PDA

Wersja pełna: : powrót 10,5?


anteks
21-10-2003, 21:10
2-3 lata temu zniknelo z rynku piwo 10,5.czy ktoś może takie warzył
lub wie jak je zrobić:confused: to piwo było super i chciałby się jeszcze go:stout:

MaciejP
21-10-2003, 22:56
Niestety KP zrezygnowała z tej marki po przejęciu "Lech'a" nie ma na nie w tej chwili dostępnych receptur. Za to są na inne piwa tego mproducenta. W tej sprawie zapraszam na prywatną rozmowę.

mapajak
22-10-2003, 07:20
anteks napisał(a)
2-3 lata temu zniknelo z rynku piwo 10,5.czy ktoś może takie warzył
lub wie jak je zrobić:confused: to piwo było super i chciałby się jeszcze go:stout:

Dokładnie takiego samego piwa jak 10,5 produkcji KP nie uwarzy się w domu, ale można uwarzyć lepsze.
Moje sugestie co do receptury (na 10L piwa):
-słód pilźnieński 1,8 kg
-słód karmelowy jasny 0,1 kg
Zacieranie 45 min w temp 63 st.C i 20 min w temp. 74 st. C
chmiel goryczkowy "Marynka" 10 - 20 g (zależnie od upodobań)
chmiel aromatyczny "Lubelski" 10 - 15 g na 5 minut przed końcem gotowania.
Feremntacja dolna w temp max. 10 st. C(bardzo dobre do tego są drożdże Braupartner) przez 8 - 10 dni.
Fermentacja cicha 2-3 tydodnie w balonie. Dojrzewanie w butelkach w możliwie niskiej temperaturze 3-6 miesięcy.

crizz
22-10-2003, 07:38
mapajak napisał(a)
[...]
chmiel goryczkowy "Marynka" 10 - 20 g (zależnie od upodobań)
chmiel aromatyczny "Lubelski" 10 - 15 g na 5 minut przed końcem gotowania.
[..]

Z tego co pamiętam, że 10.5 było reklamowane jako "podwójnie chmielone" ;) - wziąłeś to pod uwagę?

mapajak
22-10-2003, 07:53
crizz napisał(a)
Z tego co pamiętam, że 10.5 było reklamowane jako "podwójnie chmielone" ;) - wziąłeś to pod uwagę?

Reklama reklamą, według reklamy wszystkie piwa są albo podwójnie chmielone albo długo warzone albo trzykrotnie filtrowane albo jeszcze dojrzewają w dębowych beczkach. A świstak zawija czekoladki w te sreberka.

A poważnie to dodatek 20 g Marynki na 10l lekkiego (10,5 e.w.) piwa da naprawdę niezłą goryczkę!

crizz
22-10-2003, 08:09
mapajak napisał
Reklama reklamą, według reklamy wszystkie piwa są albo podwójnie chmielone albo długo warzone albo trzykrotnie filtrowane albo jeszcze dojrzewają w dębowych beczkach. A świstak zawija czekoladki w te sreberka.

Podzielam Twoją ironię, stąd mordka ;) w moim poście.

becik
22-10-2003, 08:09
[QUOTE]MaciejP napisał(a)
......"Lech'a" .....[/QUOTE

jaka nowa ładna odmiana :rolleyes:

Marusia
22-10-2003, 08:45
MaciejP napisał(a)
Niestety KP zrezygnowała z tej marki po przejęciu "Lech'a" nie ma na nie w tej chwili dostępnych receptur. Za to są na inne piwa tego mproducenta. W tej sprawie zapraszam na prywatną rozmowę.

Prywatna rozmowa z gościem, który nawet nie wypełnił profilu a i z klawaiturą ma problemy, w dodatku na temat produktów KP:confused:

Coś jak ciepły leszek z puszki z sokiem przez rurkę:D

crizz
22-10-2003, 08:47
Marusia napisał(a)

Coś jak ciepły leszek z puszki z sokiem przez rurkę:D

Spod pachy!

Archer
22-10-2003, 09:13
A skąd wziąć tę "Marynkę" w W-wie ?

mapajak
22-10-2003, 09:22
Archer napisał(a)
A skąd wziąć tę "Marynkę" w W-wie ?

Jest w ofercie wysyłkowej Browamatora, więc może będzie też w ich sklepie w Warszawaie.

Archer
22-10-2003, 09:25
A jak nazwać, zaklasyfikować moje piwko: słód jęczmienny,gęstość brzeczki nastawnej 13 Blg. drożdże dolneej ferm. Braupartner?
I jaki chmiel najlepiej byłoby użyć do tego piwa ?

mapajak
22-10-2003, 09:34
Archer napisał(a)
A jak nazwać, zaklasyfikować moje piwko: słód jęczmienny,gęstość brzeczki nastawnej 13 Blg. drożdże dolneej ferm. Braupartner?
I jaki chmiel najlepiej byłoby użyć do tego piwa ?

Zależy od indywidualnych upodobań.
Ja do 13 -ki dolnej fermentacji użyłbym 20 g "Marynki" na 10 l.
Jeśli zależy Ci również na aromacie chmielowym piwa to należy dodać na 5 minut przed końcem gotowania 10-20 g aromatycznego chmielu "lubelskiego".

Archer
22-10-2003, 09:38
Dobra, ok, ale jak to nazwać: Pils, Ale....i dlaczego chmiel aromatyczny dodajemy dopiero pod koniec gotowania brzeczki ???

mapajak
22-10-2003, 09:57
Archer napisał(a)
Dobra, ok, ale jak to nazwać: Pils, Ale....i dlaczego chmiel aromatyczny dodajemy dopiero pod koniec gotowania brzeczki ???

1. jest to pils lub ogólniej lager, czyli piwo dolnej fermentacji
2. dlatego, że związki aromatyczne ulatniają się z brzeczki podczas gotowania.

Archer
22-10-2003, 11:08
A jakie warunki trzeba spełanić, żeby to było piwo typu Ale ?
A może zamieścisz jakiś odnośnik do miejsca gdzie mogę przeczytać jak zrobić Portera? I czym Porter różni się od Stouta ?

mapajak
22-10-2003, 12:09
Archer napisał(a)
A jakie warunki trzeba spełanić, żeby to było piwo typu Ale ?
A może zamieścisz jakiś odnośnik do miejsca gdzie mogę przeczytać jak zrobić Portera? I czym Porter różni się od Stouta ?

1. piwo typu ale jest fermentowane drożdżami górnej fermentacji w temperaturze 18-22 st. C
2. doskonałe receptury autorstwa Czesa na Hoops Porter i Stout Owsiany są na stronie Browamatora. Wypróbowałem obie, piwa naprawdę wychodzą znakomite.

Krzysiu
22-10-2003, 13:17
anteks napisał(a)
2-3 lata temu zniknelo z rynku piwo 10,5.czy ktoś może takie warzył lub wie jak je zrobić
Wziąć dowolne piwo i rozcieńczyć je wiadrem wody. Wyjdzie coś zbliżonego.