Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fermentacja na balkonie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugi77
    Junior
    • 10-2003
    • 15

    Fermentacja na balkonie

    Witam, zwracam się z następującym pytaniem; Mam zamiar uwarzyć pilsnera, oczywiście mtodą zacierania ze słodu pilzneńskiego i drożdży dolnej fermentacji, na bazie miękkiej wody.

    Mieszkam w bloku i obecnie temperatura w mieszkaniu wynosi ok. 20 stopni, wiec nie jest zbyt sprzyjaąca dla dolnej fermentacji. Mam pytanie, jak będzie się zachowywała brzeczka w fermentatorze wystawionym na balkon, gdzie temp. waha się w dzień od 10 do około 2 stopni w nocy? Czy temperatura nie powinna być stała?
    DługiMaj Home Brewery
    Rozlewnia W-wa/Szygówek
  • pjenknik
    • 08-2001
    • 3388

    #2
    Temperatura [powinna być stała, a co będzie jak sie trafi przymrozek? Proponuję zaizolować po schłodzeniu styropianem, tzn. taki domek na fermentor zbudować.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • slado
      Gość
      • 07-2003
      • 1072

      #3
      Popełniłem Lagera, a jakże.

      Zmontowałem brzeczkę 13,5 'Blg i dodałem drożdże dolnej fermentacji BrauPartner-a.
      Nastaw miał 22 'C gdy wieczorem wystawiłem na balkon i okryłem kocem.
      Rano o 6:00 temperatura powietrza na zewnątrz wynosiła 11 'C, fermentor pokazywał pomiędzy 16-18 'C.
      Godzina 14:00, temperatura na zewnątrz 15 'C, fermentora nie znam, jestem poza domem.
      Wydaje się że warunki na Lager-a są idealne. Oby utrzymały się jak najdłużej!
      Wasze zdrówko!

      Comment

      • slado
        Gość
        • 07-2003
        • 1072

        #4
        18:30 temp. na zewnątrz 14,5 'C. Temp na fermentorze 16 'C.
        Niech żałuje każdy piwowar, jeśli nie nastawił się na dolną w tych dniach z wystawieniem na balkon.
        Małe wahania temperatury i względnie nie za wysoka, w górnym zakresie zalecanym temperatura otoczenia.
        Pianka cienka, na niecały centymetr. Ale to chyba dobrze.
        Wasze zdrówko!

        Comment

        • Kapselek
          Junior
          • 03-2003
          • 24

          #5
          Witam !
          Ja też mam piwo na balkonie ale okryte korzuchem (starym).
          W zeszłyk sezonie fermeniowało w podobnych warunkach i było b. smaczne
          Pozdrawiam i na zdrowie

          Comment

          • kangurpl
            Senior
            • 03-2002
            • 2660

            #6
            Kapselek napisał(a)
            ...korzuchem ...
            Sądzę że okryłeś je kożuchem FCJP
            Ja natomiast na balkonie leżakuję swoje piwo.
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • slado
              Gość
              • 07-2003
              • 1072

              #7
              Dzień następny

              Następny dzień rano.
              Godz. 7:00 - temp powietrza 8 'C - fermentora 14 'C
              Godz. 12:00 - temp powietrza 10 'C - fermentora 14 'C
              Chyba trafiłem na wlaściwy moment.
              To dziecię będzie nosiło nazwę "Balkonowy Lager"

              Comment

              • slado
                Gość
                • 07-2003
                • 1072

                #8
                Odp: Dzień następny

                slado napisał(a)
                --ciach--
                Godz. 7:00 - temp powietrza 8 'C - fermentora 14 'C
                Godz. 12:00 - temp powietrza 10 'C - fermentora 14 'C
                --ciach--
                godz. 20:00 temp. powietrza 7 'C - fermentora - zanika mi 14 'C.
                Okryję jeszcze jednym kocem... Noc może być

                Comment

                • Kapselek
                  Junior
                  • 03-2003
                  • 24

                  #9
                  [QUOTE]kangurpl napisał(a)
                  [B]Sądzę że okryłeś je kożuchem FCJP

                  Przepraszam za ortografię
                  ale piwo na balkonie pracuje poprawnie
                  Proszę mi powiedzieć co oznacza skrót FCJP
                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • dziku
                    Senior
                    • 12-2002
                    • 1992

                    #10
                    [QUOTE]Kapselek napisał(a)
                    [B]
                    kangurpl napisał(a)
                    Sądzę że okryłeś je kożuchem FCJP

                    Przepraszam za ortografię
                    ale piwo na balkonie pracuje poprawnie
                    Proszę mi powiedzieć co oznacza skrót FCJP
                    Pozdrawiam
                    Forum Czystości Języka Polskiego
                    To taka organizacja terrorystyczna grasująca na Forum
                    Dziku


                    Comment

                    • Kapselek
                      Junior
                      • 03-2003
                      • 24

                      #11
                      dziku napisał(a)
                      Forum Czystości Języka Polskiego
                      To taka organizacja terrorystyczna grasująca na Forum
                      Dzięki !
                      Wasze zdrowie
                      "terroryści" i piwowarzy

                      Comment

                      • dziku
                        Senior
                        • 12-2002
                        • 1992

                        #12
                        Kapselek napisał(a)
                        Dzięki !
                        Wasze zdrowie
                        "terroryści" i piwowarzy
                        To może jeszcze uzupełnij profil, przywitaj się w odpowiednim dziale
                        No i bywaj jak najczęściej.
                        Twoje zdrowie
                        Dziku


                        Comment

                        • slado
                          Gość
                          • 07-2003
                          • 1072

                          #13
                          Odp: Odp: Dzień następny

                          slado napisał(a)
                          godz. 20:00 temp. powietrza 7 'C - fermentora - zanika mi 14 'C.
                          Okryję jeszcze jednym kocem... Noc może być
                          Kolejny dzień, rano 6:00.
                          Temp. powietrza 3 'C - na fermentorze "świeci się" 14 'C!
                          Widać drożdże mają niezłą pod pledami .
                          Swoją drogą sporo tej energii termicznej potrafią wytworzyć.

                          Comment

                          • slado
                            Gość
                            • 07-2003
                            • 1072

                            #14
                            Dlugi77 - nie gniewasz się że podczepiłem się pod Twój wątek i tu marudzę?
                            Miało być o fermentacji na balkonie a taką właśnie prowadzę w tej chwili...

                            Comment

                            • dlugi77
                              Junior
                              • 10-2003
                              • 15

                              #15
                              slado napisał(a)
                              Dlugi77 - nie gniewasz się że podczepiłem się pod Twój wątek i tu marudzę?
                              Miało być o fermentacji na balkonie a taką właśnie prowadzę w tej chwili...
                              Skądże znowu... Ja zacieram w środę i również zamierzam fermentować na balkonie. Zbudowałem w tym celu specjalną skrzynkę ze styropianu o grubosci 3 cm, zamykaną od góry uchylnie:-)

                              Twoje obserwacje są dla mnie bardzo przydatne i... pocieszające, bo temperatura jak widać utrzymuje się na stałym poziomie.

                              Będę używał drożdży dolnej fermentacji Braupartner. Ile dni zamierzasz fermentować swojego "Balkonowca"?

                              Życzę udanej warki.
                              Last edited by dlugi77; 13-10-2003, 14:46.
                              DługiMaj Home Brewery
                              Rozlewnia W-wa/Szygówek

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎