PDA

Wersja pełna: : Przechmielone piwo


wartburg
21-10-2003, 13:22
Witam po przerwie
Okolo pol roku temu zrobilem piwko. I strasznie je przechmielilem. Na tyle ze nie da sie nawet lyka wypic.(jako usprawiedliwienie dodam ze zawsze uzywalem szyszek, a tym uzylem granulatu). Po odczekaniu 6 miesiecy otworzyle w celu sprawdzenia czy cos sie nie poprawilo. Czy ktos ma pomysl co mozna z tym zrobic?

Wartburg

burar
21-10-2003, 13:44
Może nastawić nową warkę ? Rzeczywiście nie da się wypić ? :p

CarlBerg
21-10-2003, 13:48
Jezeli to mozliwe - podaj prosze ilosc wsypanego granulatu i ilosc brzeczki ... Ta wiadomosc przyda sie, abym ja ( i być moze inni ) nie przechmielili piwa ... Z gory dziekuje i pozdrawiam z Wroclawia ...

Andrzej

Krzysztof
21-10-2003, 14:31
Żeby złagodzić goryczkę mozna dodać węgla aktywnego. Wszystko jest ok jeżeli ma się możliwość odfiltrowania węgla z piwa.
Osobiście uważyłbym następną warkę i zmieszał piwo.
Należy uważać z chmieleniem. W browarach dodaje się chmiel w przeliczeniu na alfa-kwasy. Jeżeli dostajecie chmiel z jakiegoś browaru to nalezy zapytac ile zawiera %alfa-kwasów. Na opakowaniu może pisac ile jest gram alfa-kwasów w tymże opakowaniu. Wtedy nalezy wiedzieć ile waży chmiel w tym opakowaniu i przeliczyć.
W warunkach przemysłowych brzczkę chmieli się dodając powyżej 7g
alfa-kwasów/hl. W warunkach domowych nalezy sobie dopasować chmielenie do uzyskiwanych goryczek.

iron
21-10-2003, 15:16
A jeżeli Ci się nie chce mieszać z nową warką, to zima idzie - więc Twoje przechmielone piwo nadaje się na grzańca np pół na pół z jakimś porterkiem.

Archer
22-10-2003, 09:23
A jak dokładnie wyliczyć te alfakwasy i dowiedzieć się ile, jakiego chmielu użyć?

Krzysztof
22-10-2003, 10:24
Alfakwasy należy wyliczyć z proporcji.
Jeżeli chmiel w naszej paczce waży np. 4500 g i zawiera np 350 g alfakwasów to musimy się dowiedzieć ile alfakwasów zawiera 100 g granulatu. Liczymy: (350*100)/4500= 7,77 g (alfakwasów/100g granulatu).
Jeżeli przyjmniemy że chcemy dodać 7 g alfakwasów/100 litrów a ilość naszej brzeczki wynosi 20 litrów to obliczamy ile gramów alfakwasów chcemy miec w naszej brzczce i ile granulatu trzeba dodać:
Dla 20 litrów brzeczki/7 g alfakwasów na hl: (20*7,77)/100=1,55 g alfakwasów.
ile granulatu trzeba dodać (liczymy): (100*1,55)/7,77= 20,02 g.

Jeżeli ktos ma dostęp to 20% dawki chmielu wynoszącej np. 7g/h można dodać w postaci granulatu aromatycznego.

Archer
22-10-2003, 11:06
Jezu!! Ja mam 200gramową paczkę chmielu aromatycznego z Browamatora na której nie napisano ile to ma alfakwasów, prócz tego mam jeszcze zwykłe, suszone szyszki chmielu chyba po 30 gramów i co mam robić ?

wartburg
22-10-2003, 13:08
Niestety nie jestem w stanie okreslic ile dodalem granulatu. To bylo pol roku temu. Wziolem na 20l warki. I tak staralem sie wycelowac zeby bylo dobre. Jak sie przekonalem "nie wycelowalem".

Koniecznie musze sprobowac ten pomysl z rozrobieniem z porterem. Bo serce mi sie kraja i rozrywa w male strzepki jak sobie pomysle ze musialbym wylac piwo w kanal.

Wartburg

Krzysiu
22-10-2003, 13:15
Najlepiej dawać na oko. Ja daję 10 - 15 gramów granulatu aromatycznego na 10 litrów brzeczki lub podobną ilość szyszek dzikich lub aromatycznych. Z granulatem goryczkowym kiedyś dałem podobnie, ale wyszło przechmielone i zrezygnowałe w ogóle z jego używania.

Krzysztof
22-10-2003, 14:09
Archer napisał(a)
Jezu!! Ja mam 200gramową paczkę chmielu aromatycznego z Browamatora na której nie napisano ile to ma alfakwasów, prócz tego mam jeszcze zwykłe, suszone szyszki chmielu chyba po 30 gramów i co mam robić ?

Nie mogę nic doradzić. Spróbuj się dowiedzieć u kolegów jak stosują lub u sprzedawcy co to za chmiel.
Ja starałem się podać sposób w przypadku kiedy ktoś ma dostęp do chmielu o zannych parametrach.
Działanie na tzw. "oko" jest dobre pod warunkiem że to oko jest wytrenowane czyli trzeba mieć doświadczenie i dostęp do tego samego chmielu przez cały czas.
Nie zapominajmy jednak, że nasze kobiety tj. babcie, mamy, żony, dziewczyny robiąc ciasto na placek mieszając kręcą tą.... chochlką np. 3 razy w prawą stronę. Mozna zapytać dlaczego tak, może lepiej byłoby 4 razy lub wiecej? Nie ma odpowiedzie dlaczego tak a nie inaczej. Moją odpowiedzią jest: "ręka fachowca".

pawcio1
22-10-2003, 15:50
Archer napisał(a)
Jezu!! Ja mam 200gramową paczkę chmielu aromatycznego z Browamatora na której nie napisano ile to ma alfakwasów, prócz tego mam jeszcze zwykłe, suszone szyszki chmielu chyba po 30 gramów i co mam robić ?

Ja urzywam chmielu od Browamatora.Fakt że lubię mocno chmielone piwko , ale koledzy którzy mieli z nim kontakt nie uważają że jakoś zbyt goryczkowe.Chmielę zwykle warki 20-22 litrowe .W przypadku piw lekkich tak ok. 12Blg goryczki daję ok 40 gr na godzinę przed końcem gotowania i ok 30-40 gr aromatu na 15 min przed końcem.
Warki mocniejsze 18-20 Blg chmiele zdecydowanie mocniej ok 80 gr goryczki i 40 gr aromatu.Zaraz po uwarzeniu jest tak goryczkowe że aż drapie w gardło, ale po kilku m-cach goryczka ładnie się komponuje i jest akurat.