Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oszalałem ...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Offroad
    Junior
    • 10-2003
    • 11

    Oszalałem ...

    Witam wszystkich forumowiczów,
    muszę przyznać, że od 10 dni stałem się uzależniony od piwowarstwa domowego :-) kiedy to mój kumpel poczęstował mnie swoim piwem przygotowanym z brew-kit'a!
    Teraz mogę już powiedzieć, że jest to może lepsze lub czasami gorsze piwo ale WŁASNE!!!
    Na dzień dzisiejszy jestem już po dwóch nastawieniach warek:
    1. John Bull Lager BLG 10,5 ok.23 ltr, ekstrakt slodowy 1,25 kg, po 3 dniach BLG 3,5 - wygląda chyba, że wszystko OK.? - boję się tylko, że z 10,5 to "cienkusz" wyjdzie i mam zamiar do polowy zielonego piwa dodam glukozy a do reszty spray malt'a (nachmielonego ekstraktu słodowego w proszku) by poprawić smak goryczki. I TO W TYM NAJBARDZIEJ JUŻ LUBIĘ - JESTEM PANEM SWOJEGO PIWA!!!!
    2. Browamator PILS + 1,8 kg ekstraktu slodowego --> 20 ltr --> BLG 14! co o tym sądzić, czy nie przesadziłem oby??

    W sobotę tj. 04.10.03 mam zamiar rozlewać do butelek Lager'a i chcę nastawić Ale z użyciem szyszek chmielu aromatycznego :-O

    Zabawa jest przednia ...

    Pozdrawiam wszystkich,
    PitR
    PitR
    piwowar domowy A.D. 2003
  • Renegat
    Senior
    • 07-2003
    • 134

    #2
    Fáilte!

    Nam to mówisz? Że zabawa jest przednia, to wszyscy tu wiedzą

    Swoją drogą, jak zaklasyfikować uzależnienie od piwa jako napoju alkoholowego, to wiadomo. Ale uzależnienie od warzenia własnego piwa? Warkoholizm?

    Slainté!
    Rene
    Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

    Comment

    • crizz
      ...
      • 02-2003
      • 1255

      #3
      Odp: Oszalałem ...

      Offroad napisał
      Witam wszystkich forumowiczów,
      muszę przyznać, że od 10 dni stałem się uzależniony od piwowarstwa domowego :-)
      [...]
      do polowy zielonego piwa dodam glukozy a do reszty spray malt'a (nachmielonego ekstraktu słodowego w proszku) by poprawić smak goryczki.
      Witam i pozdrawiam . Znamy to uczucie entuzjazmu. Dodam - nieustające .

      Przy okazji - spraymalt nie poprawi smaku goryczki, a wręcz przeciwnie - powinien wzbogacić słodowy smak.

      Comment

      • Offroad
        Junior
        • 10-2003
        • 11

        #4
        Witam ponownie,
        jestem po rozlaniu pierwszej warki do butelek wyszło 40!!!
        Wygląda ładnie
        A propos spraymalt'a to z braku czasu nie dodalem :-).
        Mam zamiar użyć go w innych warkach.
        Rozlane do butelek piwko to Lager
        BLGpocz=10,5
        BLGkońc=3,5
        Zarazem nastawiłem ...

        ... angielskiego CIDER'a - takie piwko jabłkowe ha.
        Znajoma mi przywiozła z GB brew-kit'a. Jestem pewnie jedynym, a przynajmniej jednym z niewielu, którzy to warzyli .

        Moja żona bardzo to lubi i tym samym przyczyniłem się do zwiększenia stopnia akceptacji piwowarstwa domowego pośród żon.

        Pozdrawiam,
        PitR
        piwowar domowy A.D. 2003

        Comment

        • burar
          Senior
          • 09-2003
          • 238

          #5
          ...
          Moja żona bardzo to lubi i tym samym przyczyniłem się do zwiększenia stopnia akceptacji piwowarstwa domowego pośród żon.

          I o to chodzi ! Twoje zdrowie ! Hau!
          Grodziski Browar Domowy

          Comment

          • michalh
            Senior
            • 12-2002
            • 284

            #6
            Offroad napisał(a)
            Witam ponownie,
            Zarazem nastawiłem ...

            ... angielskiego CIDER'a - takie piwko jabłkowe ha.
            Znajoma mi przywiozła z GB brew-kit'a. Jestem pewnie jedynym, a przynajmniej jednym z niewielu, którzy to warzyli .

            Ten cider, to raczej nie piwko, tylko sfermentowany sok jabłkowy - ciekawe doświadczenie smakowe.
            Jestem ciekawy co z tego brewkita wyjdzie - czy możesz powiedzieć co było w środku w po otwarciu puszki - bo z pewnościa nie powinien być to słód. Czy był to skondensowany sok jabłkowy?

            Comment

            • Offroad
              Junior
              • 10-2003
              • 11

              #7
              Czy był to skondensowany sok jabłkowy?
              Dokładnie tak!

              W instrukcji bylo napisane aby dodać 1kg cukru ale ja postanowiłem dodać szlachetnieszego ekstraktu slodowego jasnego 1,25 kg.

              A propos CIDER uspokoił się czwartego dnia już tak nie je[piii]ie odorem , za to chciałem dokładniej się przyjrzeć zapachowi i się zaciągnąłem z fermentora ...

              ... czy tam zalega CO2 ???
              Myślałem, że mnie powali jak w nozdrza uderzyło .

              Pzdr,
              PitR
              piwowar domowy A.D. 2003

              Comment

              • crizz
                ...
                • 02-2003
                • 1255

                #8
                Offroad napisał
                W instrukcji bylo napisane aby dodać 1kg cukru ale ja postanowiłem dodać szlachetnieszego ekstraktu slodowego jasnego 1,25 kg.

                No to wyjdzie Ci z tego coś na kształt Redds'a...

                Comment

                • michalh
                  Senior
                  • 12-2002
                  • 284

                  #9
                  No właśnie, Cider to to chyba nie będzie, bo wydaje mi się że w ciderze to słodu raczej nie ma. Będzie to krzyżówka Cidera z jasnym piwkiem, czyli jak słusznie zauważył Crizz, coś jak Redds.
                  Bardzo szlachetny Redds, bo ten butelkowy to ma pełno sztucznych aromatów jabłkowych.
                  Czy drożdże do tego cidera to zwykłe drożdże górnej fermentacji? Jakiej firmy jest ten brewkit?

                  Comment

                  • Offroad
                    Junior
                    • 10-2003
                    • 11

                    #10
                    michalh napisał(a)
                    Czy drożdże do tego cidera to zwykłe drożdże górnej fermentacji? Jakiej firmy jest ten brewkit?
                    Chyba dolnej ponieważ w pierwszym dniu pojawila się pianka na powierzchni a potem wszystko utonęło i tam się "gotowało" a fermentacja muszę przyznać była burzliwa!

                    Co do słodu zamiast cukru to uważam, że tylko poprawi smak ponieważ nie jest to ektr. nachmielony tylko zwykły czysty, który jak wszyscy wiecie ma smak miodowy...

                    Pożyjemy.... zobaczymy ...

                    PitR
                    piwowar domowy A.D. 2003

                    Comment

                    • Offroad
                      Junior
                      • 10-2003
                      • 11

                      #11
                      Zapomniałem o firmie ...

                      Logo: kiść winogron
                      Firma CWE

                      Pzdr,
                      PitR
                      piwowar domowy A.D. 2003

                      Comment

                      • pjenknik
                        • 08-2001
                        • 3388

                        #12
                        Dolnej fermentacji fermentuja w zakresie temperatur od 3 do 10 stopni, a górnej w wyższych. Jaka była podana temperatura fermentacji dla tych drożdży? Jaka firma wyprodukowała tego brewkita? Jaka jest jej strona internetowa?
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • Offroad
                          Junior
                          • 10-2003
                          • 11

                          #13
                          niewiem, niewiem, niewiem ...... aaaaaaa .....

                          Jutro podam bliższe dane tylko sobie etykietkę z domu wezmę gdzie wszystko opisane...

                          Temp. fermentacji 18-19 stopni C.

                          A propos mojej fermentującej się HYBRYDY to chciałbym zauważyć, że na oryginalnych instrukcjach postępowania firmy Coopers lub John Bull mowy NIE MA słowa na temat słodu, więc skąd te przypuszczenia, że słód w CIDER'ze to TAAAKAAA modyfikacja

                          Jak już wcześniej mowiłem GRUNT BY ŻONIE SMAKOWAŁO TO POZWOLI W KUCHNI NASTAWIĆ OD CZASU DO CZASU BROWAREK
                          Last edited by Offroad; 10-10-2003, 09:09.
                          PitR
                          piwowar domowy A.D. 2003

                          Comment

                          • pjenknik
                            • 08-2001
                            • 3388

                            #14
                            Bo cydru nie robi się wogle z użyciem słodu. Jest to sfermentowany sok z jabłek z niewielkimi dodatkami. A ty postąpiłes tak jakbyś do soku z winogron dodał słodu. Bo tak naprawdę to cydrowi jednak bliżej do wina.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • pjenknik
                              • 08-2001
                              • 3388

                              #15
                              Autokorekta FCJP w ogóle
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎