PDA

Wersja pełna: : Druga warka- plany i pytania


Yossarian
11-07-2003, 14:53
Pierwsza warka w postaci lagera juz zabutelkowana. Więc rzeczt zabićczas planuje druga.
Ostatnio czytałem posty o pszenicznym wiec mój wybór padł właśnie na ten rodzaj piwka :stout:, a dokłąadnie "Muntons Wheat" z borowamatora. Jak myślicie dobry pomysł a moze jakos inaczej zrobić niz z gotowca? A jak juz to moze jakis porady :)))
Czekam czekam :)0 z niecierpliwoscią

elroy
11-07-2003, 17:02
Yossarian napisał(a)
Pierwsza warka w postaci lagera juz zabutelkowana. Więc rzeczt zabićczas planuje druga.
Ostatnio czytałem posty o pszenicznym wiec mój wybór padł właśnie na ten rodzaj piwka :stout:, a dokłąadnie "Muntons Wheat" z borowamatora. Jak myślicie dobry pomysł a moze jakos inaczej zrobić niz z gotowca? A jak juz to moze jakis porady :)))
Czekam czekam :)0 z niecierpliwoscią

hej!

Na Twoim miejscu teraz spróbowałbym warzyć z czystego ekstraktu słodowego i chmielu. Stopień trudności nie jest dużo większy, niż w przypadku gotowca. Możesz eksperymentować, przy okazji zdobędziesz więcej doświadczenia. A to napewno się przyda, jeśli będziesz chciał warzyć piwo z procesem zacierania.
Z drugiej strony, ciekawy jestem jak smakuje pszeniczniak z gotowca, więc wybór należy do Ciebie :)


ps: offtopic zupełnie - czy Twój nick pochodzi z $ 22 ? :cool:

Yossarian
11-07-2003, 22:54
Nom własnie ja tez jestem ciekaw :). Wogłe to warzenie rozbudzilo moją cikawosć co do innych piw dotychczas piłem tylko lagera. Teraz mnie wzieło na próbowanie czegos innego. Łąze po sklepach i szukam czegośczego wczesniej nie piłem :)
To dzisiaj juz zaliczyłem portera żywca, Kilikeny Ginnesa, i jakogoś legera japońskiego z kukurydzą :). Kurde jaki ja byłem dotychczas ograniczony. Tyskie i Tyskie :).
Odkrywam teraz odmiene stany świadomosci :). Jutro jade do piw świata nakupie po jednym wszystkiego co maja:)

mapajak
12-07-2003, 07:39
elroy napisał(a)
hej!

Z drugiej strony, ciekawy jestem jak smakuje pszeniczniak z gotowca, więc wybór należy do Ciebie :)


ps: offtopic zupełnie - czy Twój nick pochodzi z $ 22 ? :cool:


Z gotowca nie uzyskamy typowego smaku pszeniczniaczka, chyba że użyjemy specjalnych drożdży zamiast uniwersalnych, dołączonych do gotowca.

Yossarian
12-07-2003, 07:40
Elroy: Rację masz to właśnie z 22 paragrafu :). A co nie podoba Cie się ? ;)

Yossarian
12-07-2003, 07:44
To w gowcu przeniczniaka są dożdże uniwersalne czy specjalne???

I jak się wstawia cytaty bo jakos nie potrafię tego rozgryśc!!

No i pozatym dzien dobry wszystkim !!!!

mapajak
12-07-2003, 07:50
Yossarian napisał(a)
To w gowcu przeniczniaka są dożdże uniwersalne czy specjalne???

I jak się wstawia cytaty bo jakos nie potrafię tego rozgryśc!!

No i pozatym dzien dobry wszystkim !!!!

1) uniwersalne górnej fermentacji - nie wyjdzie z nich pszeniczniak.
Specjalne trzeba nabyć osobno.

2) pod postem jest przycisk "CYTUJ"

Yossarian
12-07-2003, 09:05
mapajak napisał(a)
1) uniwersalne górnej fermentacji - nie wyjdzie z nich pszeniczniak.
Specjalne trzeba nabyć osobno.

2) pod postem jest przycisk "CYTUJ"

Hie hie dzieki :))) juz wiem jakie to proste.

A takie drożdze hm to gdzie moge nabyć?? Sorki jesli dubluje pytanie ale co mi tam moze mnie nie wywalą :)

mapajak
12-07-2003, 09:38
Yossarian napisał(a)
Hie hie dzieki :))) juz wiem jakie to proste.

A takie drożdze hm to gdzie moge nabyć?? Sorki jesli dubluje pytanie ale co mi tam moze mnie nie wywalą :)

Są u Grossmanna - drogie, ale podobno wystarczają na kilka razy.
Kiedyś Pawcio "zorganizował" wspaniałe drożdże do pszenicznego dla chyba połowy forumowiczów warzących.

Yossarian
12-07-2003, 10:04
Wiem hie hie czytałem ten temat. Grossman jest w poznianiu nawet jest gdiześ adres tutaj, ale czy jest jakis inny kontakt oprucz adresu pocztowego? Jakas strona czy katalog do przjezenia?

mapajak
12-07-2003, 10:33
Yossarian napisał(a)
Grossman jest w poznianiu nawet jest gdiześ adres tutaj, ale czy jest jakis inny kontakt oprucz adresu pocztowego? Jakas strona czy katalog do przjezenia?

Katalog wysłałem Ci na e-mail.

pjenknik
12-07-2003, 10:36
Jesteś na pewno sympatycznym czlowiekiem, ale czy czasami czytasz co napisałeś? Zobacz jak to wyglada. Jest taka opcja sprawdź przed dodaniem. Szanuj innych to sie naprawdę źle czyta.
Grossman nie ma strony, telefon do niego 607655930.

Yossarian
12-07-2003, 11:23
pjenknik napisał(a)
Jesteś na pewno sympatycznym czlowiekiem, ale czy czasami czytasz co napisałeś? Zobacz jak to wyglada. Jest taka opcja sprawdź przed dodaniem. Szanuj innych to sie naprawdę źle czyta.
Grossman nie ma strony, telefon do niego 607655930.

Fakt :((. Przepraszam. Jestem totalnym niechlujem jesli chodzi o pisanie. Nie jestem maszynistką i robię masę błędów a kolejnym moim grzechem jest lenistwo i nie chce mi się sprawdzac. postaram się poprawić Wybaczysz :kwiatek: ?

crizz
14-07-2003, 07:45
Yossarian napisał

Ostatnio czytałem posty o pszenicznym wiec mój wybór padł właśnie na ten rodzaj piwka :stout:, a dokłąadnie "Muntons Wheat" z borowamatora.

Wracając do tematu: warzyłem (hmmm... mocno powiedziane) z tego gotowca, z dodatkiem cukru trzcinowego (eksperyment, po którym w moim poście przestali pisać zatwardziali "reinheitgebotowcy" :)) i na drożdżach do pszenicznego. Dodatkowo obniżyłem objętość brzeczki, żeby utrzymać większy Blg. Poczytać możesz tutaj (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=20939).

Piwo jest pyszne, ma piękny ciemnozłoty kolor (od brązowego cukru) i gęstą pianę. Jak na gotowca jest wyjątkowe. To na pewno zaleta drożdży.

Porada nr 1. Wal do Pawcia po namiary na drożdże.
Porada nr 2. Ugnij kark przed FCJP, jeśli nie chcesz być ignorowany. To nie są złośliwe uwagi. Oni są naprawdę bezwzględni... ;)

Yossarian
14-07-2003, 08:16
Porada nr 1. Wal do Pawcia po namiary na drożdże.
Porada nr 2. Ugnij kark przed FCJP, jeśli nie chcesz być ignorowany. To nie są złośliwe uwagi. Oni są naprawdę bezwzględni... ;) [/B][/QUOTE]

Ok. Dzięki no przecież się staram, ostatni post juz chyba prawie bez błędny jest. A wszystkiego się nie pozbęde bo mam hm taką przypadłość i nawet zaświadczenie o tym że mogę robić błędy. Bo inaczej jak bym zdał maturę i skończył studia. I jeśli nawet kuratorium oświaty uznało moje zaświdczonko to moze i FCJP będzie bardziej liberalne dla mnie ? :kwiatek:
Postaram się unikać literówek a co do ortografi to raczej przestane tutaj pisać niż jej sie naucze.Taki los :(

crizz
14-07-2003, 08:22
Yossarian napisał(a)
...i nawet zaświadczenie o tym że mogę robić błędy. Bo inaczej jak bym zdał maturę i skończył studia. I jeśli nawet kuratorium oświaty uznało moje zaświdczonko to moze i FCJP będzie bardziej liberalne dla mnie ?

Wrzuć skan. Zobaczymy, co da się zrobić.

:D

Yossarian
14-07-2003, 08:55
crizz napisał(a)
Wrzuć skan. Zobaczymy, co da się zrobić.

:D

No co Ty? Tam sa zbyt inntymne rzeczy :)

alph
14-07-2003, 09:43
Yossarian napisał(a)
No co Ty? Tam sa zbyt inntymne rzeczy :)

A jaki lekarz wystawił Ci to zaświadczenie ;-)))

Yossarian
14-07-2003, 13:57
alph napisał(a)
A jaki lekarz wystawił Ci to zaświadczenie ;-)))

Hmmm żaden lekarz nie wystawia takich zaświadczeń to rola psychologów i pedagogów w specjalnej poradni :)