • 1038

                        #12
                        pjenknik napisał(a)
                        Kolega kupił dom razem z przedwojennym młynkiem do kaszy. Cholerstwo ma niedobre wymiary, bo 2 metry na 1 metr i baaaaardzo dużą wydajność - jednorazowo wchodzi 25 kg zboża. Na wiosnę po konserwacji spróbujemy tego użyć do słodu
                        Może jednak okazać się, że po wsypaniu 5 kilogramów słodu młynek zabuczy, zahuczy i wyleci z niego obłoczek śruty Takie urządzenia mają to do siebie, że po wrzuceniu doń 50 kilogramowego worka ziarna duża część pozostaje w środku jako okładzina wygłuszająca
                        No chyba, że Blue Room Brewery zaczyna pracę liczoną na hektolitrach, wtedy te parę kilo wte czy wewte...

                        tymczasem

                        Comment

                        • pjenknik
                          • 08-2001
                          • 3388

                          #13
                          Jakie zabuczy, zahuczy? Jak pokręcimy korbą to zadziała
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • szaleniec22
                            Junior
                            • 12-2006
                            • 15

                            #14
                            pracuje w browarze i to zalezy Ale okolo 0,3 milimetra a jak zrobiles mlynek? Masz jakies wskazowki czy cos tomekwozniak@poczta.onet.pl

                            Comment

                            • fellix-f1
                              Senior
                              • 12-2005
                              • 157

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szaleniec22
                              pracuje w browarze i to zalezy Ale okolo 0,3 milimetra a jak zrobiles mlynek? Masz jakies wskazowki czy cos tomekwozniak@poczta.onet.pl
                              0,3 to będzie mąka, a nie śruta! Co dobre dla przemysłowego browaru, może okazać się tragiczne w skutkach w domowym browarze.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎