PDA

Wersja pełna: : Co to za styl proszę o poradę


pawcio1
27-10-2003, 08:07
Właśnie mam problem :D
W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
4 kg pilzn.
1 kg monach.
0.5 kg karmelowy
1,8 kg extrakt słodowy jasny
chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
Górna fermentacja.

Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.

Jak to zaklasyfikować??
Imperial Pale Ale?? chyba zbyt mało chmielony jak na ten styl.:kac:
Golden Strong Ale , niestety chyba zbyt ciemny mi wyszedł i Balling też sporo ponad styl.Choć jak próbowałem zielone, w czasie zlewania na cichą ,to byłem w szoku, po raz pierwszy tak ładnie skomponowane chmielenie mi wyszło.Zwykle na tym etapie piwo nie jest zbyt smaczne.
Nie spędza mi to snu z powiek, ale jak ktoś zapyta co ostatnio uwarzyłeś to mam problem, za dużo tłumaczenia.:D

Krzysiu
27-10-2003, 08:30
Ja na takie własne wynalazki mam prosty podział: jasne, ciemne i porter (porter to takie nieco bardziej wydumane, z kukurydzą i kolendrą).

pawcio1
27-10-2003, 08:57
Krzysiu napisał(a)
Ja na takie własne wynalazki mam prosty podział: jasne, ciemne i porter (porter to takie nieco bardziej wydumane, z kukurydzą i kolendrą).


Nie da się ukryć że podział bardzo czytelny:D :D :D

mapajak
27-10-2003, 09:34
pawcio1 napisał(a)
Właśnie mam problem :D
W weekend gotowałem wareczkę z następujących składników.
4 kg pilzn.
1 kg monach.
0.5 kg karmelowy
1,8 kg extrakt słodowy jasny
chmielenie 50 gr goryczki + 30 gr aromatu.
Górna fermentacja.

Wyszło 20 l nastawu o 20 st Ballinga.

Jak to zaklasyfikować??
.:D

Anglicy dość swobodnie podchodzą do klasyfikacji piw.
Warzyłem bardzo podobne piwo, 19 % e.w, tylko bez słodu monachijskiego i nazwałem go Old Strong Ale.

pawcio1
27-10-2003, 10:09
mapajak napisał(a)
Anglicy dość swobodnie podchodzą do klasyfikacji piw.
Warzyłem bardzo podobne piwo, 19 % e.w, tylko bez słodu monachijskiego i nazwałem go Old Strong Ale.

Najzabawniejsze jest to, że mi nie zależy na tym ,żeby to piwo bylo strong.Narazie odfermentowało mi do 8 st Blg.
I nie miałbym nic przeciwko żeby tak zostało
:kwiatek:

mapajak
27-10-2003, 11:00
pawcio1 napisał(a)
Najzabawniejsze jest to, że mi nie zależy na tym ,żeby to piwo bylo strong.Narazie odfermentowało mi do 8 st Blg.
I nie miałbym nic przeciwko żeby tak zostało
:kwiatek:

Moje odfermentowało do 7-u, czyli ma ok. 6,2 alkoholu. W porównaniu do polskich strongów to niewiele, ale w zetawieniu ze "zwykłym ale", które mają 3,5-4 % alkoholu to mocarz. Na szczeście w piwie zostało sporo nieprzefermentowanego ekstraktu, co rokuje, że smak alkoholu nie wybije się na pierwszy plan i z czasem, po odpowiednio długim okresie leżakowani (w Anglii podobne piwa dojrzewają minimum rok) może z tego wyjść dość ciekawe piwo.