Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W czym zacierać ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    Senior
    • 09-2003
    • 217

    W czym zacierać ?

    Byłem dziś w sklepie Browamatora i tam powiedziano mi, że nie wolno zacierać słodu w garnku emaliowanym, aluminiowym itp. Należy używać wyłącznie garów ze stali nierdzewnej !! Jak się do tego ustosunkować?
    Gdzieś na forum wyczytałem, że można zacierać w aluminium, ale nie mogę odnaleźć tego postu. W czym Wy, drodzy koledzy i koleżanki zacieracie ?
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    #2
    Ja akurat zacieram w chromoniklowym, ale nie wydaje mi się, żeby to miało jakieś znaczenie.

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      Zacieramy ręce, jak czytamy takie bzdury. Prawdziwi twardziele zacierają we własnoręcznie wykopanych na śmietniku, prawdziwych dębowych kadziach. A tacy malutcy, jak ja, w zwykłym emaliowanym garze.

      Comment

      • Archer
        Senior
        • 09-2003
        • 217

        #4
        A gdzie te śmietniki ? To się tam przelecę... No a w aluminiowym mogę? Mam taki W I E L K I kocioł od gotowania bielizny-czy to aby nie profanacja ?

        Comment

        • Renegat
          Senior
          • 07-2003
          • 134

          #5
          No dobra, ale why, warum, perché, pourquoi, por qué - i przede wszystkim dlaczego?
          Czy uzyskałeś jakieś wyjaśnienie? W końcu emalia to jakiś rodzaj szkliwa, a więc ceramiki. Czyli - dopóki nie jest gdzieś obita, to IMHO nic nie stoi na przeszkodzie, żeby emaliowane naczynie używać.
          A może trzeba zacierać wyłącznie w importowanych, austriackich garnkach do nabycia w sklepie Browamatora?

          Slainté!
          Rene
          Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

          Comment

          • pjenknik
            • 08-2001
            • 3388

            #6
            Ja zacieram w garze emaliowanym lub nierdzewnym, w niczym to nie szkodzi. Z aluminium uwalniają się jakieś związki nie pamiętam jakie, dlatego jest wycofywane z kontaktów z żywnością.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • pawcio1
              Senior
              • 03-2003
              • 363

              #7
              pjenknik napisał(a)
              Ja zacieram w garze emaliowanym lub nierdzewnym, w niczym to nie szkodzi. Z aluminium uwalniają się jakieś związki nie pamiętam jakie, dlatego jest wycofywane z kontaktów z żywnością.
              dokladnie tak w aluminiowych nie wolno, ja mam 29L gar emaliowany z Makro za 69 zł z pokrywką.
              Trzeba być tylko ostrożnym żeby nie obić.
              Nierdzewne kosztują mnóstwo kasy

              Comment

              • Renegat
                Senior
                • 07-2003
                • 134

                #8
                A takie "cóś" do warzenia?

                pawcio1 napisał(a)

                Nierdzewne kosztują mnóstwo kasy
                Jak ty to ładnie ująłeś... Według mnie kosztują od zaj&^$$#$%#,

                Ale ja nie o tym. Otóż na kilku stronach anglojęzycznych spotkałem się z opisem i zdjęciami kadzi warzelnej wyglądającej jakby ktoś do standardowego, plastikowego fermentora wmontował (amatorsko) grzałkę od pralki. Wyglądało to co namniej dziwacznie i powiem wam, że mam mocno miesznane uczucia: z jednej strony element wykonawczy (grzałka) już jest. Dołączyć jeszcze tylko do tego jakiś element pomiarowy, sterowanie - i pełen automat gotowy. Kto wie, może nawet dałoby sie zaprząc jakiegoś "komputra" do roboty? Tylko po pierwsze: jakoś mi nie pasuje gotowanie (a tak naprawdę solidne podgrzewanie) w plastiku, a po drugie chyba nie bardzo jest wygodne w utrzymaniu w czystości...

                co o tym sądzicie?

                Slainté!
                Rene
                Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Cynkowany chyba może być, ale nieużywany - po bieliźnie śmierdzi, osobliwie po pieluchach. Aluminiowy - nie wiem, ale chyba w brzeczce nie ma żadnych kwasów, agresywnie działających na glin. Moim zdaniem najlepszym kompromisem między wymogami chemii a ceną jest gar emaliowany.

                  Comment

                  • elroy
                    Senior
                    • 10-2002
                    • 359

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Moim zdaniem najlepszym kompromisem między wymogami chemii a ceną jest gar emaliowany.
                    Ja posiadam, i z tego co czytam, używa również szerokie grono, takiego garnka jako kadzi zacierno-warzelnej.
                    Attached Files
                    www.piwo.org

                    Comment

                    • Archer
                      Senior
                      • 09-2003
                      • 217

                      #11
                      Dzięki za szeroki odzew !! Nawet z obrazkami !! A co to znaczy IMHO ?
                      Odniosłem rzeczywiście takie wrażenie, że mam kupić nierdzewny gar z Browamatora, a najlepiej, to żebym kupił gotowca, bo mniejszy problem, a słód się przypala, a trzeba pilnować temperatur, to wszystko takie trudne...

                      Comment

                      • Renegat
                        Senior
                        • 07-2003
                        • 134

                        #12
                        Archer napisał(a)
                        {CIACH} A co to znaczy IMHO ?{/CIACH}
                        IMHO = In My Humble Opinion = Moim Skromnym Zdaniem.

                        Z góry, z dołu i innych kierunków zaocznie przepraszam purystów językowych i FCJP, czasami jeszcze mi się "wympsknie" jakiś anglosaski akronim.

                        Rene
                        Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

                        Comment

                        • crizz
                          ...
                          • 02-2003
                          • 1255

                          #13
                          Odp: A takie "cóś" do warzenia?

                          Renegat napisał(a)
                          Ale ja nie o tym. Otóż na kilku stronach anglojęzycznych spotkałem się z opisem i zdjęciami kadzi warzelnej wyglądającej jakby ktoś do standardowego, plastikowego fermentora wmontował (amatorsko) grzałkę od pralki. Wyglądało to co namniej dziwacznie i powiem wam, że mam mocno miesznane uczucia: z jednej strony element wykonawczy (grzałka) już jest. Dołączyć jeszcze tylko do tego jakiś element pomiarowy, sterowanie - i pełen automat gotowy. Kto wie, może nawet dałoby sie zaprząc jakiegoś "komputra" do roboty? Tylko po pierwsze: jakoś mi nie pasuje gotowanie (a tak naprawdę solidne podgrzewanie) w plastiku, a po drugie chyba nie bardzo jest wygodne w utrzymaniu w czystości...
                          A po co wyjmować grzałkę z pralki? Zobacz, co podrzucił jerzy.

                          Comment

                          • Czes
                            PremiumUżytkownik
                            • 06-2001
                            • 752

                            #14
                            Emaliowany, stalowy gar znakomicie nadaje sie do zacierania i gotowania tak długo dopóki nie ulegnie uszkodzeniu szkliwo w jego wnętrzu i nie odłoni się goła korodująca stal.
                            Mój służy mi już 6 lat...
                            Aluminiowy także się nadaje; podejrzenia że aluminium może indukować chorobę Alzheimera zostały oddalone. Al znakomicie przewodzi ciepło - lepiej niz stal nierdzewna. Jego jedyną wadą jest brak odpornosci na alkalicze ( zasadowe) srodki czyszczące.
                            Natomiast naczynie cynkowane nie nadaje się, bo cynk łatwo reaguje z kwasami, a brzeczka jest lekko kwasna.

                            Zdjęcie o którym pisze Renegat zapewne przedstawiało kadź zacierną: to tzw cooler (lodówka turystyczna) o dobrze zaizolowanych sciankach, przy dnie którego wmontowano nie grzałkę ale miedzianą rurkę gęsto ponacinaną lub wręcz zbudowaną z siateczki.
                            Takie urządzenie służy do zacierania infuzyjnego w stałej temperaturze i następczego filtrowania brzeczki.
                            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                            Comment

                            • pjenknik
                              • 08-2001
                              • 3388

                              #15
                              Ja kupiłem w Geant nierdzewny garnek z pokrywką (chiński) o pojemności 28 litrów za 25 zł. Czy ja wiem czy to tak dużo?
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎