PDA

Wersja pełna: : Szkocki słód do whisky i Polskie piwo.


pawcio1
28-08-2003, 17:59
Tak się składa że obok piwa drugą a może nawet pierwszą miłością jest słodowa szkocka whisky Single Malt.Zwłaszcza pochodząca z takiej malej wysepki Islay :kwiatek: Wyspa maleńka ale jest na niej 7 destylarni w tym jedna niestety zamknięta.Specyfiką whisky z Islay jest jej wyjątkowa torfowość ,przesiąknięcie aromatem morza i dymu.
Tak się składa że jestem na etapie załatwienia ok kilograma słodu z destylarni Ardbeg.Strasznie mnie od jakiegoś czasu korciło ,aby zastosować do warzenia ten przesiąknięty dymem z torfu słód.
Wiem że jest kilka piw w europie i kilka w USA które mają dodatek takiego słodu.Ciekawy jestem co mi wyjdzie.
Jak sprawa będzie się rozwijała dam znać.

oryks
29-08-2003, 08:38
Pawcio,

taki słód z Islay z którego robią Ardbeg to ja bym oprawił w ramki i powiesił na ścianie !
Jeżeli już chcesz go ożenić z chmielem to dobrze rozważ proporcje zasypu. Używałem co prawda samodzielnie wędzonego słodu ale dodatek 20% to było już za dużo, zmniejszyłem więc jego ilość do kilku %.

mapajak
29-08-2003, 08:53
oryks napisał(a)
Pawcio,

Używałem co prawda samodzielnie wędzonego słodu ale dodatek 20% to było już za dużo, zmniejszyłem więc jego ilość do kilku %.

Czyżbyś robił "Grodzisza"?

oryks
29-08-2003, 14:23
O ile dobrze pamiętam :confused: , to Grodzisza robili z wędzonego ale pszenicznego. Ja katowałem dymem słod jęczmienny; ten o którym pisze Pawcio też z całą pewnością jest jęczmienny.

pawcio1
29-08-2003, 21:27
oryks napisał(a)
O ile dobrze pamiętam :confused: , to Grodzisza robili z wędzonego ale pszenicznego. Ja katowałem dymem słod jęczmienny; ten o którym pisze Pawcio też z całą pewnością jest jęczmienny.

Masz rację jest na 100% jęczmienny.:D

LETO
11-10-2003, 11:03
A nie wydaje się wam że pierwszorzędne znaczenie ma jednak to z czego jest dym. Wiadomo że dym z torfu ma specyficzny ciężkawy aromat, a na przykład dym osikowy jest lżejszy. Stąd moje pytani: Jeżeli chciałbym podwędzić słód dom mojego piwka to w dymie z czego?